Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ezüstérmesek a zombori Hurkahegesztők

A kiszombori Hurkahegesztők eredetileg buliból neveztek be a tardi országos versenyre – aztán elhozták a második díjat, benne voltak az RTL Klub beszámolójában, és a Paprika Tv-ben is szerepelnek. A kiszombori csapat tagjai között egy szakács sincs, viszont nagyon szeretnek főzni. A mesterszakácsok, gasztronómiai szakemberek által ezüstérmesre értékelt hurkából egy falat sem maradt.
Rajtra készen: Gajdán Árpád, Rácz Bálint és Rácz Miklós
– Majdnem leestem a bordásfalról, ahová fényképezni másztam föl, amikor a zsűri bejelentette, hogy a különleges hurka kategóriában a második díjat azok kapják, akik hegesztik a hurkát – így festette le lapunknak Rácz Bálint, a makói Erdei Ferenc szakközépiskola angoltanára, lapunk korábbi munkatársa a minapi gasztronómiai verseny legizgalmasabb pillanatát.

Persze, hurkát nem lehet hegeszteni: a nevet félnapi töprengés után találták ki. A Kiszomboron élő Ráczékat a tardi rokonok hívták meg a versenyre, eredetileg úgy gondolták, hogy jó buli, be kell nevezni. Innentől kezdve aztán komolyan vették a feladatot, hiszen ennivalóról van szó, és arról, hogy a helyi ízeket meg lehet mutatni olyan környezetben, ahol máshogyan szokták elkészíteni a disznóvágás ételeit.

Rácz Géza és fiai, Rácz Bálint és Miklós mellett a gárda lelke, motorja, fűszermestere Gajdán Árpád, de a háttércsapatban helyet kaptak a feleségek, barátnők, illetve Fedák Sándor és Fedákné Fodor Gabriella.

A versenyen három kategória volt: májas, véres és különleges. Utóbbiba fért bele a dél-alföldi ízlésvilágnak megfelelő tüdős hurka. A Hurkahegesztők hozott anyagból dolgoztak – ezt engedélyezték a versenyen, ahol egyébként közönség is volt: az önkormányzat előre hurkajegyeket készíttetett, a verseny eredménye, mintegy négyszáz kilogramm hurka így is hamarabb elfogyott, mint kellett volna.

A díjnyertes alkotás. Fotó: Rácz Bálint
A II. tardi hurkatöltő bajnokságon harminc csapat indult, jöttek Győrből, Budapestről, Békéscsabáról is, profik és amatőrök egyaránt. A rendezvény fölkeltette a kereskedelmi tévék érdeklődését, így Bálinték szerepeltek az RTL Klubban, és a Paprika Tv-ben is benne lesznek.

A zsűri elnöke Németh József, a Magyar Gasztronómiai Szövetség vendéglős és hagyományőrző bizottságának elnöke volt, szerepelt az ítészek között Ónodi Ferenc és Szamosi Ferenc mesterszakács, valamint Opóczky István, aki nem más, mint a brazil nagykövetség séfje.

– Abban a kategóriában, amelyben mi indultunk, volt hurkával töltött sütőtök, hurkaleves és más különlegesség is – úgyhogy eldöntöttük, legközelebb, ha jövünk, mi majd garnélarákot hozunk bele – mondta Bálint. – A neves szakemberek elismerése is jólesett – de attól érzékenyültünk el igazán, amikor megkóstolta az egyik Tardra szakadt kiszombori rokonunk, és azt mondta: fiúk, köszönöm, hogy megint gyerek lehettem egy percre. Merthogy gyerekkora óta nem evett ilyen ízű hurkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét és fél év a rablónak

Hét és fél évi fegyházbüntetést szabott ki a Szegedi Ítélőtábla jogerősen Csákó Csabára, aki Makón… Tovább olvasom