Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Ezer sebből vérzik a biciklitároló

Pitvaros - Le kell bontani az uniós támogatásból épített pitvarosi biciklitárolót, mert nem az előírásoknak megfelelő méretű és anyagú. A polgármester szerint ezt ő vette észre előbb, a képviselők szerint viszont ők. A 9,6 millió forintos beruházás hivatalosan májusig tart. A község közben fizetésképtelenné vált.
Pitvaroson nincs látható jele, hogy a testület többsége és a polgármester fasírtban van egymással. A járókelők sziahelóval felelnek a köszönésre. A művelődési ház előtt megáll biciklijével, és leszólít a postás hölgy, megkérdezi, „benn vannak-e a csajok", és szólnék-e valamelyiküknek, hogy lesz szíves kibattyogni, átvenni a küldeményeket. „Rendes fiú vagy", mondja, amikor visszatérek.

Gondoltak a turistákra

Nagyon barátságos volt az az uniós pályázati kiírás is, amellyel 9 millió 663 ezer forintot érő beruházást indított el februárban az önkormányzat. Csak 483 ezer forintos önerőt kellett letennie, a többit a Környezet és Energia Operatív Programtól nyerte. „A hivatásforgalmú kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása" – ez a hivatalos neve. Két biciklitároló építéséről van szó, a kisebbiknek az orvosi rendelőnél, a nagyobbiknak, öltözővel ellátva, az általános iskola udvarában kell elkészülnie. Turisták számára bérbe adható 10 női és 15 férfibicikliről is szól a pályázat, ezeket megvették. A kivitelezéssel a szegedi BGL-NET Kft.-t bízták meg, gyorsan és közvetlenül. A biciklitároló építését a vállalkozási szerződés szerint június 27-én kellett elkezdeni, augusztus 19-éig kellett volna befejezni.

Eddig egyformán meséli a történetet Radó Tibor polgármester és Léka János önkormányzati képviselő, utóbbi hívta föl az újság figyelmét a történetre. – Ez az egész ezer sebből vérzik. Képviselő-testületünk pedagógustagjai szóltak, hogy az iskola udvarán nem az épül, aminek kellene – mondja Léka János. – Augusztus 11-én emiatt rendkívüli testületi ülést tartottunk, és a többség úgy határozott: ettől a beruházástól elhatárolódunk, le kell állítani, a felelősség pedig a polgármester úré, aki külön megállapodást kötött a kivitelezővel, a tudtunkon kívül.

Lábnyomok a mennyezeten

Mi a baj a tárolóval? A 9 milliós projekt legnagyobb, szemmel látható produktuma az iskolaudvaron, hegesztett vasszerkezetből készült váz, rajta sárga hullámos műanyag tető. Lent hajlított tárolóvasak betonaljzaton.

Kerítésdarabokat, szelektív hulladékgyűjtő konténereket drótoztak össze körülötte, hogy a gyerekek ne tudják megközelíteni. Ilyet vasas szakmában dolgozó apukák csinálnak társadalmi munkában. Az öltöző – ahol a környék természeti értékeire kíváncsi túrázók fölkészülhetnek a biciklizésre – az udvaron különálló épületben lévő technikaterem előtere. Itt annyi történt, hogy a mennyezetet legipszkartonozták. A lámpa körül néhány lábnyom.

Léka János az elkészült biciklitárolóval. Nem azért rossz, amiért a polgármesternek nem tetszik. A szerző felvétele
Léka János az elkészült biciklitárolóval. Nem azért rossz, amiért a polgármesternek nem tetszik.
A szerző felvétele

– Erre a vasvázra nem  lehet azt mondani, hogy a tájba illik. Ebben a dokumentumban az áll, hogy természetes anyagokból, natúr hornyolt cserépborítással, burkolattal kell rendelkeznie. Nem hiszem, hogy a polgármester nem látta, miközben épült, hogy nem ezt kértük – mutat egy dokumentumot a képviselő, és sejteti: mintha itt ellenőrizetlenül akart volna elfolyni egy rakás pénz. – Amikor ott jártam az építésnél, mindig szóltam, hogy nem jó, amit csinálnak, de csinálták tovább – mondja Radó Tibor polgármester. – Azt nem tudom, önnek milyen iratot mutatott a képviselő úr. A megvalósíthatósági tanulmány és a Kerékpáros Magyarország Program B+R paraméterkönyvében nem szerepel faszerkezet és cseréptető sem. A tároló valójában azért nem jó, mert 6 méter helyett csak 4,9 méter széles a betonalapzata, a belmagassága pedig 2 méter 40 centi helyett 1,9 méter. Ha egy gyerek biciklin ülve akar bemenni, beveri a fejét.

