Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ghyczy Tamás ma már ritkán bűvészkedik

Makó - Bő három évtizede Makóról indult a karrierje, a Ki mit tud?-győzelem után bejárta a világot produkcióival, mostanában viszont alig hallani Ghyczy Tamásról. Megkerestük a bűvészt, akiért egykor a város szurkolt, majd az egész ország a szívébe zárta.
Ghyczy Tamás nevét az ország 1983-ban ismerte meg. Akkor városi logopédusként dolgozott Makón, és mivel hobbija a bűvészet volt, jelentkezett a Ki mit tud?-ba. Mint mondja, ő maga sem gondolta, hogy trükkjeivel meg fogja nyerni a tehetségkutatót, hiszen a televíziós szereplés előtt egyetlen fellépése sem volt. Akkoriban az országos verseny győztesei még nem kaptak automatikusan működési engedélyt, így egy ideig megtartotta az állását, de 84-ben levizsgázott – mint meséli, Rodolfó előtt, aki igen szigorú mester volt. Rá három évre szerzett olyan rutint, hogy eredeti hivatását feladva profi bűvészkarrierbe kezdjen.

Mint mondja, előadóművészként az volt az álma, mint mindenki másnak, hogy minél többen láthassák produkcióit – külföldön is. Ez sikerült neki, sőt 96-tól tengerjáró luxushajókra is kapott meghívást. Az óceánon 6 évet dolgozott, és a fél világot bejárta. Mosolyogva jegyzi meg: pedagógusként ez aligha sikerült volna. 2000-ben hazajött két évre az édesanyját ápolni, aztán francia párjával turnézott Franciaországban, de 2005-ben őt is elveszítette. Ezt követően már nem akart külföldön szerepelni. Miután végleg hazajött, pár évet még itthoni fellépésekkel töltött, többek között bálok, céges rendezvények attrakciója volt, aztán 2009-ben visszatért eredeti hivatásához. Most a Jász-Nagykun-Szolnok megyei pedagógiai szakszolgálatnál dolgozik logopédusként. Fellépéseket még mostanában is vállal – néhány hete a makói Hagymatikumban járt –, de már nem vallja magát hivatásos bűvésznek.

Ghyczy Tamás ma már ritkán lép fel. Fotó: DM
Ghyczy Tamás ma már ritkán lép fel. Fotó: DM

Jelenleg Tiszaföldváron él, Makóra csak fellépni jön. Ghyczy Tamás szerint a bűvészet fantasztikus dolog, csodálatos világ. Amatőrként lenyűgözte, hogy miután megtanult egy mutatványt, ámulatba tudta ejteni az embereket. Ez ösztönözte, hogy minél érdekesebb produkciókkal rukkoljon elő. – Hihetetlen érzés látni a megdöbbent arcokat, hallani a felcsattanó tapsot – meséli. Ennek ellenére azt mondja, már nem ez az élete, és igazából nem is hiányzik neki. Munkájában nagy segítséget jelent, hogy jártas a bűvészetben. Főleg nagycsoportos beszédhibás gyerekekkel foglalkozik, akik imádják ezt. Nagyszerű fegyelmezési eszköz annak az ígérete, hogy ha jók lesznek a gyerekek, a foglalkozás végén lesz egy kis bűvészkedés, és jó látni a csillogó szemeket, amikor valakinek a füle mögül előbújik egy fémpénz – mondja mosolyogva.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irány Apátfalva!

Július 26-át, Szent Anna napját fogadalmi ünnepként tartják számon Apátfalván az 1831. évi… Tovább olvasom