Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Fákat ültettek a Galamb diákjai

Makó - Gyümölcsfacsemetéket ültettek a makói Galamb József agrárszakképző diákjai a napokban az intézmény tangazdaságában - gondozni is fogják a különleges fákat. Mire szakmájuk lesz, termőre fordulnak.
– Otthon is vannak gyümölcsfáink, többek között alma, meggy és szilva, úgyhogy egyáltalán nem áll távol tőlem a fametszés, a permetezés, az öntözés – mondta a 9. évfolyamos, csanádpalotai Csabai Károly Dávid a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola városszéli tangazdaságában. Ő volt az egyik diák, aki a napokban elültethetett itt egy facsemetét, amit örökbe is fogadott – erről jelölőtábla, illetve térkép is készült. Az intézmény ugyanis, mint Horváth Zoltán igazgatótól megtudtuk, 130 tájjellegű kis gyümölcsfát – meggy, körte, barack, alma és szilva – kapott ajándékba a Növényi Diverzitás Központtól.
 
 Csabai Károly Dávid nagy szakértelemmel fogja gondozni gyümölcsfáját. Fotó: DM
Csabai Károly Dávid nagy szakértelemmel fogja gondozni gyümölcsfáját. Fotó: DM

A faültetésen elsőként a 9. c osztály agrárgépészei vettek részt, akik szemmel látható lelkesedéssel, ráadásul szakszerűen végezték el a munkát. Az iskola mindezt egyrészt annak jelzéseként szervezte meg, hogy diákjaikkal ugyanolyan gondossággal törődnek, mint a tanulók a fákkal, másrészt azzal a mottóval, hogy mire a fa termőre fordul, már lesz szakmája annak, aki elültette. Mivel ugyanannyi elsősük van, mint ahány csemetét kaptak, mindenkinek jutott belőlük egy.

A faültetés a tangazdaság megújításának első lépése. A 4 és fél hektáros mintagazdaságban van szőlő, gyümölcsös, fóliaház, üvegház és állattartó egység is, felszerelésére az elmúlt években közel 100 millió forintot fordítottak. Célja az, hogy a diákok a gyakorlatban is elsajátíthassák, miként működik egy családi gazdaság. A napokban éppen tököt és céklát takarítottak be; a termést a helyi piacon értékesítik, illetve konyhákhoz szállítják, mi több, feldolgozó kisüzemük is van már, ahol például lekvárt tudnak főzni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói patikus lett az év gyógyszerésze!

Három szakmai szövetség közös elismerését kapta egy makói gyógyszerész, aki tizenkilenc éve vezeti… Tovább olvasom