Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Gazdák és multik csatája a dinnyeháborúban

Makó - Az Auchan Áruházlánc tegnap meghajolt a dinnyeborogató és -osztogató gazdák előtt: 49 helyett most már 65 forintért árulja a görögdinnyét. Másutt épp most kezdték olcsóbban adni. A verseny éles.
A magyar ár a határ túloldaláról, Romániából nézve nagyon nyomott: Pécskán a jégvert dinnye kilójáért tegnap is 2 lejt, azaz körülbelül 140 forintot kértek az országút mellett.

Rossz hír a dinnyetermelőknek, jó a vevőknek: a jelek szerint nemcsak az áruházláncokban, hanem Csongrád megye kiskereskedéseiben is elkezdődik a görögdinnye árának csökkenése. A rekorder egy, a 43-as főútra nyíló makói kereskedés, ahol 65 forintért kínálták a csíkos, mézédes „medgyesit".

– Komoly munka és szakmai kapcsolattartás áll amögött, hogy ilyen kedvező fogyasztói árat tudunk kínálni: az a medgyesegyházi termelő húsz éve a partnerem – mondta Fodor János kereskedő.

Míg több országos áruházlánc valóságos árháborút vív a gazdákkal – az egyik üzletlánc korábban kilónként 49 forintra akciózta le a görögdiny-
nyét –, megyénk hipermarketjeiben a 80 forint körüli ár volt tegnap jellemző. A Tescóban és a Corában tegnap 79 forintért, kiskereskedőnél 65-től 98 forintig árulták a dinnyét. A patinás, frekventált helyen lévő üzletekben 98-99 forintos dinnyével is találkoztunk, a megyeszékhelyen csakúgy, mint Makón.

Földhöz verik a termelők a dinnyét. Tegnap reggel mintegy 120 tonnát dobáltak le Budapesten az Auchan áruház előtt. Ott mintegy 20 forintért vették volna át kilóját. Fotó: MTI / Kovács Tamás
Földhöz verik a termelők a dinnyét. Tegnap reggel mintegy 120 tonnát dobáltak le Budapesten az Auchan áruház előtt. Ott mintegy 20 forintért vették volna át kilóját. Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Mi azért nagyon bízunk benne, hogy ennél most nem megy lejjebb az ár, hiszen rengeteg költség és munka van az idei termésben is. Amennyiben kilónként 40 forint alá esik az átvételi ár, már a költségünknél sem vagyunk – fogalmazott lapunknak Bartucz Sándor. A hódmezővásárhelyi termelő elárulta: míg öt éve 8-10 család is foglalkozott a térségben dinnyetermesztéssel, mára alig négyen maradtak, hiszen márciustól augusztusig rendkívül sok munkával jár a termesztés, és óriási a kockázat. 1,5 hektáros földjére idén biztosítást kötött, aminek egyszeri díja 500 ezer forint volt.

Nem volt ilyen lehetősége a román határ túloldalán dinnyetermeléssel foglalkozó Varga Rozáliának. Pécskán hétfőn katasztrófa érte a gazdákat. Körbevezettek a letarolt ágyásokon: a dió nagyságú jégverés az érő dinnyék gyakorlatilag 80 százalékát tönkretette, így oda az idei haszon. Elmondták: volt, akinek a teljes vagyona ment rá – biztosító szóba sem állt velük.

– Mesterséges a magyarországi árzuhanás, így még a jégtől megütött dinnyéket sem adhatjuk olcsóbban kilónként 2 lejnél (kb. 140 forint), hiszen a ráfordított összeg sem térül meg – osztotta meg velünk gondolatait Pécska határában, az út mellett árusító asszony.

A romániai Pécskán a jég tönkretette a termést. A magyar ár duplája alatt sem térül meg a befektetés – mondta Varga Rozália. A szerző felvétele
A romániai Pécskán a jég tönkretette a termést. A magyar ár duplája alatt sem
térül meg a befektetés – mondta Varga Rozália. A szerző felvétele

Szomszédja, Nagy István is tetemes kárt könyvelhet el: tegnap még össze se merte számolni, mennyi értékesíthető gyümölcs maradt egyáltalán az ágyáson – elmondta: az öregektől hallotta, hogy száz éve nem volt ilyen elképesztő jég mifelénk.

