Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Felakasztották Maroslelén Maxit?

Maroslele - Este megláncolta, reggel a kutyaóltól 50 méterre, egy fakerítésen lógva találta német juhászkutyáját egy maroslelei asszony. Szerinte felakasztották, a szomszédok szerint felakadt. Állatkínzás gyanúja miatt tavaly a megyében 47 esetben indult nyomozás.
A kerítésen lógva találta kétéves német juhászkutyáját egy asszony Maroslelén. Az állat a nyakában lévő láncnál fogva csüngött a kerítésen, a lábai nem érték el a földet, megfulladt.

Az eset január elején történt, de az asszony azóta sem tud megnyugodni. Sírva mesélt az állatról, amelyet a mindenének nevezett. Van ugyan két másik kutyája is, az egyik ráadásul bent lakik a házban, de Maxi, a farkaskutya volt a kedvence. A kertben lakó házőrzőket, Rexit, a foxit és Maxit, a farkaskutyát többnyire láncon tartotta, de nem mindig. Azon az éjszakán, amikor az eset történt, Maxit láncra kötötte, állítása szerint úgy, hogy biztos nem tudott elszökni. Reggel a kutyaóltól mintegy ötven méterre, a kerítésén találta, döglötten. Éjszaka sem ő, sem a fia nem ébredt föl vonyításra vagy ugatásra. Igaz, a porta nagy, a kutya a kert végében fulladt meg.

Egy kettényílt láncszemet azóta is a zsebében hord, és kérdezgeti az ismerőseitől: szerintük elvágták, vagy magától pattant szét.

Hogy miért ölték volna meg a kutyát, arra Pataki Györgyné szerint az a válasz, hogy az ugatása idegesítette a szomszédokat. Szerinte emiatt dobták be korábban kővel háza egyik ablakát is. Valószínűleg nem csak az állat hangja zavarta a környéken lakókat, ezt bizonyítja az a jegyzői felszólítás is, amit Patakiné 2008 szeptemberében kapott. Ebben az önkormányzat egy kormányrendeletre és lakossági bejelentésre hivatkozva figyelmezteti: aki belterületen kóborolni hagyja a kutyáit, az 30 ezer forintos pénzbírsággal sújtható.

Pataki Györgyné szerint Maxi senkit sem bántott. Fotó: Karnok Csaba
Pataki Györgyné szerint Maxi senkit sem bántott.
Fotó: Karnok Csaba

– A kutyák néha tényleg kiszöktek, de nem bántottak senkit – jelentette ki Patakiné, aki szerint a kutyát felakasztották. Még nem döntötte el, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést.

Becsöngettünk a telekszomszéd Tóthékhoz. Velük közös az a kerítés, amin Maxi végezte. A nagymamát találtuk otthon, aki kissé árnyalta a Maxiról festett képet. Azt mondta, a német juhászkutya rendszeresen megjelent náluk, bár ők féltek tőle, s kérték Patakinét, hogy ne engedje. Egy alkalommal a család kutyájára ugrott, amitől annak eltört a gerince, ezért el kellett altatni. A Tóth család szerint a német juhásznak a fakerítésen való átjárás lett a veszte: felakadt a nyakában lévő láncnál fogva, azaz önmagát akasztotta fel.

Zsákba kötött macskák

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivő lapunk érdeklődésére elmondta: Csongrád megyében 2008-ban 47 nyomozás indult állatkínzás gyanúja miatt. Ezek közül 19-ben a nyomozó hatóság megalapozott gyanút közölt, tehát sikerült a bűncselekmény elkövetőjének kilétét megállapítani. Két esetre konkrétan is rákérdeztünk: tavaly júliusban Algyőn két macskát zsákba kötve kidobtak. Mivel nem volt megállapítható az elkövető kiléte, a nyomozást megszüntették. 2007-ben augusztus végén az algyői erdőben felakasztottak egy kutyát. A rendőrség az ügyet vádemelési javaslattal továbbította a Szegedi Városi Ügyészségnek.

Olvasóink írták

 • 13. asleepy 2009. február 06. 14:42
  „Nekünk is volt egy németjuhász kutyánk, és történetesen neki is Max volt a neve... Augusztusban megmérgezték, apukám megtalálta a mérget a kapu alatt. 90%, hogy a szomszéd volt, mert zavarhatta az ugatása, ugyanis buzgómócsing házőrző volt, mindent megugatott. Nagyon sajnáltuk, mert gyönyörű kutya volt és csak 3 éves. Soha nem szökött ki, nem tudott átjutni a kapukon. És azt sem értjük, ha gondja volt vele bárkinek, miért nem szólt a problémájáról???? Rögtön a méreg volt a megoldás??? Nem tettünk feljelentést, mert a kutyát úgysem hozza vissza semmi.”
 • 12. kisztitkar 2009. február 06. 12:14
  „Gyerekek a négymancs külföldröl pénzelt szervezet,szarik az ebekre,egyébként ilyenkor az emberek adójuk egyszázalékárol mikor kell nyilatkozni álltalában akkor történik valami a négylábúakkal!”
 • 11. joy 2009. február 05. 09:59
  „A mi kutyánk évekig panelban élt, azután kertes házba kerül, csak télire eresztik be az előszobába, vagy nagyon rossz időben, egyébként saját házikójában lakik. Mivel macskabolond -évekig 1-3 macsekkal élt jól együtt, de fene a más macskáját...
  A kerítés jó, azt nem ugorja át, de a biztonság kedvéért nem 50, hanem 3m hosszú láncon van, ha az vendégsereglet-gyerekek miatt szükséges.
  Épp azéert nem hosszú a lánc, hogy 1-1 macsek után rohanva még véletlenül se akaszthassa föl magát!”
 • 10. sima 2009. február 05. 09:09
  „Jó lenne ha a Négy Mancs minden emberét ráállítaná erre az ügyre , mert a közvéleményt érdekli mi történt Maxival.”
 • 9. flexsnake 2009. február 05. 02:21
  „Kutyának, macskának kint a helye :) Na mindegy. Én nem látok mindenben gonosz embereket. Megyek is másik cikkre.”
 • 8. ebrendeszet 2009. február 05. 01:24
  „Ezt az ügyet is mi juttattuk az újságig, miután az "egyszerű" asszonyt még a rendőrség se vette komolyan.