Nagyon sok az irat, a polgármester is megmutatja az övéit. Azt mondja, nem igaz, hogy a beruházást a testület állíttatta le, mert ő már jóval a rendkívüli ülés előtt lefújta. Kerestem a kivitelezőt is, jó lett volna tudni, mi alapján dolgozott, de nem vette föl a telefont, és nem is hívott vissza.

Önvédelmi feljegyzések. A pályázat ellenőrző hatósága eddig mindent rendben talált. Azóta jóváhagyta az önkormányzat határidő-hosszabbítási kérelmét, így 2012 májusra kell befejeződnie a projektnek. A kivitelezővel megállapodtak: műszaki ellenőr jelenlétében át fogják venni azt, ami elkészült, és elszámolnak. Aztán jön az új kivitelező. – Valamit fizetni kell, de nyilván csak az után, amit az ellenőrző hatóság is átvesz. Lehet, a kivitelező beperel minket – jósolja a polgármester. Léka szerint egy huncut fillér sem jár senkinek.

– Tudja, mi ennek az ügynek az igazi háttere? Ezek öten meg akarnak engem buktatni. Újabban ilyen papírokkal járok testületi ülésre – mutatja Radó a dossziét, amelyen nyomtatott betűkkel az is olvasható: „önvédelmi feljegyzések". – Május óta nem engedem kifizetni a tiszteletdíjukat, mert nem telik rá. Most utasítottak, hogy fizessem ki, de nem fogom, erre nincs pénze a községnek.

