Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Frank Sándor úri vendéglője

Százötven évvel ezelőtti pompájában állították helyre Kiszombor központjában az utóbbi évtizedekben már csak Gólyafészek étteremként ismert, egykor a Rónay família tulajdonában álló kúriát. A felújított épületben a szegedi halászcsárda-tulajdonos Frank Sándor patinás, úri vendéglőt alakított ki.
Kívülről impozáns látványt nyújt a felújított épület. Fotó: Illyés Szabolcs
Évtizedeken át lepusztult, középszerű étteremként, menzaként, majd végnapjaiban, a kilencvenes évek derekán diszkóként üzemelt a kiszombori Gólyafészek, eredetileg a Rónay család egyik ágának lakhelye. A kúriát az utóbbi hónapokban állíttatta helyre az önkormányzat főként központi, 140 millió forintos támogatásból.

– A rekonstrukció során kiderült: a XVIII. században ehelyütt már álló nemesi rezidencia falait is beépítették az 1850-ben felhúzott ingatlanba – mondta el Marosvári Attila történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke a Gólyafészek tegnapi, ünnepélyes átadása kapcsán.
A
z épületet Sipos György építész tervei alapján a Cseh és Társa Kft. állította helyre. Szegvári Ernőné kiszombori polgármester elmondta, hogy a Gólyafészek 1997-ben került a község tulajdonába, korábban az ÁFÉSZ, majd a magyar állam kezelésében állt.

A felújított épület hasznosítására pályázatot írtak ki, amit a halászcsárda-vezetőként ismert szegedi mesterszakács, Frank Sándor cége, a Kékcsillag Bt. nyert el.
– Szeretném, ha a minőségi vendéglátás példájaként egy igazi úri vendéglőként működhetne a Gólyafészek, gondolva Újszeged és Makó tehetősebb vendégeire, de árképzésünkben természetesen gondoltunk a kispénzűekre is, ám a hagyományos ételek mellett libamáj és a térség számos jeles specialitása is rendelhető – fogalmazott Frank Sándor. Az úri vendéglátás kellékeként a szabványosnál szélesebb asztalok és a XVIII. századot idéző berendezés várja a vendégeket a három, összesen százötven ember kiszolgálására alkalmas terembe.

A polgármester szerint 30-40 millió forint befektetésével a tetőtéri, eredetileg magtárként használt területet közösségi térként hasznosíthatnák. Elképzelhető, hogy ennek kialakításában az új bérlő is segíteni tud majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a sörfesztiváli szezon Makón

Tizennegyedik alkalommal rendeznek sörfesztivált a hét végén Makón, a Maros-parti Báló ligetben. Tovább olvasom