Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Étkeztetési gondok a makói kórházban

Makó - Egyre nehezebben tudja fenntartani a makói kórház a nagyjából egy éve bevezetett új étkezési rendet, amely szerint az itt kezelt páciensek, ha állapotuk engedi, többféle menüből választhatnak. Az ok: a többletköltségek finanszírozását nem igazították az áremelésekhez.
Lassan egy éve, hogy a makói kórházban is többféle menüből választhatnak ebédet a bent fekvők. Az ételt is névre szólóan felcímkézett, hőtartó, zárt edényben kapják, ami egyebek mellett a lehető leghigiénikusabb megoldás. Amikor az új rendszerről beszámoltunk, azt is megírtuk: a szükséges eszközök beszerzésére hárommillió forintot fordíthatott az intézmény, az étkezésre fordítható normatíva pedig 318 forintról 550-re nőtt – ez egy éttermi menüebéd árának felelt meg nagyjából.

A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház gazdasági igazgatója, Pásztor István azonban megjegyezte: a gazdagabb választék fenntartásához szükséges plusznormatívát csak az első hónapra kapta meg az intézmény, és csak remélni lehet, hogy ezt valamilyen formában a továbbiakban is megtéríti a központi költségvetés.

Az étkeztetés költségei emelkedtek – a finanszírozás változatlan maradt. Fotó: Miskolczi Róbert
Az étkeztetés költségei emelkedtek – a finanszírozás változatlan maradt.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mint most megtudtuk, a gazdasági igazgató várakozása csak részben teljesült. Az étkezésre fordítható pluszösszeggel ugyan annak idején megemelték a kórház finanszírozását, azóta azonban ez változatlan maradt, miközben az árak – többek között az élelmiszereké is – jelentősen megemelkedtek. Ez azt jelenti, hogy a kiadások egyre nagyobb hányadát kell az intézménynek magának kigazdálkodnia valahogy – és ez nem csak az étkezésre igaz. Ami biztos: az élelmezésen spórolni nem tudnak, hiszen a tizenöt fővel működő konyhát kevesebb emberrel nem tudják üzemeltetni, az ételek minőségéből pedig nem akarnak engedni. A makói kórházban egyébként jelenleg 226 beteg étkeztetéséről kell gondoskodni naponta, napi öt alkalommal.

Olvasóink írták

 • 8. Ludrew 2008. december 04. 19:31
  „Ez kellett nekünk, jól megszavazta az "új többség", hogy ne fizessünk vizitdíjat, se napidíjat, hát akkor most lehet örülni. Remélem az ellenzék bejelenti, hogy örül a lépésnek, pontosan erre számított, reméli minél hamarabb visszatér az ehetetlen kaja. Igen, eltöröljük őket!”
 • 7. benq 2008. november 21. 07:46
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 6. fleto666 2008. november 16. 13:55
  „Egy egészségügyi rendszerünk. Naivitás lenne azt állítani, hogy az összeomlás szélén áll. Már összeomlott. Még néhány lelkes, hivatásának elő dolgozó valami lelkecskét tart a gólemben, de alapvetően meghalt. Isten óvja a betegeket attól, hogy magyar kórházba kerüljenek, az a tuti vég. Gyakran eszembe jut, hogy mi a fenéért aggódnak az aktív eutanázia gyakorlati alkalmazása miatt, hiszen a magyar kórház önmagában az. Bemész és biztos, hogy megdöglesz. Segít a rendszer meghalni, akkor is ha nem vagy menthetetlen. Nem kezdem el sorolni közvetlen környezetem rémtörténeteit, hiszen ebből mindenkinek van egy tucat. Nem jött a mentő, elkezelték, bent hagyták, nem volt vizsgálat, pénzt kért a doki, összecserélték, rossz helyre küldték, kiszedték, de nem kellett volna, belehalt. Akár az EÜ.”
 • 5. BrigAnti005 2008. november 16. 10:19
  „#3.: Ha ezt egy nő írja, akkor o.k., de legnagyobb sajnálatodra én nem vagyok hozzád hasonló ferdehajlamú.”
 • 4. bespin 2008. november 15. 18:30
  „Pásztor Pitya meg Baráth Lali megint alkot egy e.ü. intézményben. Nem tudom mi lesz a vége, de együtt dolgoztak a II. kórházban is és tudjuk mi lett belőle.
  Bár majd innen is felfelé buknak, Lali csak gazd.ig. volt a kettesben, Pitya meg osztályvezető.”
 • 3. zolcsi44 2008. november 15. 17:09
  „A logaritmus egy rendkivül okos találmány, DE TE ???? hát enyhén szolva kivánni valot hagysz magad után.”
 • 2. BrigAnti005 2008. november 15. 14:53
  „Francokat! Nem volt az rossz régebben se. Csak jó mindent leszólni. Van aki csak ebben tudja kiélni magát, igaz komám?”
 • 1. Logaritmus 2008. november 15. 10:47
  „Ó igen, mennyivel könnyebb volt 1-2 éve amikor a beteg elé lökték a virslit főtt krumplival és el volt intézve az étkeztetés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rács mögött marad P. József

Makó - A bíróság február 20-áig meghosszabbította P. József előzetes letartóztatását –… Tovább olvasom