Igazából másra sincsen: az önkormányzat hivatalosan fizetésképtelenné vált, miután költségvetésének 20 százalékát elérte a forráshiány. A polgármester szerint ez köszönhető a központi normatívacsökkenésnek, az eleve hátrányos helyzetnek, de arra is rájött, hogy az előző testület „kozmetikázta a költségvetést". A pénzszűke közepette különösen fájdalmas, hogy a biciklitárolós pályázat így járt. Ám ha minden jól menne, akkor is fájna a szív: a konkrét építkezésre és a kerékpárokra csak 5,3 millió jut. Ahogy minden uniós pályázat esetében, itt is muszáj költeni a tájékoztatásra. Több mint kétmilliót terveztek be tehát a kerékpározás mint természetbarát közlekedés és életforma népszerűsítésére – ott, ahol egyébként is mindenki biciklivel jár.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. radotibor 2012. január 03. 09:17
  „Hópofi!
  Az "egoista" vagy az "éretlen" jelzőkre kellene reagálnom?
  Nem hiszem.
  Amúgy ha valaki olyan érettnek és jól informáltnak tartja magát, akkor ne a levegőbe beszélve célozzon törvénysértésre, anyagi károkozásra hiszen ilyen nem történt, mert az elvégzett munkát a szerződésnek megfelelően NEM VETTÜK ÁT, ÉS NEM FIZETTÜK KI!”
 • 21. Hópofi 2012. január 02. 23:24
  „Vannak hozzászólók, akik ebbe a helyzetbe belekeverik a politikát, vagy úgy gondolják, hogy erről szól a polgármestert ért kritika. Itt csupán arról van szó, hogy amire pályáztak az nem az előírásoknak megfelelően készült el. Nem fogják fel, hogy menet közben olyan dolog történt ami nem az előírás szerint lett elvégezve.Nem kell rágni a gumicsontot, ha valaki hibázott vállalja a felelősséget. Egyébként a jegyző úrnak kötelessége lenne, hogy a törvényesség szerint járjanak el minden pályázatnál, vagy egyéb dolognál ami a község lakóinak anyagi és erkölcsi érdekeit sérti.Egyébként ahogy látom, a polgármester úr a kritikákra nem igazán reagál csak az őt dicsérőekre válaszol. Talán egoista egy kicsit, mint hajdani elődje, úgy hat-nyolc éve? Vagy még nem elég érett?”
 • 20. radotibor 2012. január 02. 17:38
  „Köszönöm "ksks" hozzászólását, hiszen sok kérdést helyretesz és megválaszol. Azért meg kell jegyeznem, hogy a mi pályázatunkban nem szerepel tusolási lehetőséget biztosító helyiség kialakítása, hanem csak öltöző építésére van támogatási szerződésünk.
  A pályázat szükségességét még az is növeli, hogy a jövőben sokkal könnyebben lehet kerékpárútra, vagy egyéb kerékpáros közlekedést biztosító létesítmények, vagy programokat megpályázni, hiszen a B+R rendszerű beruházások plusz pontot érnek az új lehetőségeknél.
  http://www.kertam.hu/?oldal=dokumentumok
  Tisztelettel: Radó Tibor polgármester”
 • 19. ksks 2012. január 02. 14:51
  „Én több oldalról is megvizsgálnám ezt a dolgot. Alapvetően elkülöníteném a polgármester úr és a képviselő testület közötti civakodást, az uniós támogatásból finanszírozott projekt kivitelezésétől és magától a pályázati kiírástól is.
  Javasolnám az újságírónak, hogy a jövőben minden érintett fél bevonásával vizsgálja meg az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket (polgármester, képviselő testület, pályáztató intézmény, pályázatíró cégek), majd a kérdéskörök alapos körbejárása után írja meg a cikket. A helyi politikai helyzethez és finanszírozási problémákhoz nem kívánok hozzászólni, de a kerékpáros infrastruktúra fejlesztést célzó támogatási forma kritikája nem megalapozott.
  Ezen EU-s pályázati kiírás a kerékpáros közlekedési forma népszerűsítésére készült, mely népszerűsítéshez fejlett infrastruktúra (tároló, öltöző, zuhanyzó) és kommunikációs kampány is tartozik (rendezvények, tv-rádió-újság hirdetések), így a pályázatban jogosan terveztek több millió forintos kommunikációs eszközökkel (és ez eltér attól a kötelező tájékoztatástól, mely minden uniós pályázat esetében szükséges.)

  Azt is be kell látni, hogy a környezetbarát kerékpáros közlekedés ösztönzéséhez nem elegendő újságcikkek, szórólapok készítése, addig nem ülnek az emberek biciklire, és használják azt nap mint nap, amíg nincs hozzá megfelelő infrastruktúra (pl tároló). Szerencsés, hogy Pitvaros azon települések közé tartozik, ahol a lakosság nagy arányban használja kerékpárját, de feltételezem, azok parkolása korábban nem megfelelő, azaz nem P+R előírásokat figyelembevevő tároló helyen történt (ahogy azt a pályázati kiírás is megköveteli), illetve feltételezem, hogy amikor a jó munkás ember kerékpárral indul el otthonról dolgozni a legnagyobb nyári hőségben, jól esik a munkahelyre érkezve tiszta, száraz ruhába átöltözni, megmosdani.(öltöző, zuhanyzó)

  Nem a kiírással lehet probléma, és ha a cikkíró utána nézett volna, több nyertes, sikeresen végrehajtott projekt született meg az elmúlt esztendőkben ezen kiírásnak köszönhetően, melynek továbbra is egy célja volt, a lakosság figyelmének felkeltése arra, hogy közlekedni környezetbarát módon, az autók háttérbe szorulása mellett is lehet, mellyel nem csak a környeztet kímélik, hiszen a levegőszennyezés mértéke csökken, hanem az egészségre is jótékonyan hat.

