Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Franciska, a díszes kávék mestere

Földeákon nevelkedett, Makón járt gimnáziumba, jelenleg pedig Budapesten tanul és dolgozik Apró Franciska. Nemrégiben Szeged egyik kávázójában tartott bemutatót a baristaként dolgozó csinos lány, akivel különleges munkája kapcsán beszélgettünk.
Egy éve ismerkedett meg a latte arttal, azóta díszes kávék ezreit készítette már el a földeáki származású Apró Franciska. Jelenleg Budapest egyik belvárosi kávézójában dolgozik, de alig több mint egy éve ismerkedett meg a tejkiöntés fortélyaival. – A suli mellett egy kávézóban vállaltam diákmunkát: eleinte még csak takarítottam, mosogattam. Itt láttam először a hazánkban még ritkaságnak számító, a kávé tetejére öntött, rajzolt mintákat, és mint a legtöbb kollégámat, először engem is ez ragadott meg igazán. Később én is beállhattam a pult mögé, és megtanulhattam a mesterséget – kezdi történetét Franciska. A ranglétrán feljebb kerülve nem sokáig gondolkodott azon, hogy megméretteti magát egy versenyen is. Fél év elteltével a Magyar Latte Art bajnokság negyedik helyezettjeként találta magát. Az említett kategóriában nem a kávé minőségére voltak igazán kíváncsiak, sokkal inkább az ital külsejét értékelték. A minták közül is a saját ötleteket, azok nehézségét, a szimmetriát, valamint a kontrasztot figyelték.

Ilyen egy díszes kávé...
Ilyen egy díszes kávé...

A legtöbb barista igyekszik mindig valami szép mintával díszíteni az általa készített kávékat, hiszen ez a vendég első benyomása, így lesz része egy valódi kulináris élményben. Így van ezzel a fiatal lány is, aki leggyakrabban rózsával, szívvel, de nem ritka, hogy pávamintával teszi fel az i-re a pontot. A latték kiöntéséhez egyébként nem sok eszközre van szükség: csupán a kávéra, a tejhabra és egy hegyes csőrű tejkiöntőre. A munka azonban nem ilyen egyszerű, hiszen nem mindegy, milyen szögben tartja a csészét, és hogyan önti a tejet a kávéba. Mint mondja, eleinte neki sem ment olyan jól a kiöntés, mint mostanában, de egy-egy egyszerűbb mintának is örült. Ma már persze komolyabb alakokkal dolgozik, amelyek elkészítéséhez csupán pár másodperc és néhány mozdulat szükséges.

– Napi körülbelül 100 kávét készítek, és közel ugyanennyit díszítek, de egyáltalán nem bánom, hisz a munkámban minden kreativitásomat kiélhetem – meséli boldogan. Franciska örül, hogy egy olyan helyen dolgozhat, ahol egy kicsit saját magát is belecsempészheti alkotásaiba. Meglepő, de számára mégsem az a legfontosabb, hogy milyen szép mintájú italokat ad ki kezéből, hanem, hogy ízletes és finom kávéval lepje meg vendégeit nap mint nap.

Franciska, a díszes kávék mestere.
Franciska, a díszes kávék mestere.

A csinos lány egyébként nemcsak munkájában mondhatja magát sikeresnek; jelenleg nemzetközi tanulmányokat hallgat az egyik fővárosi egyetemen. Mindennapjait tehát a munka és a tanulás teszi ki, de Franciska mindkét helyen az erejéhez mérten nyújtja a maximumot. Azt, hogy a jövőben diplomataként dolgozna-e vagy a kávéval foglalkozna szívesebben, még nem döntötte el, de már fiatalon tudja, manapság jobb több lábon állni.

A Latte art bemutatón végig csodálkozva néztem, hogyan dolgozik, s közben azon gondolkodtam: munkájának ámulatba ejtő végtermékei által Franciska még azokkal is megszerettetheti a kávézás örömeit, akik egyébként sosem isznak feketét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összegyűlt Evelynnek a világbajnoksághoz szükséges pénz

Ez van, ha Makó összefog: Makó Evelyn kiutazhat a törökországi kick-box világbajnokságra, összegyűjtötték neki a pénzt. Tovább olvasom