Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Fosztogatják a makói Belvárosi temetőt

Makó - Késsel fenyegették meg fényes nappal a makói Belvárosi temető csőszét a sírkertben garázdálkodó színesfémtolvajok. A rendőrség nyomoz az ügyben. A tolvajok mintegy 200 ezer forint értékű rézlemezt loptak el a napokban a síremlékekről.
Az urnafalról félig megtépve lógó rézlemezek és csupaszon maradt kriptatető – nem sírgyalázók, hanem színesfémtolvajok munkájának eredményei csúfoskodnak a makói Belvárosi temetőben. A múlt héten több alkalommal is fosztogatók törtek a sírkertre, és mint megtudtuk: mintegy 200 ezer forint értékű rézlemezt téptek, feszítettek le a síremlékekről.

– A késő délutáni órákban feltűnő volt egy csoport, amely csupán nézelődött. Ilyenkor már nemigen van látogatóm, így megnéztem, mit csinálnak. Épp az urnafal rézlemezből készült burkolatát feszegették. Felelősségre vontam őket, mire kést rántottak. Egyedül voltam, semmit sem tehettem, végül távoztak. Úgy gondoltam, ezzel vége, de másnap reggelre eltűnt a teljes burkolás, később kiderült: éjjel leszakították a temető egyik bejáratának lakatját, és így jöttek be – mondta Török Csaba temetőcsősz.

Az esetet bejelentették a rendőrségnek, ám ezt követően többször is behatoltak a temetőbe a tolvajok. A legfeltűnőbb rombolást az egyik magánkripta tetején végezték: ennek teljes tetőzetét rézlemez fedte, amit egy az egyben letéptek, csak a vízszigetelő kátránylemezt hagyták meg a sírbolt felett.

Török Csaba egyedül felelősségre vonta a tetten ért bandát, a tolvajok késsel fenyegették. Fotó: Illyés Szabolcs
Török Csaba egyedül felelősségre vonta a tetten ért bandát, a tolvajok késsel fenyegették.
Fotó: Illyés Szabolcs

– Láthatóan tudják, hogy mit érdemes elvinni – vezet körbe a sírkertben hagyott bűnjelek között Gordos Ferdinánd plébános, aki megmutatta: a fémtárgyak a több évtizedes patina miatt kívülálló számára egyszerű bádoglemeznek is tűnhetnek, a szakértő szemek azonban úgy tűnik, alaposan feltérképezték, mit érdemes ellopni. Van olyan kripta, aminek kovácsoltvas ajtaját megpróbálták lefeszíteni – ezt egyszerűen csak tönkretették, ellopni nem tudták. Feltehetően dühükben az öncélú károkozás sem állt távol a bandától, egy neves makói família kriptájának míves, égetett üvegablakát kővel dobták be.

– Nem kímélték az egyszerű sírokat sem, sok sírkeresztről hiányzik a korpusz, a Jézus testét ábrázoló szobrok ugyanis különösen jó minőségű alumíniumból készülnek. Rendre eltűnnek a kőgalambok is, elképzelni sem tudjuk, hogyan tudják itt hasznosítani. A szülőföldemen, Nógrádban például nemrég kiderült: a sírkövesek lopatták el a kisméretű szobrokat, hogy újra eladhassák őket – tette hozzá a plébános, aki elmondta: tanácstalanok, hogy mit tegyenek. A fegyveres fenyegetést követően a csősz már nem alszik a sírkertben, profi vagyonőrök alkalmazására viszont nincs elég pénze az egyházközségnek.

Nyomoznak és ellenőriznek

A múlt héten bejelentést tett a makói temető gondnoka, hogy a temetőben 4-5 személlyel konfliktusba keveredett – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, aki hozzátette: a Makói Rendőrkapitányság nagy hangsúlyt fektet a temetők rendjének megóvására, az ilyen és ehhez hasonló cselekmények megelőzése érdekében visszatérően ellenőrzi a területet. A járőrök az eset óta több alkalommal, különböző időpontokban jelentek meg a temetőben. A rendőrök felkeresték a plébánost, aki elmondta, hogy valóban történt lopás a múlt héten, a hatóság így hivatalból megindította a büntetőeljárást lopás bűncselekmény gyanúja alapján.