  Mindamellett sajnálatos, hogy a beruházást ennyire komolytalan módon, az előírásokat nem betartva valósították meg. Remélhető, hogy az ellenőrző szervek megteszik a szükséges lépéseket.”
 • 18. swedo 2012. január 02. 09:34
  „Képviselő hölgyek, urak! Egymás kezét kellene fogni, nem egymás nyakát!”
 • 17. nyuszi_1986 2011. december 27. 21:40
  „Tisztelt Hópofi! Teljesen egyet értek Önnel! Végre valaki az itteni hozzá szólók között tovább is lát az orránál és nem csak egy embert emel ki. Kérdem én az itteni hozzászólóktól, ha ennyire ellene vannak a képviselőknek, akkor miért nem jelöltették saját magukat vagy miért is tették le a voksukat ezen emberek mellett? A képvieslőknek lehet, hogy nagy szájuk van, de úgy látszik nem mindenkinek tettszik az, ha a képviselők kimondják a véleményüket, kinyitják a szájukat és közvetítik a FALU lakosainak a szavait, mert ugyebár ők a falu lakosait képviselik és nem önös érdekek hajtják őket! Én eddig azt hittem, hogy demokrácia van és a véleményünket igenis kinyílvánítathatjuk! Tisztet Csiga a fejlődés nem egyenlő azzal. hogy csődbe menjen egy község, csak azért, mert ez vagy az milyen jó pályázat, hisz ezekhez a pályázatokhoz önerő is kell, ami a legtöbb községnek már nem áll rendelkezésére!”
 • 16. Hópofi 2011. december 27. 20:05
  „Tisztelt Polgármester Úr! Én a helyi kábel tv-n néztem ama bizonyos testületi ülést, amikor szó volt a kerékpártároló helytelen építéséről. A testület akkor Önt vonta kérdőre, hogy miért épült vas vázra, nyitottra és műanyag hullámlemezre. Az tv-ben elhangzott hogy ez úgy lett tervezve, hogy fa szerkezetből épül fel és a hullámlemez helyett cserép lesz. Erre ugyebár volt egy menedzser is, aki ezt felügyelte, de az a tv-ben nem hangzott el, hogy ki, mert Ön erre nem tudott választ adni. A testület akkor elhatárolódott mind az anyagi és mind az erkölcsi felelősségtől, ha jól emlékszem, mert ők akkorra már nem tudtak semmit erről a projektről és az iskola részéről lett szólva azon a bizonyos tv-ben közvetített ülésen, hogy balesetveszélyes és helytelenül lett építve eme kerékpártároló. Ha Ön annyira szívén viseli a kerékpártároló építését, akkor miért nem tudott akkor is választ adni a kérdésekre?! Én úgy érzem, hogy a képviselő testület igenis oda figyel a pályázatok helyes megvalósítására! Az meg, hogy Ön szerint nincs elegendő idő arra, hogy értekezleteket tartson, akkor kérdem Én, hogy miért is van ideje arra a bizonyos közösségi oldalra a nap több szakában is, hogy fent legyen. Véleményem szerint ezt az időt hasznosítani lehetne azzal, hogy a kollegákkal a kapcsolatot felvehesse a kapcsolatot. Én elhiszem, hogy a falu fizetésképtelenséggel küzd, de egyet kell értsek az előző hozzá szólóval, hogy minek pályázni, ha nincs még az önerőre sem pénz. Nincs arra pénz, ahogy az a cikkből kiderül, hogy a képviselőknek a tiszteletdíjukat kifizesse, ami ugyebár jogosan jár nekik. A Polgármester Úr bizonyára társadalmi munkába vállalta el ezt az állást, így Ön sem veszi fel a fizetését, hogy ezt a FALU javára fordíthassa, úgy mint 1-2 szomszédos település vezetője. Én nem kritizálni akarom az Ön munkáját, vannak benne jó dolgok is, de ugyebár mindenkinek addig kellene nyújtóznia, amíg a takarója ér. Igazam van? Az meg az Ön munkáját és hozzá állását minősíti, ha 5 emberrel nem tud kommunikálni és az előző ciklust hibáztatja a költségvetés kozmetikázásáért, hisz ahogy az előző hozzászóló mondta, hogy Ön