Karsai József: 2000 család egzisztenciája a tét

Miután a Békés megyei termelők tegnap újra több mint ezer mázsányi görögdinnyét öntöttek a soroksári Auchan elé, Karsai József battonyai polgármester, képviselő lapunk kérdésére elmondta: 2000 családot tehet tönkre a mesterségesen alacsony dinnyeár. Hozzátette: a gazdák kevésnek tartják azt, hogy az Auchan keddtől 49-ről 65 forintra emelte a dinnye értékesítési árát, hiszen csak 50 forintos átvételi árnál térül meg a termelők befektetése. Az áruházlánc képviselője tegnap úgy nyilatkozott: a társaság „komoly gesztust" tett a termelők megnyugtatására azzal, hogy emelte a dinnye árát.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. triatlonos 2008. július 26. 09:56
  „Lassan összeáll a kép, igaz, hogy az érintettek jelentős tényeket elhallgattak. A dinnyetermesztés rengeteg munkát és befektetést igénylő, de jövedelmező vállalkozás. Nem véletlenül a termesztés a dél -békési tájakon felfutott. A termés jelentős részét külföldre viszik - de ott csak a minőséget fogadják el, és a nepperek által kiszállitott éretlent nem. Ezzel megingott a bizalom, és csak nyomott áron voltak hajlandóak vásárolni. A dinnye meg csak terem, és szezonális jellegéből adódóan folyamatosan kell szedni.
  A helyzet mindaddig bizonytalan lesz, amig nem egy cég fog felvásárolni, és értékesiteni. Karsai próbálta megoldani, de rossz módszert választott, mert a kombájn az aratásra való, és nem blokádra! Talán ha segitett volna a támogatással vásárolt kombájnjaival az aratásban másoknak, akkor most nem menne tönkre annyi gabona. Habár az érdekviszonyokat nem ismerem.”
 • 46. Pirgicz János 2008. július 26. 01:14
  „Karsait, meg az összes kibaszott gazdát földhöz verem!! Ha ráérek, majd viszek nektek valamit, de nem dinnyét, mert az Pesten nem terem, de viszek 140 tonna kutyaszart, csak most azt nem értem, hogy Battonyára, Makóra, vagy hova vigyem, de legjobb, ha mindenhova viszek!!! Anyátokat! Más örül, ha eszik ,ti meg földhözkúrjátok!!!!”
 • 45. triatlonos 2008. július 22. 19:09
  „Reggel láttam Karsait a Napkeltében, és amikor a felvásárlót bekapcsolták telefonon szétakadt! A korábbi magabiztossága alábbhagyott, papirokat mutogatott, és ki nem mondott nevekre hivatkozott. Ki akart vonulni az adásból. Magára hagyták, és már érzi, hogy nehezen birja megvivni a harcot.”
 • 44. egy vélemény 2008. július 20. 23:20
  „Néhány MSZP-tag szeretne Karsaitól megszabadulni, de nincsenek abban a helyzetben, hogy elküldjék. Az osztogató Karsait nem tudják Battonyáról még "kirobbantani" sem! Maradt a politikai tőke kovácsolása: lám-lám az mszp milyen sokszínű, nálunk még ilyen emberek is akadnak. Így lehet a "sz@rból" aranyat csinálni!”
 • 43. gratulálok... 2008. július 19. 01:15
  „Tessék tessék, már külföldön is "sírnak" a dolgokon amit művelünk...ez a tipikus felszólítás csengett fel a fülemben: "Amit most kidobtál, jól nézd meg!akár 20 etióp gyerek vacsorázott volna be belőle!"...szerintem nem is kell messzire menni...”
 • 42. SP 2008. július 17. 08:15
  „41. hozzászólás Kk77 2008.07.16 22:22
  Szerintem is. Bűn amit csinálnak, bénák az üzletemberek! UK-ban van ára a dinnyének. Karsai úr megvan a megoldás!!! : Send some to the UK! we buy a 2-3 kg watermelon for...”
 • 41. Kk77 2008. július 16. 22:22
  „disgusting!!!The price what the farmers get for their product!!!!Send some to the UK! we buy a 2-3 kg watermelon for ?3.(1000Ft) And I don´t have to say that it does not taste as it suppose to b:((”
 • 40. N.P. 2008. július 16. 19:55
  „MZ
  Mielőtt végképp elszálna az agyad az arrogáns kioktatástól közlöm veled: 1, tudom, hogy a mezőgazdaság nem a piacon áruló nagymamákból áll, nem is írtam ezt... 2, veled ellentétben tudom azt is, hogy a Mars téren árulók napi összbevétele vetekszik a nagy áruházak bevételéve...l”
 • 39. asdfadsf 2008. július 16. 19:14
  „a CORA jobb mint a teszkó! :D”
 • 38. SP 2008. július 16. 18:30
  „37. hozzászólás asdfasdf 2008.07.16 17:48
  Pl. a TESCO kulturált, van kinálat, átlagembernek elérhető, légkondis, bármikor mehetek.
  Pl. Zugvágóhíd kolbászgyár, koszos gusztustalan, undorító. Qtya szahara az élelmiszer mellett, láthattad a tv-n.
  Szovjet tipusú árúházat, a kenyérjegyet kérdezd meg a szüleidtöl milyen volt.
  Büntetni való ez a demonstrálás, független attol, hogy igaza van vagy sem.
  Szeretem a párizsit!”
 • 37. asdfasdf 2008. július 16. 17:48
  „sp, te nagyon foson vagy! a terület használati(?) és takarítási díjat kérdezed, hogy ki fizeti: hát biztos, hogy nem te :D ja és rajzoljál keresztet a tesco gazdaságos parizselre, aztán ha cifrafosásod lesz tőle mondj el egy" mi Atyánkot"! :DDDDD”
 • 36. Thak Brother 2008. július 16. 17:45
  „Csak nézem és nézem az első képet, és nem tudok napirendre térni felette. Úgy áll ott az a "szegény, szerencsétlen, megkeseredett" gazda, mintha éppen a taigetoszról akarná lehajintani a rosszul fejlett gyereket. Hihetetlen micsoda pazarlás.

