Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Fazekas Lajos filmje a makói 1956-ról szól

Bemutatásra vár az 1956-os forradalom makói eseményeit ábrázoló háromrészes dokumentumfilm, amit a József Attila Gimnázium akkori diákja, Fazekas Lajos rendezett. A diáktüntetés egyik fő szervezője, a később meghurcolt akkori rendőrkapitány legidősebb fia az alkotással arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy nem csak a pesti srácok voltak forradalmárok.
Fazekas Lajos a makói múzeumban, a szovjet emlékműnél, amelyet 1956-ban a gimnázium előtt döntöttek le. Fotó: Szabó Imre
Fazekas Lajos gimnazistaként Makón élte meg az '56-os forradalmat. A diákmegmozdulások egyik fő szervezője volt, ám ő és családja nem csak ezért „vette ki" részét a leverés utáni megtorlásból: akkoriban édesapja volt a városi rendőrkapitány, akit aztán összevertek és be is börtönöztek a karhatalmisták. A többek között a Kisváros című sorozat alkotójaként ismert neves rendező tavaly tavasszal látott hozzá a filmmel kapcsolatos munkához.

Kutatásokat végzett Halmágyi Pál makói múzeumigazgató közreműködésével, megkereste az ötven évvel ezelőtti események még élő részeseit és megszervezte, hogy a gimnázium tanulói a forgatás kedvéért ismételjék meg az 1956-os felvonulást. Erre egy évvel ezelőtt került sor: akkor megírtuk, néhány órára az egész belvárost le kellett zárni. A film keretét egyébként éppen ez a felvonulás adta, amit a visszaemlékezőkkel készült interjúk és a különböző dokumentumok bemutatása tesz teljes egésszé.

Időközben elkészült az összesen háromrészes, egyenként negyvenöt perces alkotás. Mint Fazekas Lajos lapunknak elmondta, az első rész a forradalom győzelmét, kiteljesedését mutatja be, középpontba állítva azt a diáktüntetést, amelynek egyébként két diáktársával együtt fő szervezője volt. A második rész a megtorlással foglalkozik, középpontba állítva Institoris Ildikó személyét, akinek az életét gyakorlatilag derékba törték a forradalomban vállalt szerepe miatt, a harmadik rész pedig Kecskeméten játszódik – Fazekasék családja ugyanis itt talált menedéket a visszarendeződés idején.

Fazekas Lajos azért forgatott filmet a makói forradalomról, mert az ötvenhatos események felidézésekor általában mindenki a budapesti történésekről beszél, ő viszont úgy gondolta, érdemes lenne megörökíteni azt is, hogyan élte meg egy ilyen kisváros 1956-ot.

A film bemutatását a Duna Televízió vállalta, azt azonban egyelőre nem tudni, mikor tűzik műsorra. Annyi bizonyos: a film makói díszbemutatója a makói forradalom ötvenedik évfordulóján, október 26-án lesz a József Attila Gimnázium aulájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békét kötöttek a makói görisek

Bár korábban panaszkodtak rá, mostanra kompromisszumot kötöttek és megbarátkoztak a város szélén… Tovább olvasom