Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Forgó két lovon ül egyszerre

Makó - Édesapja tanácselnökként a könyvtár és a múzeum felépítésében játszott fontos szerepet, Forgó Gézát pedig a napokban a két, összevont intézmény igazgatójává választotta meg a makói képviselő-testület. A fiatal muzeológus hobbija a kerékpározás és a fotózás.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A József Attila nevét viselő, január óta egy intézményként működő városi könyvtár és múzeum új igazgatója, Forgó Géza (48) lapunk olvasói számára régóta ismerős lehet. Az utóbbi időben megírtuk róla például, hogy éjszakai kerékpártúrát szervezett a város értékeinek bemutatására, de azt is, hogy rejtvénnyel egybekötött interaktív kiállítást rendezett azokból a fotóiból, amelyeket közismert épületek, szobrok apró részleteiről készített. Úgy jelentkezett Mátó Erzsébet utódjául, hogy mind könyvtárosként, mind történészként rendelkezik diplomával. Megjegyzi: elődje, akinek hálás eddigi munkájáért, nagyon magasra tette a lécet, így a feladat izgalmas szakmai kihívást jelent számára.

Forgó Géza megjárta a múzeumi ranglétrát, gyermekkorától rendszeres könyvtárlátogató. Fotó: DM/DV
Forgó Géza megjárta a múzeumi ranglétrát, gyermekkorától rendszeres könyvtárlátogató.
Fotó: DM/DV

Forgó Gézának a József Attila Múzeum volt az első munkahelye, ahol végigjárta a ranglétrát: éppúgy volt teremőr, mint kiállításrendező. A gondjaira bízott összevont intézményről azt mondja, úgy fogja vezetni, hogy mindkét tagja megőrizze szakmai önállóságát, hiszen a város meghatározó kulturális műhelyei. A korábbinál is jobban szeretné összehangolni a könyvtár- és múzeumpedagógiai munkát, a kiállításokat. Elképzelései szerint a múzeum a nagyobb, szakmai jellegű tárlatok otthona lehetne, a könyvtár viszont még több helyi alkotónak kínálhatna bemutatkozási lehetőséget. Ami a múzeumot illeti, a gyűjtés, az értékőrzés mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell kapnia annak, ami látványos – a bemutatók ugyanis turisztikai vonzerőt is jelentenek. A könyvtár pedig mára bibliotékából modern információs központtá alakult át, s ezt érdemes erősíteni. A könyvtár irányításában egyébként számít Galamb Katalinra, aki vele együtt pályázott a posztra, s akit kiváló szakembernek tart.

Családi szálak
Forgó Gézát családi szálak is fűzik mind a könyvtárhoz, mind a múzeumhoz. Édesapjának, Forgó István egykori tanácselnöknek nagy szerepe volt a könyvtár és a múzeum felépítésében. Édesanyja ráadásul könyvtárosként dolgozott, s ő gyermekkorától gyakran megfordult az intézményben, így az ott dolgozók közül nagyon sok mindenkit eleve ismer.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi védelmet kap Makón Makovecz

Helyi védelem alá szeretné helyezni a makói önkormányzat azokat az épületeket, amelyek Makovecz Imre, illetve a MAKONA Egyesülés nevéhez köthetők a városban. Tovább olvasom