Délmagyar logó

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 21°C | 33°C Még több cikk.

Főgörény libsibolsi, megosztva

Főgörény libsibolsi, megosztvaGyurcsány Ferenc magyarságát kétségbe vonó poszt a Facebookon.
Makó- ,,Elmehet a p...csába", ,,két lábon járó patkányok" ,,főgörény libsibolsi demokrata": a politikusok is szókimondóan fogalmaznak a Facebookon. Ha per lesz egy ilyen ügyből, a bíróság ugyanúgy vizsgálja a sértést, mintha tévében hangzana el.
„Mondanék erre olyat, hogy megint beperelnének" – írja Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció makói politikusa a Facebook-oldalán egy hír fölött.

A jegyző ugyanis – lapunkban is megírtuk – feljelentette egy bejegyzése miatt, amelyben a városháza folyosóján szaladgáló patkányokról írt, akik „két lábon járók" (2016. március 1.: Patkányügy: Fidelitas–DK-csörte). Mucsival együtt sok politikus tartja a kapcsolatot közösségi oldalon a választókkal. Ez a tevékenységük többet elárul róluk, mint öltönyös tévényilatkozataik. Rájuk is hat az közösségi médiában szokásos szabadabb hangvétel, lazábban fogalmaznak. A patkánybotrány közepette Mucsi is hivatkozott egyik közleményében Kovács Sándor fideszes önkormányzati képviselő Gyurcsány Ferencet illető megosztására.
 

Az újságban ezt úgy írtuk, Kovács főgörénynek nevezte Gyurcsányt. A képviselő reklamált, hogy ez nem így volt, nézzünk csak utána. Végignéztük, Kovács Sándor az utóbbi fél évben mi mindent tartott érdemesnek arra, hogy olvasásra, meghallgatásra ajánlja ismerőseinek. Vlagyimir Putyin velős mondásairól, az orosz hadsereg csapásmérő erejéről ésRonnie O'Sullivan sznúkerjátékosról szóló írások sorakoznak kedves unokás képek között. Szeptember 20-i dátummal szerepel a Gyurcsány-fotó, amelyet a képviselő így ajánl ismerőseinek: „Mindig tudta a tutit". A fotón olvasható felirat eleje: „a főgörény libsibolsi demokrata a magyarokra nemet mondott! de minden terroristát befogadna!..." Tényleg nem Kovács nevezte főgörénynek Gyurcsányt, ő csak megosztotta a másoknál látott képet. Elnézést kérünk a ténybeli pontatlanságért.
Benézte az újságíró

„Sándor, segíts, írj nekem emlékeket Bajáról, mert megint tolakszik, hihetetlen, ahogy újabb és újabb seggbe mászik, közben a fidesszel boltol. üdv" Ezt privát üzenetben akarta eljuttatni Csintalan Sándornak egy budapesti újságíró. Baja Ferenc szocialista politikusról gyűjtött információkat, de nem volt tisztában a Facebook működésével. Csintalan nyilvános oldalára tette ki a szöveget, több száz ismerős szórakozhatott rajta. A malőrről tavaly júliusban számolt be a cink.hu.

Ha viszont egy ilyen Facebook-bejegyzésből becsületsértési per lesz, annak nincs jelentősége, hogy valaki maga írt sértő dolgot, vagy csak megosztotta, hogy mások is lássák. Bacsek György ügyvéd azt mondja, a bírósági gyakorlat most alakítja ki a Facebook-tartalmak megítélését. Ha a megosztás nyilvános, nem csak egy zárt kör számára látható, és személyiségi jogot sért, vagy rágalmazás, becsületsértés szerepel benne, akkor a közzétevő a jogszabály szerint felelősségre vonható, ugyanúgy, mintha sajtónyilatkozatot tett volna. Amikor a bíróság a sérelemdíjat, kártérítést megállapítja, akkor lehet jelentősége annak, hogy a sértést a Facebookon nem láthatták annyian, mint ha tévéhíradóban hangzik el.
Elmehet a pi...
„...Egyszer és mindenkorra elmehet a p...csába" – írta @dajcstomi, azaz Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a Twitteren egy politikustársáról 2011-ben, nem sokkal azután, hogy saját magának szánt névnapi ajándékként elkezdett twitterezni. Azóta Csongrád megye díszpolgárának jó néhány internetes megnyilvánulásából lett sajtóhír. Ugyanazt írja, amit hivatalos nyilatkozataiban, csak néha más szavakkal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embert mentett a Marosból a makói gyepmester

Embert mentett a Marosból a makói gyepmester
Feltehetőleg öngyilkos akart lenni az a férfi, akit kedden késő délután húzott ki a Marosból a makói gyepmester, Erdei Ferenc. Tovább olvasom