Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Felújítanák a makói a helikopter-leszállót

Bár a makói kórházban van helikopter-leszállóhely, hatósági engedély nincs rá, és az oda vezető út is rossz. Most az egészségügyi minisztérium pályázata révén lehetőség nyílhat a felújításra. Erről is szó lesz csütörtökön a megyeházán.
Többek között egy gazdálkodással kapcsolatos, határidős döntés és egy fontos pályázat miatt tartanak rendkívüli ülést a Csongrád megyei önkormányzat képviselői holnap reggel nyolc órától. A pályázatot az egészségügyi minisztérium írta ki, olyan helikopter-leszállóhelyek létrehozására, amelyek segítségével a mentőhelikopteren szállított beteg is gyorsan eljut egy kórház sürgősségi betegellátó osztályára. A pályamunkákat november 11-éig kell beadni, és egy intézmény összesen hétmillió forintot nyerhet, ez a teljes beruházás nyolcvan százaléka lehet.

A megyei önkormányzat makói és szentesi kórházának is szüksége lenne ilyen leszállóhelyre; Makón van is ilyen terület, és elvileg le is lehet ott szállni helikopterrel, de erre nincs hatósági engedély. A megyei önkormányzat kiszámoltatta: a szentesi kórházban ötmillióba, a makóiban viszont nyolc és félmillióba kerülne a leszállóhely elkészítése. Emellett még meg kellene szerezni az engedélyt is. A makói beruházást az útfelújítás és -építés költsége drágítja.

A közgyűlés mindkét leszállóhelyre kérne támogatást, ám most mégis csak a makóihoz kérhet: a pályázati kiírásban az is benne van, hogy elutasítják azt az igényt, amely olyan intézménytől érkezik, amelynek az elmúlt öt évben az éves OEP-bevételének két százalékát, vagy annál többet vissza kellett fizetnie. A szentesi kórháztól pedig az OEP az előző öt esztendőben – a néhány évvel ezelőtt fölfedezett szabálytalanság miatt – összesen 108 milliót vett vissza, és a 2003-as évre eső visszavonás az éves bevétel 2,5 százaléka volt. Ezért a közgyűlés várhatóan csak a makói pályázatot adja be. Döntés a holnapi ülésen várható.

Ugyanakkor a Simicz József vezette egészségügyi bizottság azt kéri, hogy a szentesi kórház helikopter-leszállójának megépítése kerüljön be a következő évi költségvetés koncepciójába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonosi György megköszöni

Megköszönte Gráf József agrárminiszternek a makói parlamenti képviselő, Martonosi György, hogy… Tovább olvasom