Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Felelősöket keres az édesanya

A kiszombori Bán Lászlóné nem akar belenyugodni 14 éves gyereke, Laci elvesztésébe, egyúttal orvosi papírokkal cáfolja, hogy fia szívbeteg lett volna. Keresi a felelősöket.
– Kilencvenezer forint! Csak ennyit érne egy élet?! A Laci fiam élete?! Ráadásul azt akarják elhitetni, hogy szívbeteg volt! De ez nem igaz! Mindenki menekülni akar a felelősség elől! Lacinak soha semmi baja nem volt a szívével! Rendszeresen sportolt, kosarazott, biciklizett, görkorcsolyázott, rollerezett, futott. A tragédia előtt nem sokkal átesett orvosi vizsgálaton is, akkor sem mutattak ki nála szívrendellenességet! – mondja felháborodva Bán Lászlóné, miközben kórházi zárójelentéseket és boncolási jegyzőkönyveket vesz elő.

Az asszony annak a kiszombori, Dózsa György általános iskolás nyolcadikos diáknak, Bán Lászlónak az édesanyja, aki 2005. június 3-án iskolai kiránduláson vett részt a Bács-Kiskun megyei Kunfehértón, beleugrott a vízbe, és elmerült. A fiú élettelen testét a társai 15 perc múlva találták meg, és emelték ki. Megpróbálták újraéleszteni, ami ugyan negyedszerre sikerült, de a fiú soha nem nyerte vissza eszméletét, kómába zuhant, és több mint nyolc hónappal később, tavaly február 20-án meghalt.

A kiszombori iskola tanárai, majd később mások is azt állították, hogy a 14 éves diák szívbeteg volt.

Tudomásul vett ítélet

A Dózsa György Általános Iskola igazgatója tegnap nem akart reagálni Bán Lászlóné állításaira, és az anya által kezdeményezett kártérítési igénnyel kapcsolatban sem mondott semmit. Szabóné Vígh Erzsébet egyik munkatársával azt üzente, tudomásul veszik a bíróság döntését.

A kunfehértói tragédia után a felelősség megállapítására büntetőeljárás indult. Mint azt néhány napja megírtuk, az ügyben idén február 23-án hirdettek ítéletet a Kecskeméti Városi Bíróságon. Első fokon kilencvenezer forintra büntették azt az osztályvezetőt, aki engedélyezte, hogy a strand úszómester nélkül kinyithasson.

– Ez az ítélet elfogadhatatlan! Három tanár kísérte el a gyerekeket, a bíróság szerint viszont sem ők, sem a kétnapos kirándulást jóváhagyó iskolaigazgató nem felelős. Szerintem pedig igen. Nekik kellett volna vigyázni a fiamra. Soha nem felejtem el, hogy indulás előtt kértem a buszsofőrt, hozza haza őket. Mindenkit hazahozott, csak Lacit nem – mondja elcsukló hangon Bán Lászlóné.

Bánék pár méterre laknak az iskolától. A családtagok, a szülők, a testvérek, a nagymama máig nem tudnak beletörődni a fiú elvesztésébe. Az egyik szobát a 14 évesen elhunyt Laci fotói és virágok borítják.
– A családunk élete felborult, idegileg összeroppantam, gyógyszereket szedek, elfogyott a pénzünk, alig néhány ezer forintból élünk – ad magyarázatot az asszony arra, hogy miért bízta meg ügyvédjét kártérítési igény benyújtásával az iskolával és a fürdővel szemben.
Bán Lászlóné azt mondja, mindenkire haragszik, a gyerekeket elkísérő tanárokra, az iskola igazgatójára és a strand üzemeltetőjére is. Tudja, hogy már soha nem kapják vissza a fiukat, de úgy véli, nem lehet csak úgy átlépni a történteken, ahogy azt szerinte sokan megtették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havonta megy levél Földeákról Brazíliába

Tavaly év végi találkozójuk óta a világhálón át tartja a kapcsolatot a földeáki Szarvas Ferenc… Tovább olvasom