  Direkt kértük, hogy az ebrendészet nevét még véletlenül se írják bele, nehogy a tappancs rossz néven vegye... meg főleg fagabi... hogy témát - segítséget adunk...

  Szerintetek egészséges, ha egy menhelyen vagy tanyán egy boxban 10 kutya van? Fagabi szerinted? Egyik kirugott önkéntesetek vagy munkásotok szerint nálatok 10 kutya van egy boxban, és egymást zúzzák kint a tappancs tanyán.

  Akik a déli apró ingyen elvihető rovatából egész kiskutya almokat örökbe fogadnak, ott gyorsan betelik a maximális hely 3x-osa!

  Ezt csak úgy megjegyeztem...”
 • 7. fagabi 2009. február 04. 23:19
  „Sziti, teljesen jól látod a dolgokat az 1-esben. A láncon tartot kutya tényleg meg tud vadulni. Oka az, hogy nincs menekülési lehetősége, tehát ha nála erősebb kutya vagy egy falka megtámadná,nem tudna elmenekülni. Nem kell elviccelni, egy kutya igenis számít egy nála erősebb kutya vagy akár egy ellenséges falka tamáadására. Szüksége esetén nem tud menekülni, viszont őt bárk megtámadhatja. A kennelben tartott kutya viszont a külső támadások ellen védettnek érzi magát, bár a nem kellően mozgatott, kennelben tartott kutya is megvadulhat az állandó mozgáshiány miatt.

  Flex, 50 évvel ezelőtt más volt a világ. Nem lehet összehasonítani. Sokkal keményebb volt az élet, mint most (azaz más volt). Csak nézz meg egy 50 évvel ezelőtti filmet. Még az arvonások is sokkal keményebben, mint manapság.
  Jó gazda, még ha kint is tartja a kutyáját, viharban beengedi legalább az előszobába. És ezt a kutya hálásan el is fogadja. Én erre emlékszem gyerekkoromból, hogy nagy viharban, vagy nagyon nagy hidegben soha nem maradt kint a kutya az udvaron (bár, ha rajtam múlt volna, állandóan ágyban aludtak volna a kutyák már akkor is :))”
 • 6. Sziti 2009. február 04. 21:32
  „Az én kutyám nem tudja felakasztani magát mert nincs megkötve.
  Sokan elitélik az ilyet de nálunk a kutyus a jó meleg konvektor mellett alszik télen.
  flex. neked van kutyád, vagy macskád?
  Ha van remélem nem kötöd meg őket.”
 • 5. flexsnake 2009. február 04. 21:08
  „Megboldogult nagyapámnál a kutya a vihartól megijedve átugrott a kerítésen és így felakasztotta magát a saját láncára. Ez elég gyakran megesik. Nem kell mindjárt farkast kiáltani.”
 • 4. Nolda 2009. február 04. 20:45
  „Szegény állat.. Min. 50 méteres láncon tartotta a "gazdi"?? Vagy ha nem, hogyan ért el akkor Maxi az 50 m-re lévő kerítésig?? Annyira szenvedett a láncraveréstől, hogy el/kiszakította volna a láncot? Lehet "gazdit" kéne elővenni állatkínzás miatt...”
 • 3. kaky 2009. február 04. 19:52
  „Ahol nincs kerítés, ott ha nincs megkötve, elszökik!

  Magyarázd meg a vasvillaagyú nőnek, hogy a kutya kikötése nem jó... újra kellene születnie!”
 • 2. Sziti 2009. február 04. 19:14
  „Szerencsétlen pára lehet, hogy öngyilkos lett.
  Nem tudta elviselni ezt a nagy szeretetet.”
 • 1. Sziti 2009. február 04. 19:02
  „Aki nem tud úgy kutyát tartani, hogy ne kelljen láncra verni az ne tartson.
  Sokaknak ez természetes, pedig szerintem ez is állatkínzás.
  Aki megköti kutyáját az nem alkalmas állattartásra.
  El sem tudja képzelni mennyit szenvedhet szerencsétlen állat főleg ha még jó hideg is van.
  A németjuhász főleg nem viseli a láncot.
  Képes megbolondulni, de aki megköti azt szintén láncra kötném és majd meglátná milyen is az.
  Amit írtam ezt általánosságban gondoltam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapuló határsértő a csomagtartóban Kiszombornál

Kiszombor - Hétfő délután a kiszombori határrendészek, valamint a Vám- és Pénzügyőrség kutatói egy… Tovább olvasom