Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Fiatalok, igazi közösségben

A szegedi belvárosi plébánia csaknem száz ifjúsági hittanosa egyedülálló módon egyetlen közösséget alkot, a középiskolások és az egyetemisták ismerik egymást.
A karácsonyi készülődés a hittanos közösségben elképzelhetetlen játék nélkül Fotó: Karnok Csaba
Zsibong az élet péntekenként a szeged-belvárosi plébánia hittantermében: a közösségi összejövetelek kora délután kezdődnek és az éjszakába nyúlnak. Több csoport is váltja egymást, ám a fiatalok, mint azt Sipos Attila hittanártól megtudtuk, egyetlen közösséghez tartoznak. Ez a katolikus egyház gyakorlatában is egyedülálló „formáció" a hittanár és Kondé Lajos plébános közös ötlete volt, de a fiatalok lelkesedése is kellett hozzá.

A karácsony előtti napokban még élénkebb a közösségi élet, hiszen a játékok és beszélgetések mellett adventi szolgálatra, zenés oratóriumra is készülnek. Egy-egy csoportban húszan-harmincan is összejönnek, de a csapatok között átjárás is lehetséges. A próba végeztével rögtönzött csocsóbajnokság kezdődik, és méteres halomban áll az „óriásjenga", a statikai érzéket kívánó játék.

– Több mint egy éve tagja vagyok a dóm hittanosaiból álló közösségnek, és az összejövetelek nagyon fontossá váltak az életemben – mondta a szegedi középiskolás Szabó Tamás. – Jó, hogy a vallási értékek iránt nyitott fiatalok egymásra találhatnak. Vannak kirándulásaink, nyári táborozásaink is, és életre szóló barátságok is köttetnek itt.
Sárkány Balázs különösen azt tartja jónak, hogy nemcsak a templomban, hanem azonkívül is segítik egymást a fiatalok: a Biblia tanításának megfelelően „hordozzák egymás terheit" a tanulásban, sőt a magán- és érzelmi életükben is.

– Én még új vagyok itt, de igazán otthon érzem magam – számolt be néhány hónapos tapasztalatairól a szintén szegedi Szabó Réka. – Nagyon jó, hogy minden társamhoz bátran fordulhatok, ha bármi lelki baj gyötör, és viszont: én is szívesen meghallgatom a többieket, és ha tudok, segítek. Eleinte a nem hívő barátaim kissé csodabogárnak tartottak, hogy egy hittanos közösségbe járok, de elhívtam őket, és többen itt ragadtak.

Sipos Attila büszkén vezet körbe a három helyiségen, ami péntek este tele van ifjakkal. Úgy véli: óriási éhség van a mai tinédzserekben igazi közösségek iránt, ezért népszerűek a dóm csoportjai.

– A beszélgetésekben aktuális kérdésekkel foglalkozunk, tartottunk egy párkapcsolati témájú „pár-sulit" is, ami igen népszerű volt. Filmeket is nézünk, és mindig megbeszéljük a látottakat. Az ünnepeket mi külön is megüljük, ajándékkészítő estet tartottunk, szilveszterkor pedig, úgy tervezzük, éjfélkor a dóm tornyában koccintunk 2006-ra – mondta a közösség vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnyerték a Nemzeti Bank médiadíját

Elnyerte a Magyar Nemzeti Bank médiadíját – rangos televízió-társaságokat is megelőzve –… Tovább olvasom