Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Felmérik a családok szociális helyzetét

Hamarosan negyvennégy kérdezőbiztos indul útnak Makón és a környező falvakban: felmérik a családok szociális helyzetét. Összesen mintegy hétezer-ötszáz embert kérdeznek meg. Ilyen térségi felmérés még sosem készült, a társulás 4,3 millió forintot szán a kutatásra, amit a Szegedi Tudományegyetem szakemberei végeznek el – egy magáncég segítségével.
Makói panel. Itt is kérdeznek Illusztráció: Gyenes Kálmán
A kistérség 2500 háztartásának felmérését és elemzését vállaló Szociográf 2003 Bt. a Szegedi Tudományegyetem szakembereinek munkájára alapoz. Rácz Attilától, a cég vezetőjétől – aki mellesleg a bölcsészkar szociológia tanszékének tanársegédje – megtudtuk: véletlen mintavétellel, kérdőíves módszerrel mérik fel, hogy hogyan is élnek a Maros mentén lakók.

– Ilyen felmérés még nem készült, hiszen korábban csak a város szociális helyzetét térképezték fel – emlékeztetett Buzás Péter polgármester. – A Makói Kistérség Többcélú Társulása a Belügyminisztériumtól még 2004-ben mintakísérlet kifejlesztésére nyert több mint 165 millió forintot, ebből erre a feladatra, azaz a kistérség szociálpolitikai, stratégiai és operatív programjának elkészítésére 4,3 millió forintot különítettek el. A kutatás egyébként előfeltétele, hogy a kistérség pályázhasson az úgynevezett ESZA típusú humánerőforrás-fejlesztést célzó forrásokra.

– Összesen 2500 kérdőív készül, egy-egy kérdezőbiztos azonban egy adott háztartást keres meg, így ennél jóval több, terveink szerint mintegy 7500 Makó környékén élő szolgáltat majd adatot a felméréshez, ami rendkívül alapos mintavételt jelent, hiszen a nemzetközi kutatócégek ennél kevesebb kérdezés alapján hoznak nyilvánosságra országos kutatási eredményeket – tette hozzá a kutatás vezetője.

Az úgynevezett kemény adatokat, azaz a kérdésekre adott elsődleges válaszokat az egyetem szakembereivel közösen továbbelemzik, hiszen az önkormányzattól és a KSH-tól már kaptak adatokat, amelyek kiegészítő információkkal járulhatnak a kutatás eredményességéhez. A végeredmény ősszel kerül nyilvánosságra.

A felmérés a választás után kezdődik, mert a kampányidőszakban a standard kérdésekre adott válaszok módosulhatnak. A tizenhét településen negyvennégy kérdezőbiztos keresi fel a véletlenszerűen előre kiválasztott családokat. A kérdéssor összeállítói elsősorban arra kíváncsiak, hogy a lakosok hogyan látják saját szociális helyzetüket. Ez a kérdőív – az előzőekkel szemben – nem tartalmaz olyan kérdéseket, amelyek politikusok, képviselők ismertségéről szólnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépet kapott Totobé Eszter

Verset is a világhálóról keresett a legutóbbi városi szavalóversenyre a makói Totobé Eszter, aki a… Tovább olvasom