Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Feltalálók, ha találkoznak

Íme néhány azok közül a találmányok közül, amelyeket az óbecsei Mecek Mihajlo hozott el Szerbiából az IDEA 2009 feltalálói bemutatóra és vásárra.
Mellékhelyiség-szellőztető, amely a kellemetlen szagot egyenesen a vécécsészéből, az öblítő vízvezetőcsövét használva szívja el; festőhenger, amit nem kell folyton a festékbe mártani; és egy elmés szerkezet, amely autóvontatáskor csillapítja a hirtelen rángásokat – íme néhány azok közül a találmányok közül, amelyeket az óbecsei Mecek Mihajlo hozott el Szerbiából az IDEA 2009 feltalálói bemutatóra és vásárra. A makói Erdei iskola tornacsarnokában itthonról és külföldről 70 újító tárja az érdeklődők elé szellemi termékeit egész hétvégén; a fentieken kívül például az ültetőkapát, az elektromos görkorcsolyát, vagy a már jól ismert zöld sört is.

Hogy a találmányok sorsa olykor hányattatott, tény. A rendezvényt évek óta szervező hódmezővásárhelyi Ötlet 13 Klub elnöke, Nagy Zoltán azt mondja, a siker sok mindenen múlik. Például hogy a felfedezés mennyire reagál aktuális igényekre, hogy mennyire találja meg az ötletgazda a közös hangot a reménybeli gyártókkal – és azon is, mennyire kapja fel a sajtó.

A motor jár: beindult a makói iskolában restaurált T-modell. Fotó: Miskolczi Róbert
A motor jár: beindult a makói iskolában restaurált T-modell.
Fotó: Miskolczi Róbert

Hogy érdemes egy ilyen kiállításon megjelenni, azt mindenesetre jelzi: első díját épp az egyik IDEA-kiállításon kapta az azóta világhírűvé vált üvegbeton. Feltalálója, Losonczi Áron a makói megnyitó díszvendége volt. Erre az alkalomra beindították azt a Ford T-modellt is, amelyet az iskola diákjai restaurálnak.

Olvasóink írták

  • 2. jha 2009. szeptember 07. 21:08
    „Néhány pontatlanság:

    A rendezvényt a Makói Oktatási Központ szervezte, amelynek 2 tagintézménye az Erdei és a Galamb. Utóbbi diákjai vesznek részt a T-modell restaurálásában.

    Javasolnám a kedves újságírónak, az ilyen apróságoknak "is" nézzen utána.”
  • 1. sovány 2009. szeptember 05. 16:16
    „Joó Sándor tanárurnak grat!!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó Csongrád megye bűnös városa

Míg Makón 50, Mindszenten csupán 14 bűncselekmény jut ezer lakosra. Tovább olvasom