is képviselő volt akkor. Én úgy gondolom nem kellene azt az 5 képviselőt vagy közülük 1-2 képviselőt okolni, hibáztatni vagy mutogatni rá, hogy meg akarják Önt buktatni és ezért már önvédelmi jegyzetekkel kell járnia dolgozni. Az önvédelmi jegyzetek helyett a VÁLSÁG KEZELÉS JEGYZETEKET kellene magával hordani. Ha így érzi, hogy meg akarják buktatni, akkor véleményem szerint Önnek kellene elgondolkoznia arról, hogy ezt a feladatot, amivel a FALU Önt megbízta azt végre tudja-e hajtani, méltó-e erre a pozícióra, mert nem okkal van az, ha 5 ember, akikkel szorosan, együttműködve kellene dolgoznia másként vélekednek és látnak dolgokat, hozzáteszem JÓL LÁTNAK DOLGOKAT ÉS IGENIS SEGÍTŐKÉSZEK, CSAK MEG KELLENE ŐKET IS HALLGATNI, NEM PEDIG A SAJÁT MAGA FEJE UTÁN MENNI!”
 • 15. nyuszi_1986 2011. december 26. 20:44
  „Bár én nem vagyok pitvarosi lakos, de nem értek egyet teljesen a polgármester úrral! Ha annyira nagy gondok vannak a településen, akkor miért is nem állnak le a pályázatokkal? Fölösleges, főleg, ha önerő is kell! Nem inkább azzal kellene foglalkozni, hogy a hiányt csökkenteni kellene? Azt is furcsállom, hogy a polgármester úr az előző képviselő testületet hibáztatja azzal, hogy a költségvetés meg lett kozmetikázva?! Én úgy tudom, hogy a polgármester úr maga is benne volt az előző képviselő testületebe! Szóval ezzel csak maga alatt vágja a fát, hisz akkor most hogy is van a szava hihetősége? Maga az eddig elkészült bicikli tároló valóban katasztrófális és balesetveszélyes a gyerekere nézve, az én gyerekem is abba az iskolába jár és azt kell, hogy mondjam, ha a tisztelt polgármester úr valóban tudott erről, hogy nem jó, akkor miért nem lépett időben...? Lehet itt sok mindent mondani és sok mindenkit okolni, de elsődlegesen a falu első emberének kellene a szavára oda figyelni! Ezek szerint a falu első emberének nem túl nagy a szava ebben a községben, ha idáig jutottak a dolgok, hogy már önvédelmi jegyzetekkel kell az ülésekre menni. Itt azt kell, hogy mondjam, hogy én inkább hiszek az öt testületi tagnak, mint a falu első emberének, hogy a dolgok nagyon nem jók így!”
 • 14. TÉEMKÁ 2011. december 26. 18:56
  „Sajnos olyan országban élünk, ahol a magyarság egymás ellen van uszítva, politikai ráhatással. Mindenki a saját javát akarja!”
 • 13. Csiga 2011. december 25. 11:46
  „Egyetértek nézdcsak-kal. A baj az, hogy azoknak a képviselőknek/képviselőasszonyoknak, akik megakarják buktatni a polgármestert csak a szájuk nagy. Azért kíváncsi lennék ők mit tennének a faluért polgármesterként/asszonyként. Bár azt előre megmondhatom, hogy semmit, csak azokat tudják bántani, akik valamilyen modom próbálnak valami pozitívat tenni a faluért. Bár ezt is azért csinálják, mert irigyek, hogy nem az Ő nevük alatt fut a projekt (hozzáteszem nekik eszükbe sem jutna ilyeneket csinálni, meg a fejlődés felé vinni a falut. Csak az a lényeg nekik, hogy a hatalom az Ő kezükben legyen.). Egy jó tanácsom van nekik, találjanak valami szívmelengető hobbit maguknak és szálljanak le a fejlődés akadályozásáról.”
 • 12. nezdcsak 2011. december 25. 05:39
  „6-7 LÁJK!SZERINTEM A L.JÁNOS KÖZPONTBA SZERETNE LENNI!MEGBUKTATNI A JELENLEGI POLGÁRMESTERT?....ÉS KIT SZERETNE L.JÁNOS POLGÁRMESTERNEK?MÁR TÖBBET TETT A FALUÉRT A JELENLEGI POLGÁRMESTER ,MINT AZ ELŐZŐ POLGÁRMESTEREK!L.JÁNOS INKÁBB SEGÍTSEN MEGOLDANI A FIZETÉSKÉPTELENSÉG PROBLÉMÁJÁT.”
 • 11. makovaros 2011. december 24. 18:17
