Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Gazdára vár Makón az egykori pszichiátria

Makó - Három év alatt sem sikerült megoldani annak a Lonovits sugárúti épületnek a hasznosítását, amelyben valaha a makói kórház ideg-elme osztálya működött. Bár érdeklődők akadtak, komoly befektető nem jelentkezett – talán a félmilliárdos felújítási költség volt riasztó.
Az épület kapuja zárva, kulcsai a polgármesteri hivatalban találhatók. A kerítésén belül gyom nő, néhol embermagasságúra, a vakolat mállik – ilyen képet mutat ma a makói Kórház egykori pszichiátriai osztályának Lonovits sugárúti komplexuma. Az ingatlant három esztendeje ürítette ki a megyei fenntartású egészségügyi intézmény, mert az osztály elhelyezését sikerült megoldania a Kórház utcában, ahol a többi részleg is működik: egy komoly felújítás után abba a pavilonba került, amelyben addig a belgyógyászat működött. A megürült épületet a költözés után a megye visszaadta a helyi önkormányzatnak, hiszen eredetileg is a városé volt. Az egykori ideg-elme osztály hasznosítása azonban azóta is várat magára.

Mint korábban megírtuk, egy civil szervezet hospice gondozóházként tudta volna elképzelni az épület jövőjét, az önkormányzat felhívására beérkezett lakossági ötletek közül pedig a leginkább életszerűnek a nyugdíjasotthon tűnt. Ebből minden bizonnyal azért nem lett semmi, mert a szakemberek félmilliárd forintosra becsülték az épület teljes, belső részeket is érintő korszerűsítésének költségét – pedig ha komoly befektető nem is, néhány érdeklődő elkérte a kulcsokat a városházáról, és szétnézett a házban. Ortutay Miklós aljegyző lapunknak tegnap elmondta: komoly befektető azóta sem jelentkezett az épületre, az önkormányzat pedig maga egyelőre nem tudja hasznosítani. Nem csupán a pénz hiányzik hozzá. Azért is nehéz lenne funkciót találni a háznak, mert a városi intézményrendszer jelenleg nem a bővítés időszakát éli.

Volt árvaház és fegyverraktár is

Sokféle célt szolgált már a több mint száztíz éves egykori pszichiátria épülete. Először árvaházként, majd szeretetházként működött, hadiárvákat is gondoztak a falak közt. Az első világháború alatt lábadozó Kórház lett, a Tanácsköztársaság idején pedig a vörösőrség fegyverraktárnak használta. Ezután viszont a csendőriskola laktanyájává alakították át. 1940-től az egészségügy kapta vissza az eklektikus stílusú, gazdagon díszített, kétszintes épületet, amit egyébként 1894-ben adtak át. A kivitelező Kovács Sándor hódmezővásárhelyi mérnök volt. Mint E betűt formázó alaprajza is utal rá, Erzsébet királyné, a Magyar Vöröskereszt legfőbb elnökének tiszteletére épült, és róla is nevezték el.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz új munkahelyet hozott a fejlesztés

Makó - Megkezdte a próbaüzemét a makói ASS bútorgyár új festő gépsora. A háromszázmillió forintos… Tovább olvasom