Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Fölavatták Makó új fürdőjét

Makó - Fölavatták a tíz medencével, közel 4 milliárd forintból megépült makói Hagymatikumot. Az ünnepségen elhangzott, a város tovább akarja bővíteni a fürdőt, a Magyar Turizmus Zrt. pedig segít abban, hogy a lehető legtöbb helyre eljusson a létesítmény híre.
További támogatást, jó szándékú javaslatokat, ötleteket kért a makóiaktól a városi turizmus fejlesztéséhez Buzás Péter polgármester a Makói Hagymatikum Fürdő pénteki avatásán.

Az ünnepséget az új létesítmény előtti téren tartották, most is nagyon sokan eljöttek. A polgármester a beruházás minden résztvevőjének köszönetet mondott. Külön megemlékezett Makovecz Imréről, az épület megálmodójáról, egyik tervezőjéről. A közel 4 milliárd forintból megépített, 470 parkolóhellyel tervezett új fürdő most 100 embernek ad munkát. Azt várják tőle, hogy a vendégeket a városba hozza, és további 4-600 munkahelyet hozzon létre, a fürdőlátogatókat kiszolgáló vállalkozások révén.

Buzás arra biztatta a jelenlévőket, hogy létesítsenek panziót, vendéglőt vagy másféle szolgáltatást, de mindenképp legyenek jó szívvel a fürdő iránt, kedvesek a városban időző vendégekhez, mert így gyermekeik, unokáik juthatnak megélhetéshez. A Hagymatikum így nyithat új korszakot a város történetében. Makó folytatja a mostantól Makovecz Imre nevét viselő tér rekonstrukcióját, és meg akarja építeni a korábbi tervben szereplő 25 méteres medencét és a nagy gyermekrészleget is.

Átgondolt, nagyra hivatott ez a fürdő, mert minden korosztály jól érezheti magát benne; ebből a szempontból lesz jobb, mint sok korábban épült magyarországi wellness-központ – mondta Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Megígérte, az állami cég segít abban, hogy a fürdő híre eljusson a turistákhoz, és eljöjjenek megnézni – az azonban már a makóiakon múlik, hogy az egyszeri turisták visszatérő vendégekké válnak-e.

Szentpéteri Csilla zongoraművész, Makó város arca zenésztársaival eljátszotta több népszerű darab mellett erre az alkalomra komponált Makói idilljét, Miklóssy Ferenc, a kivitelező Keviép Kft. igazgatója pedig átadta a fürdő kulcsát – ezzel a kész épületet – a polgármesternek. A város néhány nappal ezelőtt kifizette az építés díjának utolsó részletét is.

Buzás: mindenképp legyenek jó szívvel a fürdő iránt. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Kovacsics Imre fürdőigazgató megígérte, tisztességgel és becsülettel fogják működtetni a Hagymatikumot, és Makovecz Imréről megemlékezve azt mondta, aki járt már azért Párizsban, hogy megnézze az Eiffel-tornyot, és Rómában, hogy lássa a Colosseumot, tudja, miért fontos ez az épület Makónak. Várható, hogy ezt a házat minden magyar ember meg akarja nézni legalább egyszer. Miközben a szalagot átvágták, Makovecz Pál vezényletével a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai játszották Vedres Csaba Köszöntő című művét, amely Makovecz Imre 60. születésnapjára íródott. Az avatás után megnyílt az épület, akik bementek, egyelőre múzeumi papucsban nézhettek körül.