  De Karsai kitart. Ez a lényeg. Szombaton megint mennek. Lassan úgy fog kinézni az auchan parkolója mint Nápoly utcái.”
 • 35. asdfasdf 2008. július 16. 17:41
  „Herné, ha szeretnél magyar dinnyét enni, akkor IGEN, a te adódból kell támogatni a dinnyetermelőket, vagy te ehetsz szir-szar fajtából is, ami kitudja, hogy honnan származik. :D”
 • 34. gratulálok... 2008. július 16. 17:41
  „pfff...kalkulálás az vaaaaan, kell is az....azért azt remélem hogy egy hátrányos helyzetben élő gyermek sem látta a képet erről a dobálásról...mert ha mégis, hát tapasztalatból tudom, hogy biztosan könycsepp volt a szemükben és a gyomruk és korgott egy nagyot ezek láttán...ha e tett helyett inkább ingyen átadták volna nekik...azt a mosolyt és örömöt szívesen megnéztem volna...denem baj, hisz mi megtehetjük hogy ilyet tegyünk!?:S”
 • 33. Dani190526 2008. július 16. 17:39
  „SP!
  Összedolgozni a multikkal???Tudod te hogy mit beszélsz??
  Csak a magad nevében nyilatkozz...én pl. nem járok multikba,meg rengeteg olyat ismerek akik még nem(elvi kérdés)...Az meg hogy csak a multiknak köszönhetően jutsz különleges élelmiszerekhez,szintén nagy ökörség,a magyer kereskedő is ugyanúgy be tudja hozni! Tudod!! 2008-at írunk,nem 1978-at”
 • 32. SP 2008. július 16. 16:53
  „A terület használati és takarítási díját a ledobált dinnyék után ki fizeti ki?
  A jóizlésbe ütköző, garázdaságot, közmegbotránykoztatást jelent az ÉLELMISZER nyilvános megsemmisitése?
  Hány óvodás, napközis gyerek ehetett volna belőle csak Békés megyében.
  Hasonló státuszt érdemele az élelmiszer pazarlás, mint az állatkínzás. Büncselekménynek, de mindenképpen szabálysértésnek kellene tekinteni, minősíteni.
  A vallásban pl. a mindennapi kenyérnek külön becsülete van "az Isten teste" Még akad aki keresztet rajzol a kenyérre megszegés elött!-megbecsülésböl.”
 • 31. Herné 2008. július 16. 15:20
  „Kedves mz!
  Talán olvasgatni kellene az SZJA ide vonatkozó passzusait, és utána értelmezni az őstermelő adó(nem)fizetési kötelezettségeit. Míg én minden egyes fillér után adózok, addig Ők élvezik a nem is kisösszegű adómentességet. Így könnyű a kaját kiborogatni és tiltakozni az alcson árak miatt. Az adómentességet követelik, a támogatásért a markukat tartják. Támogatás: miből? a mi adónkból!”
 • 30. joy 2008. július 16. 15:06
  „No.
  Ha 50-ért átveszi, és 65-ért adja az Auchan, tisztességes megoldás!”
 • 29. dinnye 2008. július 16. 14:41
  „Ha nem kell a dinnye, ne termeljétek az anyátok úristenit!% Ha van 3 milliója valakinek, hogy dinnyét dobáljon, akkor miért sír?! Az ő fejét kéne földhözverni!!!! Fölháborító!”
 • 28. dinnye 2008. július 16. 14:25
  „Gazdatrükk 2008.07.16 12:58
  Uram, tudja, hogy a spanyol gazdák mennyi EU támogatást kapnak? De látom nem veszi észre, hogy itt nem a spanyol gazdák voltak a versenytársak. A 49- Ft-ért árult dinnye nem spanyol volt, hanem magyar!! A termelőnek meg 20 Ft-ot adtak volna, ennyiért a spanyol gazda sem képes termelni, még EU támogatással sem. Az Auchan egyébként a többi multival versenyzett, az ilyen versenynek meg a termelő issza meg a levét.

  triatlonos 2008.07.16 12:52
  "amit Mszp-s képviselősége alatt kapott biztosan lehetett volna létrehozni egy dinnyetermelő és forgalmazó TÉSZT!"

  Ez az érem másik oldala, és miért nem csinálnak? Ki a hibás? Netalán nincs elég kormányzati szándék? Torgyán is kihagyta a ziccert, de Karsaiék is. Mi lesz a beígért Gráfi-ránézéssel (már tavaly óta, akkor a húsvéti állítólagos sonka volt teítéken?)
  Miért hamis a Tesco-s méz? Miért romlik meg a 470Ft-os szupermarketes spanyol fehér "bor" hűtőben is 3 nap alatt?? Táncsaknem tablettás?”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a szegénységen nem segíthetnek

Makó - Rendezett körülmények között működik a tavaly felújított irodában a makói cigány kisebbségi… Tovább olvasom