Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Félmilliárdot nyert bicikliútra Makó és Apátfalva

Makó, Apátfalva - Uniós forrásokból összesen csaknem félmilliárd forintot nyert Makó és Apátfalva arra, hogy biztonságosabbá tegye a kerékpárosok közlekedését. A városban tíz, a községben két kilométernyi elkülönített útszakasz és vasúti átjáró is épül.
Bár kerékpáros város, Makón eddig mindössze négy kilométernyi szakaszon épült bicikliút. Ennek jelentős hányada ráadásul a főút burkolatától sárga festéksávval megkülönböztetett, életveszélyes sáv – ami sokszor a helybeliek kedvelt parkolója is.

– Az uniós források felett rendelkező, úgynevezett DAOP-programból városunk mintegy 300 millió forintot nyert a kerékpárút-hálózat bővítésére. Jövőre ebből pontosan 9,3 kilométernyi bicikliutat építhetünk meg, ezzel a már meglévő szakaszokkal együtt több mint 14 kilométernyi, összefüggő hálózat jön létre – mondta Buzás Péter. Makó polgármestere emellett rámutatott: 2008-ban összesen 18 utcát érintenek a beruházással kapcsolatos átépítések.

A 333 milliós uniós támogatáshoz 33 milliós saját erőt tesz Makó. Ugyanebben a programban, hasonló feltételekkel nyert 81,5 millió forintot – természetesen szintúgy kerékpárút-építésre – Apátfalva is. A térségnek erre a célra juttatott segítség így összesen csaknem félmilliárd forint.

– Ha egy kamionos ráhajt az autópályára Hamburgnál, eséllyel sajnos az első személy, akivel találkozni fog, az apátfalvi kerékpáros. A több mint ezer kilométeres szakasz mellett ugyanis községünkig védettek a kerékpárutak, ilyen esélye a túlélésre azonban eddig nem volt az apátfalviaknak. Éppen ezért nagy nyereség számunkra, hogy a főúttal párhuzamosan fizikailag is védett sávot különíthetünk el azoknak, akik itt akarnak kerékpározni – summázta Varga Péter, Apátfalva polgármestere.

A kamionforgalomtól különösképpen veszélyeztetett település Magyarcsanáddal együtt a rendelkezésére álló összegből azonban csak két kilométernyi bicikliutat valósíthat meg. Ennek az oka: biztosítani kell az áthajtást az útszakaszon érintett vasúti átkelőn is, és ez sokba kerül.
Jövő nyáron már használhatják az itt élők a biztonságos sávot.

Olvasóink írták

  • 3. kicsi 2008. január 01. 16:57
    „Marha jók a bicikli utak csak éppen elfelejtenek biztonságos átkelőt épiteni hozzá pl:makói hídról zombor kerékpárút.”
  • 2. anmaris 2007. december 12. 09:22
    „Miért nem építenek inkább szendvicsbárakat?Ott sokkal biztonságosabb mint az úton közlekedni.....”
  • 1. sziszi 2007. december 11. 14:38
    „Nagyon jó a kerékpárút,csak az a baj ,hogy Apátfalván már az utcákba se lehet közlekedni anagy sár végett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsey Zsolt is kapott a makói aláírásokból

Makó - Becsey Zsolt EP-képviselő is megkapta pénteken az M43-as megépítését szorgalmazó makó… Tovább olvasom