A fürdőzők számára délután négykor nyílik meg a Hagymatikum. A főbejárat előtti téren az üzemeltető meglepetéssel várja az érdeklődőket. Az egész napos felnőtt belépőjegy hétköznap 2200 forintba, hét végén 2400-ba kerül, Makó-kártyával viszont féláron lehet bemenni.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. 3évesférfi 2012. január 23. 09:50
  „60. bánki: Mert akinek nem tetszik, ami nekünk, az automatikusan rosszindulatú dilettáns természetesen.”
 • 64. visszavágó 2012. január 23. 09:45
  „Teljes mértékben egyetértek a 60 és 61 es hozzászólókkal!! <moderálva>
  Az apró bosszuságok sajnos abból erednek, hogy az üzemeltető szeretett volna minimum 1 hónap próbaidőt, de ez elmaradt, a miértjét nem tudjuk- így nem csoda,hogy még "akadozik a gépezet", de látszik a személyzet erőn felül teljesít, ami dicséretet érdemel! Az öltöző eu szabvány , s nem a szekrény előtt kell öltözni, hanem vannak öltöző kabinok ott kényelmesen le is lehet ülni! Csak hát könnyebb kritizálni, mint gondolkodni!”
 • 63. Tommyst 2012. január 23. 09:23
  „Vajon megvolt már a 6000. (fizető) vendég? Emlékeztek, napi átlag 2000 kell, hogy a számítások bejöjjenek.”
 • 62. mátka 2012. január 23. 08:56
  „hg.hu :"Kérdéses az is, mennyire várható el az absztrakt épületértelmezés egy beutalóval érkező fürdővendégtől. Mert mit csinálhat a pavilon kupolájába függesztett, fából faragott madár? Főnixként feltámad, netán kitörni próbál a kalitkából? Mit keres egy gipszből és betonból rakott, hófehér erdő a fürdőcsarnokban? A kozmoszt jelképező faboltozat egy állandóan párás levegőjű belső tér fölé került, amelynek jelentős részét szimbolikus építmény (forrás? világfa?) foglalja el. A belső tér szakrális logikája azonban egyszerűen nem áll meg, ha minden üres négyzetmétert műanyagszövetes napozóágyak foglalnak el. Épület és funkciója szinte minden ponton cáfolja egymást. Makó gazdagabb lett egy nehezen értelmezhető szimbólummal és egy nehezen használható fürdővel. Valószínűleg mindkettőt meg lehetett volna spórolni." a Makóiak és fürdőt éljenzők úgysem hiszek,hogy ez az ötlet,kevésbé sikerült....”
 • 61. Takavaka 2012. január 22. 23:27
  „Végre ez a nap is elkövetkezett! Fölavatták, megnyitották a Hagymatikumot. Már Makó is rendelkezik egy olyan épülettel, ami jelképe is lehet a városnak. A város neve és maga az épület, az idők során összeforr, mint mondjuk a Pisai Ferde Torony Pisával. (Azt olvastam, hogy Európa egyik legkülönlegesebb és leglátogatottabb emlékműve.)
  Az kétségtelen, hogy a fürdő épülete egyedi, karakteres és markáns. Az sem tartom nagy bajnak, ha nem mindenki azonosul ezzel a formai világgal. A lényeg az, hogy beszélnek róla és ott forog a köztudatban. Azt sem tudom még megmondani, hogy a tervezők a formát és a funkciót mennyire sikeresen hozták össze, majd idővel elválik a használat során. Mindenesetre az átadás napja, egy nagy lépés a városnak és az itteni lakosoknak. Egy új megélhetőségi lehetőséggel lett több, a turizmussal. Minden normális gondolkodású ember csak bízhat a turizmus fellendülésében sikerében. Azt én tudom, ha van hálónk, attól még nem biztos, hogy tudunk halászni is! A vendéglátást is tanulni kell, mint minden mást. Szemléletváltozás is kell a fejekben! Nem árt megszívlelni a polgármester úr szavait: "Buzás arra biztatta a jelenlévőket, hogy létesítsenek panziót, vendéglőt vagy másféle szolgáltatást, de mindenképp legyenek jó szívvel a fürdő iránt, kedvesek a városban időző vendégekhez, mert így gyermekeik, unokáik juthatnak megélhetéshez."
  Ha elmegy az ember nyaralni egy másik helyre, nem hiszem, hogy örülne neki, ha egy helybéli elkezdené aprehendálni azokat a dolgokat, ami miatt odamentünk. Sok értelme nem lenne ennek.
  Remélem a fürdő menedzselése jó kezekben van, sikerül olyan árérték arányt kialakítani, hogy a vendégek elégedetten távozzanak és jöjjenek máskor is, sőt jó hírünket is keltsék. (Mert az a legjobb ajánlólevél.)
  A fanyalgóknak, ellendrukkereknek egy régi mondást ajánlanék. A kutya ugat, a karaván halad. A karaván az átadás napjával elindult, talán jobb lenne beállni a sorba, ha lassan is, de haladni a cél felé.
  Végül kívánom, minden kedves makói embernek, hogy a fürdő kapcsán adódó lehetőségeket használják ki a saját boldogulásukra. Kívánok sok sikert hozzá! Szeressék a vendégeket, jó szívvel várják őket. Mert mi is olyan helyre szeretünk menni, ahol bennünket is hasonlóan fogadnak.”
 • 60. bánki 2012. január 22. 19:27
  „Az Index Földes András féle kritikával nem érdemes foglalkozni.
  A MÜPA ( Művészetek Palotája) ,,cipős doboz" bonyolultságú és panel épület esztétikáját megközelítő építész ízlésvilágon ,,szocializálódott" Földes András véleménye már eleve nem mérvadó.

