Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Félmilliárdból újult meg a Kálvin téri iskola Makón

Makó - Impozáns látványt nyújt, és korszerűen felszerelt a Makói Általános Iskola belvárosi tagintézményének most felújított épülete, amelyet tegnap délután mutattak be a szülőknek, diákoknak. Szeretnék felújítani a komplexum két másik épületét is, de műemlékekről lévén szó, ez keményebb dió lesz.
- Sajnálom, hogy nem most vagyok iskolás – sóhajtotta egy anyuka tegnap délután a Makói Általános Iskola belvárosi tagintézményének vadonatúj aulájában. Az elismerés, a szülők és gyerekek tömege, a vakuk villogása annak a nagyjából fél milliárdos felújításnak szólt, amit a Kálvin téri épületegyüttes újabb, hetvenes években épült szárnyán végeztek, és amit most mutattak be az érdeklődőknek.

Az épület valóban impozáns kívül-belül. A Makovecz Imre irodájának tervei alapján készült, a tervező stílusjegyeit magán viselő új, körívben húzódó, kupolával fedett kétszintes galériában többek között ebédlőt és közösségi teret alakítottak ki, de van mit nézni a folyosókon és a tantermekben is. Apróság, de aki valaha itt tanult – mint e sorok írója –, annak azonnal feltűnik, hogy a folyosó nem fehér, hanem színes, vidám. A tantermek is mind más színűek, hangulatosak. A padok, székek magassága állítható, modernek és tetszőlegesen lehet őket elrendezni – 900 új szék és 600 asztal szolgálja a gyerekek kényelmét. Ehhez jönnek a digitális táblák és a házimozirendszerek, amelyek ma már nélkülözhetetlen részei az oktatásnak.

Félmilliárdból újult meg a a Kálvin téri iskola Makón. Fotó: DM/DV
Félmilliárdból újult meg a a Kálvin téri iskola Makón.
Fotó: DM/DV

A Kálvin téri komplexumnak két másik épülete is van, a volt polgári iskola és az úgynevezett bagolyvár. Festés ezekben is volt, a bútorokat ugyancsak kicserélték, a hasonló felújítás azonban itt keményebb dió lesz, műemléképületekről lévén szó, de az iskolavezetés ezeket is szeretné rendbe hozni. Sőt, mint Almási Pál igazgatótól megtudtuk, az iskola többi tagintézményében is végeztek, illetve végeznek ilyen beruházásokat – nemrég írtuk meg például, hogy a Bartók-épületet akadálymentesítették, zenei szárnyát pedig felújították.

Olvasóink írták

 • 11. Lili1998 2010. szeptember 26. 14:38
  „Én itt tanulok,ide járok első óta,Gyönyörű lett az új rész.
  Minden jó volt,amig el nem kellett kezdeni tanulni :P
  Egy bajom van az egésszel:
  A gyerekek nem használhatják a liftet!!!:(
  És még 1 illyen általános iskola nem létezik Makón.Büszke vagyok,hogy oda járhatok!!!”
 • 10. 3évesférfi 2010. szeptember 02. 20:40
  „8: Ilyet minden iskolában találsz, ebben biztos lehetsz.”
 • 9. makandi 2010. szeptember 02. 18:54
  „Kedves bátor!
  Úgy látom, csak a rosszindulat szólt, belőled, mert a gyerkőcödnek problémái voltak a "csókoskával". Ez nem jelenti azt, hogy mindenkivel úgy viselkednek, ahogy írod. Ahová az én gyerkőcöm jár, ott piros tollal javítanak, és semmi szépítés, és láss csodát az osztályátlag emelt szintű dolgozatnál is 94%! nem semmi. (lehet, hogy jobban top-on vannak, mint a felnőttek)
  A város és iskolavezetésnek pedig gratulálok ahhoz, hogy megvalósították a tervet, hogy a gyerekek egy ilyen színvonalas iskolába járhassanak!”
 • 8. bátor 2010. szeptember 02. 18:21
  „moderálva”
 • 7. 3évesférfi 2010. szeptember 02. 07:39
  „6: Ez tényleg szégyen.”
 • 6. hajosinas 2010. szeptember 01. 22:05
  „Ennek mindnek nagyon lehet örülni, mert szép és hasznos.Annak viszont már kevésbbé,hogy egy ismerősöm gyerekeit,/mert iskolát kivántak váltani /sehová nem vették át itt makón,pedig helyi lakosok.Fura alkalmazása a törvényeknek.Lehet, hogy tényleg vannak csókosok ? Magánvéleményként csak annyit, hogy szégyelje meg magát az illetékes,/aki visszaélve beosztásával/ amikor a szülő bemegy hozzá a gyerekei ügyében az íróasztalán ülve, magánjellegű telefonbeszélgetést folytatva a hivatali tellefonon,fölényeskedő stílusban tájékoztatja a szülőt, hogy nem tudja átvenni egyik gyermekét sem, egy iskolába sem.A gyerekek egy vidéki iskolában kezdték a tanévet a mai napon.Az édesanya akiről beszélek, pedig tovább neveli három gyermekét egyedül.”
 • 5. tóninéni 2010. augusztus 31. 22:29
  „bátor! kik a csókosok hada?”
 • 4. 3évesférfi 2010. augusztus 31. 21:54
  „3: Mindegy mi van, valakinek úgysem tetszik valami, savanyú a szőlő.
  A régi Kun Béla is jó volt fehéren és az új is szép lett.”
 • 3. bátor 2010. augusztus 31. 21:47
  „.....a show folytatódhat....
  egy baj van : míg az iskola színeiben, tereiben, berendezéseiben megújult, közben szép lassan lefelé ível a tanítás színvonala....
  a csókosok hada tanít(hat), amíg ez marad.... minden hiába”
 • 2. marczibanyiter 2010. augusztus 31. 21:30
  „Kun Bélából meleg színű, vidám belső festésű, profi iskola lett. Gratula!”
 • 1. Tony_Soprano 2010. augusztus 31. 12:51
  „Örülünk az iskolának, és annak is hogy nem hozták össze Buzás nevével! Ez már fejlődés a Dm részéről, igaz nem Bakos András írta mert akkor tuti szerepelt volna benne!:):D Na emberek így is lehet cikket írni politika nélkül, remélem megmarad a Dm-nek ez a szokása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a megújult Kálvin iskolát Makón

Megújult, megszépült és bővült az iskolakezdésre a Makói Általános Iskola Kálvin téri épülete. Tovább olvasom