Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Fürdővárosi tervek Makón

A leglátogatottabb fürdővárosok közé emelkedhet Makó, ha megvalósul a 3,5 milliárd forintos tervezet. A képviselők még nem döntöttek. A nagy ívű koncepció útjában áll a jelenlegi 50 méteres úszómedence. Az önkormányzat hajlik rá: számolják fel, és építsenek kisebbet.
Az utóbbi hónapokban már többször is tárgyalta, de még nem jutott végleges döntésre Makó fürdőkoncepciójának ügyében az önkormányzat képviselő-testülete. A napokban el kell dönteni: a város beadja-e egyáltalán pályázatát egy uniós alaphoz a jelentős önerőt is igénylő beruházásra. A képviselők egy bizalmi szavazás eredményeképp a harmadik koncepciót tartják a legelfogadhatóbbnak a felsoroltak közül.

Ennek eredményeképp gyógyászati, és a többi elképzeléshez képest megnövelt területű wellnessrészleget, valamint egy legalább 400 négyzetméteres élményfürdő-medencét építenének a fürdőben. A korábbi változatokhoz képest kimarad az 1800 négyzetméteres fedett uszoda, viszont megvalósulna a pihenni vágyók számára kialakított, Szaunavilág nevű pihenőtér és a családi zóna, ahol a gyermekek szórakozását kalandmedence is szolgálná. Buzás Péter polgármester ezzel kapcsolatban a testület előtt kiemelte: a projekt nem kerülhetne többe három és fél milliárdnál, ehhez tudná az önerőt biztosítani a város büdzséje. Számos részlet egyelőre tisztázatlan maradt.

Elúszott a hajó?

Mágori Józsefné, a Jobb Makóért Egyesület színeiben politizáló képviselő fel van háborodva amiatt, hogy a legutóbbi ülésen a képviselők többsége nem fogadott el fürdőfejlesztési koncepciót. Mint mondta, ez kitörési pont lehetne a gazdasági posványból, egy jó pályázat pedig másfél-két milliárdos támogatást hozhatna a városnak. Bízik benne, hogy a hajó azért még nem úszott el, hiszen ez a döntés nem volt előkészítve, a képviselőknek nem voltak egzakt adataik a döntéshez – mondta el sajtótájékoztatóján.

A városvezetés Vörös Imrét, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő ügyvezető igazgatóját és a Pannon Spa Consult Kft.-t bízta meg a beruházás előkészítésével. A szakember szerint megvalósíthatók az elképzelések, a kivitelezést azonban néhány tényező akadályozza:
– Mindenekelőtt le kell szögezni: ha megvalósul a 3,5 milliárdos terv, Makó egy lehet hazánk neves fürdővárosai között, így mindenképpen mérlegelni kell: kihagyható-e ez a lehetőség – mondta Vörös Imre. – A terv teljesen átalakítaná a fürdő jelenlegi képét, és útban van az ötvenméteres nagy úszómedence, amit így tanácsos lenne elbontani. A város sportért felelős szakemberei szerint ez kiváltható lehet egy többpályás, 25 méteres medencével.

Medgyesi Páltól, a Makó Térségi Víziközmű Kft. igazgatójától megtudtuk: a csaknem négy évtizeddel ezelőtt átadott medence azért épült, hogy fellendüljön Makón az úszósport. Ötvenméteresnél kisebb medencében ugyanis nem rendezhető verseny. Szirbik Mária, a makói úszóklub elnöke elmondta: jelenleg 85 gyermek edz a nagy medencében, és nem ritkák az országos ifjúsági bajnoki eredmények sem – ez a sportág azonban veszélybe kerül, ha csak kisebb medence áll a sportolók rendelkezésére.

Vörös Imre még hozzátette: amennyiben a teljes átalakítás mellett dönt a város, a tervek elkészülésétől és a pályázati pénzek rendelkezésre állásától számítva 12-14 hónapig tart a teljes kivitelezés. Ez idő alatt azonban a fürdőnek gyakorlatilag zárva kell tartania.

Olvasóink írták

  • 2. KisvárosiAnonymous 2012. október 22. 12:23
    „Az internet nem felejt.”
  • 1. Julianna 2008. augusztus 27. 10:28
    „Számomra az egyetlen fontos dolog a makói fürdőben az 50 méteres medence! Szerintem büszkék lehetünk rá, hiszen sok megyeszékhelyen (pl. Győr) sincs ilyen, csak évek óta tervezik az építését, de Makón van!
    Az úszók érdekét is figyelembe kell venni! Egy 25 méteres medence semmire nem jó, de élvezetes, eredményes úszásra biztosan nem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokatlanul nagy halat fogott ki egy makói horgász

Szokatlanul nagy halat fogott ki Makón az egyébként nem nagy Kapitális horgásztóból egy helybeli… Tovább olvasom