Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Fekete kucsmás madár bukkant fel Makó közelében

Korábban a mediterrán vidékeken költött, de észak felé terjeszkedik. Makónál látták egy példányát.
A Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei a park Csanádi puszták részterületén többször is figyeltek meg kucsmás sármányt az utóbbi években. A KMNP honlapján jelezték: idén is felbukkant egy  Makó közelében.

Megtudtuk: a mediterrán térségben költő kucsmás sármány első példányai 2010-ben jelentek meg Magyarországon, Baja és Csávoly közelében. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül először 2015-ben figyelték meg ezeket a madarakat Kübekháza és Makó környékén. 
Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Lovászi Péter
Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Lovászi Péter
"Tavaly a Makó és Maroslele közötti Ószegedi úton heteken keresztül láttunk egy hímet és egy tojót. Fészkükre nem bukkantunk rá, de valószínűleg költöttek, mert a hím heteken át énekelt. Idén ugyanezen a helyen június eleje óta többször is megfigyeltünk egy éneklő hímet. Mivel nem gyűrűztük meg, így nem tudjuk egyedileg azonosítani, de valószínűleg ugyanaz a madár tért vissza tavalyi költőhelyére" - olvastuk a nemzeti park honlapján.

Olvasónk, Borsiné Engi Katalin facebook kommentben írta:
 

Kiszomboron a Dénes-majortól nyugatra mi is láttunk néhány párt a tavasszal, csak nem tudtuk, milyen madár. Sosem láttunk ilyet előtte.

A kucsmás sármányok a verébalakúak rendjébe tartoznak. Testük legnagyobb része napsárga színű, a hímek jellegzetes, kucsma formájú fejmintázatot viselnek. Erős csőrű, magevő madarak, rendszerint a repceföldek közelében telepszenek meg tartósan. Az utóbbi évtizedben elkezdtek terjeszkedni észak felé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pitvarosi polgármester meghívására sérült emberek csoportja kirándult Nagyérre

A pitvarosi polgármester meghívására sérült emberek csoportja kirándult Nagyérre
Radó Tibor, Pitvaros polgármestere magánemberként hívta meg a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány által segített szegedi csoportot. Tovább olvasom