  „Szóval ez a úniós kerékpár tároló, Most makón ilyet raktak a Kórház mellé, Hát nem valami jó, Ha két szélesebb kormányos bicikli kerül lezárásra már 4 hellyel kevesebb lesz annyira közel van. a Régi jobb volt legalábbis abban a fajtában ahol nem dűl el a bicikli.”
 • 10. kassis78 2011. december 24. 18:04
  „Ebben bizakodom énis.”
 • 9. radotibor 2011. december 24. 16:26
  „Kedves Kassis78!
  Nem az Ön hozzászólása nyomán írtam amit írtam, hanem a cikkre reagálva. Amúgy egyek kell, hogy értsek Önnel a széthúzás elkerülésére irányuló ösztönzésével. Sajnos valóban a nincstelenséggel kell megküzdenünk. Ezen a gazdasági helyzeten az sem segített, hogy a lehető legtöbb fronton mondtunk megálljt a kiadásokra. Bár alap esetben nem az anyagi helyzetnek kellene irányítani az érzéseinket, de sajnos minden döntésünkre rányomja a bélyegét a pénzhiány és még a jó szándékú erkölcsileg megalapozott döntéseinket is fel kell áldoznunk a számlafizetési kötelezettségeink miatt.
  Én reménykedem abban, hogy a közeljövőben megnövekszik azoknak az embereknek a száma, akik véleményükkel és megoldási javaslataikkal segítik az önkormányzat és a képviselő-testület munkáját.”
 • 8. kassis78 2011. december 24. 15:43
  „A kritikám nem a polgármestert érintette. Én a testületi tagok problémájára céloztam. Ugyanis, ha valaki szűk látókörű, vagy nem eléggé kompetens egy feladat elvégzésére, akkor ne vállalja azt a feladatot. Én azt hiszem, hogy, amennyiben a község előre akar haladni, akkor legalább a testületen belül valamiféle konszenzusra kellene jutni. Ha öten ötfelé haladnak, az én nem gondolom, hogy a problémák megoldását elősegíti. Ha pedig nem látnak bele az ügyekbe és nem tájékozottak az Önkormányzat működését illetően, akkor a Testület képezze tovább magát, mármint arra a szintre, amikor már megértik azt, hogy a "nincsből" nem lehet adni. És talán ne a tiszteletdíjuk legyen a legnagyobb problémájuk, mert ismereteim szerint náluk sokkal szegényebbek, és rosszabb körülmények között élők is vannak a községben, a testület tagjai pedig nem ebből a rétegből kerültek ki. Egyszerűbben szólva a széthúzás nem segíti elő Pitvaros jövőbeli fejlődését, és a hatalmi harc (mert én még mindig így nevezném), amelyet a község lakói is megtapasztalnak, nem azt erősítik, hogy egy jól működő, céltudatos, és a választókért dolgozó Önkormányzat kezében volna a falu. Ennek az érzésnek a megteremtése pedig nem pénz kérdése.”
 • 7. swedo 2011. december 24. 12:48
  „Tényleg ez a legnagyobb probléma? Elsődlegesen nem a fizetésképtelenség problémáját kellene először megoldani? Ha abba ennyi energiát fektettek volna...”
 • 6. radotibor 2011. december 24. 12:44
  „A polgármester kiegészítése:
  Kedves Olvasó!
  Sajnos kellemetlen helyzetbe kerültem, hogy Ön most egy politikai belharcot és eredménytelenséget lát Pitvaroson.
  Szerencsére a képviselő-testületről és tagjairól el lehet és kell mondanom, hogy a döntéseikkel a település javát kívánják szolgálni. Igaz, hogy mindenki más elképzelés mentén építi fel a döntési logikáját. Ez nem feltétlen rossz, hiszen a döntési mechanizmus dinamikájából következik, hogy csak az utókor tudja majd megmondani, hogy ki döntött jól és kinek volt szerencsétlen a döntése. A jelenlegi viták és kívülről nézve ellenségeskedések gyökere a gazdálkodási nehézségekre vezethető vissza. Érzésem szerint nem minden képviselő azonos feltételrendszer alapján hozza meg döntéseit a különböző döntési