Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Felnőtt kísérők a halálúton

A 43-as főúton átkelni kényszerülő iskolások miatt Deszken, Ferencszálláson és Apátfalván is aggódnak, felnőtt kísérők, segítők vigyáznak majd a gyermekekre. Mindhárom településen abban bíznak, hogy hamarosan jelzőlámpa segít a biztonságosabb átkelésben.
A hétfői tanévkezdés nem csupán az iskolák finanszírozása miatt okoz fejtörést a 43-as főút mentén fekvő települések önkormányzatainak, hiszen napirendre kerül az az alapvető kérdés: hogyan jut át a kisdiák a halálút egyik feléről a másikra? Mint arról már többször is írtunk: a több tíztonnás járművek 70-80-nal száguldanak át a falvakon, sokszor 5-10 percig is lehetetlenné téve az átkelést.

– Jól bevált a Tempfli térhez vezető szakaszon kialakított járdaszigetnél posztoló munkatársaim szolgálata, így hétfő reggel 7-től újra ilyen módon vigyázunk az iskolába igyekvő gyerekek biztonságára. Három önkormányzati alkalmazottat is kiképeztünk erre a feladatra, hiszen bármilyen más megoldást is keressünk, ennél nem lesz biztonságosabb. Napirenden van egy nyomógombos közlekedési lámpa telepítése is a faluban, de ezt inkább a kórházhoz vezető szakaszon szeretnénk felállítani, hiszen az emberi közreműködés mellett vagyunk a legnyugodtabbak – mondta Simicz József, Deszk polgármestere.

Biztonságos, mégis káros

Nem csupán előnye, hátránya is van a kamionforgalmat néhány másodpercre megállító forgalmi lámpáknak – mondta lapunknak Simicz József. A leálló szerelvények a nyári melegben meggyűrhetik az aszfaltot, és a zaj, illetve károsanyag-szennyezés is átlagon felüli lehet ezekben a percekben, ám az emberélet fontosabb a szennyezésnél – véli a deszki polgármester.

Megtudtuk: reggel 7 és 8, valamint délután 3-tól egészen az iskolai foglalkozások befejezéséig segítik az átkelést. A technikai dolgozóknak még azt is megtiltották, hogy beszélgessenek az átkelő gyerekekkel.
Polgárőrök kísérik át a gyerekeket szeptembertől az apátfalvi általános iskolához vezető útszakaszon is, de Varga Péter polgármester további, az átkelés biztonságát növelő műszaki megoldásban is bízik.

– A gazdasági tárca már kiírta azt a pályázatot, aminek eredményeképp, egy biztonságos átkelővel együtt megépülő, Magyarcsanád és Apátfalva között húzódó kerékpárutat tudnánk megvalósítani. A mindennapi átkelés továbbra is komoly gond, a gyerekeknek folyamatosan felvilágosítást tartanak az iskolában, és néhány héten belül egy közlekedésbiztonsági napot is szervezünk – mondta Varga Péter.

Ferencszállásról – mivel megszűnt az általános iskola – szeptembertől iskolabusz szállítja a tanulókat Kiszomborra és Makóra. A busz Klárafalváról indul, és két helyen is megáll majd Ferencszálláson. A kicsiknek ide kell biztonságban eljutniuk minden hétköznap reggel.
– Felnőtt kísérőt biztosítunk minden reggel a gyerekek mellé, hiszen csak így tudjuk biztonságban őket – mondta Domokos István polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem csőbe húzták a makói középiskola igazgatóját

Makó - Kellemetlen helyzetbe került az összevont makói középiskola új igazgatója, Horváth Zoltán a… Tovább olvasom