Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Forgalmat számlál Makón az MDF

A makói MDF tagjai a városban működő pártokkal közösen hivatalos zaj- és rezgésszintmérést kezdeményeznek. A cél: derüljön ki, pontosan mekkora környezetterhelést jelent a megnövekedett kamionforgalom. Aktivistáik máris forgalmat számolnak és aláírást gyűjtenek a helyzet megváltoztatása érdekében.
Míg 2006 utolsó napjaiban naponta 850-900, ma átlagosan 2700-2800 kamion és teherautó-szerelvény dübörög át Makón és a 43-as főút mentén fekvő településeken – mutatják a makói MDF forgalomszámlálási íveinek strigulái. Szabó Sámuel, a párt városi elnöke lapunknak elmondta: hónapok óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mert úgy látják, hogy igazi változást ebben az élet- és egészségveszélyes helyzetben csak a politikai fellépés – közelebbről a pártok összehangolt akciója hozhat, ezért szeretné az állampolgári jogok országgyűlési biztosához eljuttatni a makóiakat veszélyeztető környezetterhelési adatokat, és azoknak a tiltakozásait, akiket személy szerint érint a megváltozott forgalmi helyzet.

Sürgetnék az autópályát

Az akció célja, hogy az íveket eljuttassák azokhoz a politikai döntéshozókhoz, akik egyre későbbi időpontra halasztják a kritikus helyzetre megoldást jelentő M43-as autópálya megépítésének dátumát.

– Minden lehetséges hivatalos fórumon igyekeztem utánajárni annak, hogy számszerűen mennyivel növekedett a Makón élőkre ható környezetterhelés január óta. Az illetékes környezetvédelmi hatóság csak néhány szempont alapján végzett felméréseket ebben a témában, ebből számunkra a szálló por mennyisége és a szén-dioxid-terhelés növekedése lenne érdekes, de erről még nincsenek pontos adatok.

Kiderült: az út teljes szakaszán zaj- és rezgésszintmérést a városban gyakorlatilag 1995 óta nem végeztek, ám kiszámolható: a forgalomnövekedéssel párhuzamosan 5-10 decibellel is hangosabb forgalmat kell azoknak az ezreknek elviselniük, akik az út mellett laknak. Éppen a pontos, és a jelenlegi helyzet megváltoztatásához szükséges érvelést alátámasztani képes mérési eredmények megszerzése miatt lenne különösen is fontos, hogy a politikai szervezetek együttes fellépésével és a város finanszírozása mellett rendeljünk egy átfogó felmérést a hatóságtól – foglalta össze az elnök.

Az ügy érdekében aláírásgyűjtésbe kezdenének, szeretnék, ha rövid időn belül az összes, 43-as mellett élő választópolgár ellenjegyezné az íveiket, és ezen felül minél több szimpatizáns is csatlakozna a kezdeményezéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eggyel több első osztály indulhat Makón

A mostani héttel szemben szeptemberben nyolc elsős osztály indulhat Makón, a gyereklétszám nem… Tovább olvasom