  Gondolom a ,,kőműves" ,,szakik" is jobban szerettek 10x10-es családi házakat építeni, mint egy egyedi épületegyüttest.”
 • 59. DMagóg 2012. január 22. 17:42
  „56. dédi8 2012.01.22. 16:27: "... de vannak olyan társadalmi, erkölcsi határok, amiket nem szabad átlépni."

  Igaz! Van itt a kis ablak fölött egy olyan, hogy: "Hozzászólok a cikkhez"
  ???”
 • 58. Béla1st 2012. január 22. 17:20
  „A videóshoz írtam:
  Nos, ma elmentünk fürdeni. Bármennyire is szeretnék, sok jót nem tudok mondani. A karszalag csak egy adott szekrényhez jó, de mivel nem működnek és újat adnak ezért kb háromszor jártuk végig a szekrényrengeteget. Nem tettek padokat a szekrények elé, érthetetlen, mint egy útszéli homelessnek kellett öltöznöm a szekrény előtt a ruháimat a földre dobálva, mivel a fülkékből kevés van. Szegény három gyermekes anyukát sajnáltam.. A medencék nagyon picik és alig van belőlük, a szauna használatáért plusz 1700 forintot kérnek el!! Ezt a megosztott rendszert Szegeden sem értem, hisz amúgy is fűteni kell a szunát, akár vannak benne, akár nem, egy ember két helyen egyszerre meg nem lehet. Az egyik medencében bokamagasségban valami trutymó úszott, onnan gyorsan távoztunk. Az egyetlen jó medence a kinti termál, de annak a kijáratára sajnálták a vastagabb fóliát, a hideg szél simán szétfújja és befúj a benti terembe. Csúzda csak kint van, most nyilván nem üzemelt, de miért nem csinálták meg úgy, mint Mórahalmon? Érthetetlen. Ja, bitos nem akarták elcsúfítani a tetőt. Meg kell hagyni, az szép. Kint van valami furcsa tető, alatta semmi, illetve egy fa madárszerűség, nem tudom, mi célt szolgálhat.. Két órát voltunk, untuk, eljöttünk, többet nem megyünk. A szegedi sokkal jobb, Mórahalomhoz meg ne hasonlítom, mert sírvafakadok.”
 • 57. 3évesférfi 2012. január 22. 16:40
  „Én a liberális szót alapvetően nem tartom szitokszónak, úgyhogy innentől kezdve nem értünk egyet, Tóta W pedig hónapok óta nem része az Indexnek, kilépett/kirúgták (egyébként nem tartom szellemi toprongynak őt sem, elnézést kérek). Magam sem szimpatizálok a portállal több ponton sem, viszont még így is kiegyensűlyozottabnak tartom, mint a hazai média döntő többségét.
  De ennek a makói fürdőhöz semmi köze.”
 • 56. dédi8 2012. január 22. 16:27
  „Én pedig úgy látom a Soros György által alapított és pénzelt Index internetes újságot, hogy a következő feladatokkal bízták meg őket:
  - a jobb és a bal oldal összemosása
  - a fontos társadalmi értékek határainak elmaszatolása
  vagyis kőkemény liberális uszítás.
  Egy olyan médium, ahol szerepet kap Tóta W, és egyéb szellemi toprongy nem jó. Lehet, hogy ti úgy gondoljátok, hogy mindenkit ostorozni kell a médiának. Ez addig rendben is van, amíg a vezető kormánypártok túlkapásai ellen irányul, de vannak olyan társadalmi, erkölcsi határok, amiket nem szabad átlépni. Az Index pedig rendszeresen ezt teszi, nemcsak kritizál, hanem rombol és degradál. Ezt pedig egyetlen magát valamire tartó újságíró sem teheti meg, főleg nem az Index csipás liberális szemétdombja.”
 • 55. 3évesférfi 2012. január 22. 15:51
  „53. Pierre_Quatre: Egyetértek. Megkapják ott a hideget-meleget mindkét oldal képviselői. Az írás pedig kemény. Így látják teljesen kívülről, ez is egy szempont.
  Azt meg szerintem nem is tudta az újásgíró, kicsoda Makó polgármestere, nem is hiszem hogy érdekelné.”
 • 54. DMagóg 2012. január 22. 15:44
  „Funkcionálisan egy esztétikai élmény. Van aki be tudja fogadni, van aki nem, utóbbinak lelke rajta. Azt hiszem a kivitelezők is kitettek magukért, mert ez mégsem egy szokványos panel építmény. Igazi referencia munka, s nem lepődnék meg ha külföldi megbízásokat is kapnának. (Ez is nyereség, azaz megtérülés.)