Olvasóink írták

 • 12. greencat 2008. augusztus 29. 22:12
  „Az illegális gyűjtőhelyeket kellene felszámolni, és a hivatalos helyeken személyi igazolványt kellene bemutatni, vagy nem kerül átvételre az áru! Persze ehhez kellene biztonsági őr is amit vagy akit ugyebár nem tudnak megfizetni, mert gondolom ez lenne a válasz!:) Jó vicc, kenyérre kell a pénz:) hány olyan ember van aki megkapja a segélyt és felét leönti a torkán, a másik felét meg elgépezi! Ha elfogyott, megy lopni!

  Persze lehet hitelre vásárolni autót, meg házfelújításra is lehet felvenni, de azt azért havonta igen jól kikell pengetni, vagy elvész az autó meg a ház is! Tehát van miből fizetni, ez azt jelenti, hogyha még is csak hitelre vették.”
 • 11. Egy harmadik makói!!! 2008. augusztus 29. 20:25
  „Kedves greencat: az a helyzet ,hogy olyan országban élünk melyben farkastörvények uralkodnak,KÉRLEK NÉZZ KÖRÜL!!!!!
  Részletes autót te is vehetsz úgy ,hogy nem kell semmit befizetned.Az a helyzet ,hogy ez a kis telep sok ember megélhetését biztosítja.Azt azért még hozzátenném, hogy a lopott cuccot nem tudjuk kiszűrni, mivel nincs ráírva és ha az is akkor letagadják.Mert kenyérre kell a pénz!!!!!!”
 • 10. greencat 2008. augusztus 29. 20:07
  „Az a félév alatt két új autó és lakásfelújítás igen csak szemet szúr nem?? Főleg ha az ember tudja, hogy nem tisztes úton jött az a pénz!!”
 • 9. greencat 2008. augusztus 29. 20:00
  „magyarok! akkor olvasd el mégegyszer az Egy makói lakos hozzászólását!! Vagy inkább ide teszek egy szeletkét belőle:
  "És persze már megint a fémtolvajok.Addig míg olyan fémátvevők működnek ami pl.már lassan egy éve nyitva van,de még cégtáblája mindíg nincs,ahol este 10 órakor is lehet hallani,hogy pakolják le a vasat.Akinek fél év alatt akkora haszna lett,hogy két új autóra ,komoly lakásfelújításra tellett.Az illetékes hatóság már többször állította,hogy sokkal komolyabban fogják ellenőrizni az ilyen helyeket.Én sajnos nem ezt tapasztalom. Azt még hozzáteszem,hogy ez a bizonyos "vállalkozás" Makón található,igen sok bosszúságot okozva a szomszédoknak,de szólni senkinek nem merünk ,mert félünk tőlük.Gondolom nem nehéz kitalálni,hogy miért,hiszen ők is (és itt elnézést kérek a tisztességes honfitársaiktól) a kisebbséghez tartoznak."
  Nah, ezért írtam az APEH-kot!”
 • 8. magyarok 2008. augusztus 29. 11:09
  „egy szomorú édesanya!