helyzetekben. Ebből fakadóan érzem azt nap, mint nap, hogy ,,meg akarnak buktatni". Illetve, ahogyan bizonyos képviselőtársam beszél velem: ,,úgy kell rugóznod, ahogy mi mondjuk", ,,majd mi megmondjuk". Az évente körülbelül 20 alkalommal összehívott képviselő-testületi ülések nem elegendőek, hogy kellő rálátással tudják véleményezni és segíteni az én és kollégáim munkáját. Ez sajnos olyan érzéseket generál, hogy én ,,nem megfelelően tájékoztatom a képviselő-testületet". Sajnos a napi 10-12 óra munkavégzés mellett már nincs időm személyesen és naponta megkeresni a képviselőket. Az előző választási ciklusban a polgármester tájékoztatója maximálisan egy oldalas volt, míg én bizonyos esetekben akár 6-7 oldalasra is megírom, hogy részletesen tájékoztassam a képviselőtársaimat az általam elvégzett munkákról. Az alpolgármester úr napi rendszerességgel érdeklődik, sőt segít az önkormányzat munkájában, amit meg én hiányolok a testületi tagok részéről.
  Mint oly sokan látjuk a nagyvilágban is sorra váltják egymást a rövidtávú megoldásokat és kis átalakításokat végrehajtó, kevésbé fájó és a gyökeres átalakításokkal jövőt építő politikai erők. Csak reménykedni tudok abban, hogy egyre többen látják a munkámon, hogy hosszú távon szeretném megalapozni a település jövőjét, aminek következménye a szigorúbb gazdálkodás és feltételrendszer átalakítása. SPÓROLNUNK KELL.
  Össze kell fognunk és nem csak elvárni, hogy majd valaki megcsinálja helyettünk. A képviselő-testület feladata, hogy a választópolgárok választási felhatalmazásával teremtsük meg azokat a feltételeket, melyek garantálják, hogy a jövőben is tudjunk gondoskodni nagyszüleinkről, hiszen Ők építették a falut, ahol most élünk. Nekünk kell megteremteni a gyermekeink jövőjét. Gondoskodnunk kell az iskoláról, hogy továbbra is jó eredménnyel tudjanak továbbtanulni a fiatalok megőrizve az iskola jó színvonalát. Biztosítanunk kell a gyermekek étkezését és kulturális, valamint sportéleti fejlődését, hiszen fiatalok nélkül nem lesz jövője a kis falunknak.
  Sajnos az egyre nehezebb gazdasági helyzetben nem csak a külső segítséget kell várni és elvárni, hanem magunknak kell gondoskodnunk a település jövőjéről. Remélem, hogy ez a gondolatmenet visszaköszön majd a hamarosan tárgyalásra kerülő költségvetésünkben, hogy ne csak a Kormány által biztosított mentőöv segítsen rajtunk.
  Tisztelettel: Radó Tibor polgármester”
 • 5. bánki 2011. december 24. 12:06
  „9,6 millióból 2 milla marketing ?
  Gratulálok !

  4-500 000 Ft-os önrész mellett 9 milla besétál. Ha valaki ,,csóró" ne frakkot vegyen.

  Jellemző példa Csengele. Dísz tér, park és csicsa megvalósult, de a csatorna projekt el sem indul!

  Gondolom nem véletlen a ,,kettes villamos" effektus !

  Gyarmat vagyunk és felvevő piac az EU-ban.”
 • 4. kassis78 2011. december 24. 11:14
  „Szomorú az, hogy akiknek a községért kellene dolgozniuk, egymással vívják a kicsinyes hatalmi harcaikat! Pedig lehetne fontosabb dolguk is. Kérdés persze, hogy a soron következő választáskor ki fog rájuk szavazni?”
 • 3. LV-426 2011. december 24. 10:19
  „De legalább nem az a "hagyományos" kerékgörbítős tároló, ahová nem lehet a vázat "U" lakattal lezárni.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanádpalota: indul a 2 milliárdos szennyvízprogram

Ma délelőtt fél 11-kor a városházi projektbemutató rendezvénnyel hivatalosan is elindul a szennyvízcsatorna-beruházás Csanádpalotán. Tovább olvasom