  A fanyalgóknak jó fanyalgást, ha örömüket lelik benne. Öröm az is. S lám-lám, így mindenki örömét leli benne.”
 • 53. Pierre_Quatre 2012. január 22. 14:39
  „dédi8: miért is kellene az Indexnek dicsérnie Buzást? Némileg offtopic, de az index egyike azon keveseknek, akik még mai is azt a kritikai újságírási ideát vallják, hogy a média természetéből adódóan mindig ellenzéki. 2007-ben az index Gyurcsányról már mint "bukott kormányfő" írt, akkor nagyon sokan próbálták beállítani jobboldalinak; most, hogy a civilizálatlanul viselkedő Nemcsákról, a lézerblokkolós fideszesekről és a kétharmad vállalhatatlan parlamenti tragikomédiájáról (alvó képviselők, biodíszlet, etc) tudósít, hirtelen hogy-hogy nem balliberálisként próbálják megbélyegezni. Stílusával, módszerével, szóhasználatával nagyon gyakran nem értek egyet, de az eszme, hogy egy sajtóterméknek a nyilvánosságot használva a mindenkori hatalommal (sőt, a hatalmi elittel, ideértve kormányt és ellenzéket egyaránt) szemben kell fellépnie, emlékeztetve felelősségére a legvállalhatóbb idea az összes jelenlegi közül.”
 • 52. dédi8 2012. január 22. 13:52
  „http://index.hu/kultur/2012/01/22/a_szent_articsoka_templomat_epitettek_fel_makon/#
  Ezt az az Index írta, akinek dicsérni kellene Buzást. Amennyiben már ennek az újságnak is csak erre futja, el kell gondolkozni a felelősöknek.
  Szerintem először meg kellett volna nézni a Hagymaházat, ami szintén egy funkció nélküli Makovecz álom lett és utána dönteni, hogy egy gigantikus, szépnek szép, de használhatatlan, vagy egy sok-sok medencével rendelkező kicsit visszafogottabb épületet terveznek-e ide. A múltkor írtam, hogy nem az a probléma, hogy lebontották a régit, hanem az, hogy a 12.000 m^2-es fürdőben 700 m^2 vízfelület van, amiből csak egy 100^2-es termálmedence.”
 • 51. X_Y 2012. január 22. 13:14
  „A képek alapján a szokásos túlcicomázott giccsparádé az épület... Mellékesen van benne medence, de sokkal inkább kor- és kórtörténeti jelkép :)”
 • 50. mátka 2012. január 22. 12:50
  „Makó,fürdő ,Index cikk,érdemes elolvasni. :
  A Szent Articsóka Templomát építették fel Makón