  NAgyon sajnálom ami történt, és átérzem fájdalmadat az előzőekben leirtak miatt, de egy dolgot biztosan tudok, nem cigány volt!
  A cigányokra mindent el lehet mondani, sajnos vagy nem sajnos valósan, de cigány az fél, az nagyon fél a halottaktól, és biztos avgyok benne, hogy nem cigány volt az elkövető... HA valamit akkor a sírokat tiszteletben tartják... Az öcsém sirját is egy magyar öregasszony lopkodta... Azt mondta nekünk úgyis van pénzünk újat venni neki meg nincs, holott az utolsókat költöttük a sírra, csak hogy méltóan nézzen ki...”
 • 7. Egy harmadik makói!!! 2008. augusztus 28. 15:40
  „Üzenem mindenkinek,hogy mindenki előtt ott a lehetőség csak meg kell ragadni!!!!!!!!!!!! A temetőbeli lopásokhoz nincsen közünk!!!! Új autót is vehet mindenki Írigyek és nem írigyek egyaránt!!!
  Egy másik makóinak üzenem:hogy mi is dolgoztunk több évtizedet csak belefáradtunk ,mert éhbérezés van.Kívánom neked,hogy te is tölts el egy évtizedet heggesztésben,füstben,porban,havi 80ezerért!!!!!!!!!”
 • 6. Egy makói lakos 2008. augusztus 28. 07:51
  „Kedves magyarok néven író! Amit hozzászólásod végén írtál greencet-nek ,csak annyit NEM IRÍGYSÉG! Én nem azon vagyok a legjobban felháborodva,hogy hírtelen meggazdagodtak,hanem azért,mert pl. a mi csendes kis nyugodt utcánkba elllehetetlenedett az élet mióta ők ezt a tevékenységet folytatják és pontosan ők azok akik ezektől a gazemberektől átveszik ezeket a gyanús dolgokat amiket pl. szeretteink sírjáról loptak el. Eszméletlen milyen gyanús kinézetű emberkék jönnek -mennek mostanában erre. A szomszédom palakerítését már kétszer betörték.Én egyszer mertem szólni a "vállalkozást" működtetőnek.Mi volt erre a válasz? Mennyi pénzt akarsz? Közöltem vele,hogy nálunk ez nem úgy működik mint náluk.”
 • 5. egy szomorú édesanya 2008. augusztus 27. 21:02
  „E z Magyarorország sajna!!!! Itt a sátoros cigányoknak mindent lehet és bántodásuk semmi ,alig van olyan hét , hogy a 16 éves kisfiamtól ne lopjanak el virágot. A mult héten 4 -szá kardvirágot,tegnap estére 2-szlat a legszebbikből ,volt olyan is ,hogy az egészet elvitték.Lehetett Magyar is vagy cigány üzenem , hogy az anyja vagy a gyereke sírjáról lopkodja el a virágokat és száradjon le mindkét keze!!! Jól vigyázzon ,mert nem tudhatja, hogy mikor figyelem ,de aAkkor annnnyi neki ..Föld alá az ilyeneket nem 100-s az biztos.!!!!!! Természetesen a rend őrei semmit se tesznek v nem is akarnak!!!! EZ A NAGY BAJ de még mekkora az országnak!!!!”
 • 4. magyarok 2008. augusztus 26. 19:36
  „Az én öcsémről is sokszor sokmindent elloptak már sajnosés tényleg nagyon fájdalmastud lenni ez a tény... Egyszer sikerült megcsipnünk a tolvajt egy 60-70közötti öregaszony volt rendőrt hívtunk aki megkérdezett mit tegyen ő vele,majd kiállitott neki egy 5000Ft-os csekket. Jól megbüntette,ahhoz képest amekkor szívfájdalamt adott ez a vén banya... Ugye?
  Legszívesebb ott helyben elföldeltem volna az ilyet, de akkorén smelettem volnatöbb nála...
  Ja és még valami Greencat,amire felhívod mások figyelmét az egyébként is egy tipikus magyar betegség és nem is tartozik a témához... a betegség neve IRÍGYSÉG”
 • 3. greencat 2008. augusztus 26. 15:06
  „Ma már a névtelenül beadott feljelentéseket is kivizsgálják, lehet szólni az APEH-nak, hogy a szomszédnak miből telt új autókra és lakásfelújításra!”
 • 2. Egy másik makói 2008. augusztus 26. 11:08
  „Elképesztő, hogy ezek a SENKIK mit meg nem engedne maguknak, csak mert nem akarnak elmenni dolgozni, és ebből "tartják fönt" a KIS családjukat. Az ilyen embereket komolyan el kéne különíteni egy szigetre jó messzire innen. Gyalázzák egymást, meg a saját családjukat. Undorító!!! (és én is elnézést kérek ha durva voltam...)”
 • 1. Egy makói lakos 2008. augusztus 26. 08:02
  „Először is az ilyen embereknek ,drasztikus leszek( ezért előre is elnézést kérek) ,de vágnám le mind a két kezét,mint a középkorban! Nekik lehet,hogy még nem halt meg közeli hozzátartozójuk.Ezek nem is emberek,mert még az állatoknak is vannak érzéseik.És persze már megint a fémtolvajok.Addig míg olyan fémátvevők működnek ami pl.már lassan egy éve nyitva van,de még cégtáblája mindíg nincs,ahol este 10 órakor is lehet hallani,hogy pakolják le a vasat.Akinek fél év alatt akkora haszna lett,hogy két új autóra ,komoly lakásfelújításra tellett.Az illetékes hatóság már többször állította,hogy sokkal komolyabban fogják ellenőrizni az ilyen helyeket.Én sajnos nem ezt tapasztalom. Azt még hozzáteszem,hogy ez a bizonyos "vállalkozás" Makón található,igen sok bosszúságot okozva a szomszédoknak,de szólni senkinek nem merünk ,mert félünk tőlük.Gondolom nem nehéz kitalálni,hogy miért,hiszen ők is (és itt elnézést kérek a tisztességes honfitársaiktól) a kisebbséghez tartoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roskó Gábor már hazajön Makóra

Makó - Tíz éven át vezette a makói grafikai alkotótábort az amúgy budapesti művész, Roskó Gábor, és… Tovább olvasom