Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Európában a makói fokhagyma a nyerő

Makó - Többévnyi gyengélkedés után a hazai és az európai piacon is stabil a makói fokhagyma helyzete – már amennyiben a termelők magatartása is segíti a folyamatos kereskedelmet. A kínai hagymát azonban a magyar már kiszorította a boltok polcairól.
Többévnyi gyengélkedés után a hazai és az európai piacon is stabil a makói fokhagyma helyzete – már amennyiben a termelők magatartása is segíti a folyamatos kereskedelmet. Sokan a magasabb ár reményében visszatartják termésüket, így viszont az exportellátás kerül veszélybe. A kínai hagymát azonban a magyar már kiszorította a boltok polcairól.

– Az európai fogyasztói szokások változása kedvező fordulatot hozott a makói hagymatermelő gazdáknak, kereslet sokszor a kínálatot is meghaladja – tudtuk meg Mágori Józsefné fokhagyma-kereskedőtől. Ez a makói és Makó környéki gazdálkodók egzisztenciáját biztosíthatja.

– Ahhoz azonban, hogy az exportpiacon is biztos pozícióba kerüljön a gazdálkodó, folyamatos ellátást kell, kellene biztosítania. Számos példa van rá, hogy sikerül komoly megrendelőt találni Csehországban, Hollandiában, ám a kívánt mennyiséget, noha tudvalevő, hogy a sokszorosa megtermett a Makó környéki földeken, nem tudjuk felvásárolni és leszállítani. Ilyen esetben nem biztos, hogy legközelebb is minket keresnek meg, hiszen a kiszámíthatóság alapvető fontosságú ebben az ügyben – fogalmazott a kereskedő.

Most érdemes fokhagymát kínálni.
Fotó: Schmidt Andrea

A piaci helyzet úgy alakult 2007 végére és ez év elejére, hogy nagyon sok Makó környéki gazda raktározta el a termést. A felvásárlási ár egyre feljebb kúszott: 400-ról 500 forintra nőtt a kilónkénti nagykereskedelmi ár, sőt még ennél is többet adtak a belföldi piacon, a napokban már 550 forintos kilónkénti áron kelt el a Makó menti fokhagyma.

A kínai ellen véd

Uniós tagságunk komoly védelmet ad a kínai dömpingáruval szemben: a kvóta által meghatározott mennyiség ugyan jócskán versenyképes áron, kilencszázalékos vám mellett juthat be az EU-ba, így hazánkba is, ám ez nem árasztja el az üzleteket. A kvótán felül bekerülő fokhagymát kilónként egy eurós, mintegy 250 forintos vámteher sújtja. Ez a hazai terméket segíti a versenyben.

A kereskedő szerint azonban nem biztosított az ennyire magas átvételi ár, és a stabil piacon 500 forint körüli árra is szerződés köthető. Még nagyobb a különbség azonban a szabad piaci és a nagykereskedelmi ár között, itt ugyanis 600 forintért is elkél a fokhagyma kilója. Itt azonban véges mennyiség forgalmazható – ezzel is számolnia kell a kereskedelemnek.

– A minőség iránti igény és a piac uniós védelmének eredményeképp a korábbi dömpinggel szemben ma már a boltok polcain jóval kevesebb kínai fokhagymát találni. A versenyhelyzet most a hazai termelőknek kedvez, ám ehhez is megfelelő mennyiségre lesz szükség – állítja a kereskedő.

Földrajzi szempontok szerint is helye van a makói fokhagymának, a spanyol és francia áru ugyanis a mediterrán térség és a brit szigetek ellátását fedezi. Így a magyar fokhagyma logisztikai szempontok alapján kedvezőbb áron jut a közép- és észak-európai piacokra. A legnagyobb felvásárlók között van Németország, Hollandia és Belgium.

Olvasóink írták

  • 2. triatlonos 2008. január 12. 11:04
    „Tisztelt Kiss Imre!
    Szeretnénk erről a másik cégről is többet megtudni, ezért kérem, hogy sziveskedjen erről tájékoztatni a közvéleményt. Elsősorban a gazdákat segitő lehetőségeik érdekelnek. Tisztelettel: triatlonos”
  • 1. Kiss Imre 2008. január 11. 22:45
    „Van Makón egy másik cég, amely ezen a ponton túljutott. Kiépített kapcsolatokkal rendelkezik számos Európai tagállamban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón már felkészültek a belvízre is

Makó - A tavalyelőtti árvíz és a tavalyi aszály után mindenre felkészültek a vízügyesek. Most csak az olvadás ütemétől függ, lesz-e munkájuk. Tovább olvasom