  "Az első pillanatban egyértelmű volt, hogy az építész rutinból dolgozott: könnyű kézzel dobta össze magánmitológiájának ismert elemeit. A főbejáratot két monumentális rákolló alkotta, jelezve, hogy ott végződik Makó, és kezdődik a Gyűrűk Ura levédiai fejezete. A központi épület egy óriási jurta volt, ami olyan alapelem Makovecznél, mint a Legóban a négypöckös tégla. A jurta tetején szobányi méretű szent korona magasodott üvegből. Kétoldalt pedig egy-egy melléktorony állt, amelyek sisakos harcosok arcát formázták."”
 • 49. visszavágó 2012. január 22. 12:42
  „Mindenki csak találgat s politizál!
  goldfishnek igaza van!!! Aki kiváncsi menjen el, próbálja ki!Nagyon jó a szaunablokk, kíváló felöntések!!
  A sodrófolyósó állati, én is alig tudtam kijönni belőle!!! Az egyik "pipa"- nem jó, de rákérdeztünk, cserélik-garanciába! Szoval nagyon jól éreztük magunkat! Az áskálódóknak pedig infarktus mentes napokat kivánunk!!
  Mágori képviselőasszonyt nem láttuk a megnyitón! Szégyellje magát, mikor az ország minden részéből jöttek, pártállástól független, megtekinteni ezt a csodálatos építményt, s büszke lehet rá minden magyar,pláne MAKÓ!”
 • 48. goldfish 2012. január 22. 12:18
  „@szpirigonzálesz: én már fürödtem és szaunáztam is benne! :-)

  Szép, mint egy ékszeresdoboz! Nagyon erős a nagy oszlop körüli sodrás, alig tudtam belőle kijönni. :-) Nagyon tetszik a sokféle szauna is (bár nekem egy kicsit melegnek tűnik a merülő medence). És nagyon ötletes az a hideg-meleg vizes kavics-taposó is az oszlop körül! :-)

  De hiába írkálok itt össze-vissza: ez teljesen szubjektív! Menj el és nézd meg (tapasztald ki) Te!”
 • 47. DMagóg 2012. január 22. 10:55
  „Ha a befizetett közterhek és a foglalkoztatás révén megtakarított munkanélküli támogatások együttes összege meghaladja a veszteséget, az állam már akkor is nyert az ügyön!

  A jó szállás- és vendéglátóhely, a jó fürdő feltétlenül szükséges, ám korántsem elégséges feltétele a vendég- (idegen-) forgalomnak!
  Csak ezekért nem jön a vendég, ám ezek nélkül a továbblépés reménytelen, kell hozzá, de még sok más is!
  Ám, ha az átutazók csak egy-két napra megpihennek itt, már az is hozhat valamit. Sok múlik a helyiek vendégszeretetén! Mondta valaki, hogy merjünk nagyot álmodni! Csináljuk meg! Mondta a másik. Menni fog!”
 • 46. mátka 2012. január 22. 09:28
  „hahó mindenki kecskeméten sokkal nagyobb fürdőt adtak át,gyulának sem csökkent a vonzereje, a szegedi sem kicsi,mórahalom nyaranta több százezer embert visz....arról nem is beszélve,hogy az ország szninte össze területén,nemcsak a környéken új,nagy fürdők.ne ringassa magát illúziókba senki sem,szinte biztos,hogy veszteséges lesz.”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott Pitvaros polgármestere

Lemondott tisztségéről Pitvaros polgármestere, Radó Tibor - legutóbb választásokon függetlenként indult és nyert. Tovább olvasom