Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

Felújították Makón az olimpiai oszlopot

Makó - Felújították és az Erdei Ferenc téri sportpályára helyezték a Petőfi parkban 1972-ben állított, mára tönkrement és elfeledett olimpiai emlékoszlopot. Szombaton, a Makói Atlétikai Klub alapításának centenáriumát ünneplő rendezvényen avatják újra.
Molnár Lászlónak, a képviselő-testület ifjúsági és sporttanácsnokának köszönhetően sikerült felújítani azt az olimpiai emlékoszlopot, amelynek hányatott sorsára lapunk hívta fel a figyelmet májusban. Mint megírtuk, az emlékmű eredetileg egy oszlopból és egy márványtáblából állt. 1972-ben a 20., müncheni olimpia tiszteletére állítottak a város sportolói. Avatásakor ott volt mindenki, aki számított a város sportéletében; Erdei János ökölvívó olimpikon, akinek ma a városi sportcsarnok viseli a nevét, fát is ültetett a közelébe, a gyökeréhez pedig időkapszulát helyezett, amelyben 22 éves sportpályafutásának emlékezetes németországi mérkőzéseinek történetét örökítette meg. Az oszlopról az évek során lekopott az öt karika, tetejéről pedig eltűnt a márványtábla. Erdei János hozzátartozóin kívül már alig emlékezett valaki arra, mikor és miért állították.

Szigeti Márton és Molnár László a felújított oszlopnál. A szerző felvétele
Szigeti Márton és Molnár László a felújított oszlopnál. A szerző felvétele


A szépen helyreállított oszlop tetejére most Szigeti Márton apátfalvi kőfaragó készített az eredetivel megegyező táblát. A helyreállítás költségeit részben a család, részben Molnár László képviselő vállalta, de munkájukkal segítettek többen is. Az oszlop ráadásul új, méltó helyre, az Erdei Ferenc téri stadionba került. Itt, lezárt területen remélhetőleg nem fogják megrongálni – bizakodik a sporttanácsnok. Mint kiderült, az 1972-ben ültetett olimpiai emlékfa nem sokkal később kipusztult, így az időkapszula egyelőre nem került elő. Az emlékmű mellé azonban ültettek egy új facsemetét, az oszlop talapzatán olvasható tábla tanúsága szerint a 30. olimpia évében, 100 esztendeje megalakult Makói Atlétikai Klub emlékére. Megírtuk: a jubileumot a város 3 napos programsorozattal ünnepli – ennek keretében fogják újraavatni az emlékoszlopot szombat délután 4 órakor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Nándor a Hagymatikum élén, a Fidesz ÁSZ-vizsgálatot kér

Kovacsics Imre helyett a jövőben Nagy Nándor vezeti a makói Hagymatikumot. A Fidesz közben az Állami Számvevőszékhez fordul. Tovább olvasom