Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Felzárkóztatják a roma diákokat

Tizenkilencmillió forintot nyert az oktatási tárca egyik pályázatán a Maros Menti Cigányok Integrációját Segítők Szövetsége. A pénzből főként roma származású diákok korrepetálását, készségfejlesztését szeretnék megoldani szakemberek közreműködésével.
A szervezet eredetileg az egykori Bajza-iskola épületében indította volna az oktatást – az új helyet még keresik. Fotó: Szabó Imre
Harminc hátrányos helyzetű – főként roma származású – makói felső tagozatos diák felzárkóztatásában szeretne segíteni három féléven át a Maros Menti Cigányok Integrációját Segítők Szövetsége (MARCISZ). A másfél esztendeje alakult civil szervezet ezt délutáni, napközi jellegű foglalkozások szervezésével tervezi megvalósítani, melyben pedagógusok és más szakemberek vennének részt. Mindez már több mint puszta elképzelés, hiszen a csoport épp a napokban nyert erre a célra tizenkilencmillió forintot – mondta el lapunknak az elnök, Nagy Róbertné.

A hely még nem biztos

Hogy az oktatás, képzés hol fog elindulni, egyelőre kérdéses. A szervezet nemrégiben kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy biztosítson helyet számukra. A kérelemben az egykori Bajza-iskola épületegyüttesének kihasználatlan részei szerepeltek – a város képviselő-testülete azonban legutóbbi ülésén elvetette az ötletet. Nagy Róbertnét a döntés nem keserítette el, hiszen úgy tapasztalta: a képviselők rokonszenveznek a kezdeményezéssel, csupán más helyet adnának a szervezetnek erre a célra. Abban bízik, akár jobb épületet is kaphatnak, mint amit kértek.

Ami a pénz felhasználását illeti, egy részét az oktatásnak majdan helyt adó épület átalakítására kell fordítani. Erre mindenképpen szükség lesz, hiszen az oktatási tárcának benyújtott pályázatban az szerepel: a korrepetálást, személyiségfejlesztést nem hagyományos, tantermet idéző környezetben szeretnék végezni, hanem otthonos, barátságos termekben – tudtuk meg Nagy Róbertnétől. További beruházást igényel majd tíz korszerű számítógép beszerzése – a diákokat ugyanis informatikára is szeretnék oktatni, többek között az internet használatát is elsajátíthatják majd. Terveznek ezenkívül a gyerekeknek táborozást és kirándulást a nyári szünetre, sőt uzsonnáztatásukra is elkülönítettek már egymillió forintot.

A harminc diák kiválasztására az elkövetkező hetekben kerül sor. Bármelyik makói iskolából jöhetnek majd gyerekek, hiszen mind a hattal van együttműködési megállapodása a MARCISZ-nak. A jelentkezők közül az intézményekkel közösen fogják kiválasztani azokat a nebulókat, akik idén szeptembertől részt vehetnek a programban. A cél az, hogy a harminc tanulóból öt legalább a nyolc osztályt végezze el, tizenöt tanuljon szakmát, tíz pedig érettségizzen és továbbtanuljon – a szervezet utóbbiakat a későbbiekben is szeretné segíteni, támogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítvány Nagymáté Hanna emlékére

Alapítvánnyal állított emléket a makói Nagymáté család másfél éves korában elhunyt kislányuknak,… Tovább olvasom