Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Gombnyomásra jön a segítség Makón

Ha bajba kerülnek, egy gombnyomással segítséget hívhatnak Makón és környékén azok az egyedül élő idősek, akik már kaptak a népjóléti intézménytől jelzőkészüléket. Egyre többen szeretnék igénybe venni ezt a lehetőséget, most nőtt a hálózat.
A makói Egyesített Népjóléti Intézmény Makó mellett már Kiszombor, Ferencszállás, Klárafalva és Királyhegyes idős vagy rokkant, egyedül élő lakói számára is biztosítja a házi jelzőrendszert. Ez – húsz újabb készülék beépítésével – már hatvan háztartásban működik. Az újabb jeladókat az intézmény vásárolta meg kistérségi támogatással – tudtuk meg Rózsa Istvánnétól, az ENI vezetőjétől.

– Több riasztás is érkezett például Kiszomborról, ahol négy készüléket helyeztünk üzembe. Két-két házban működik a jelzőrendszer a másik három faluban, és úgy tapasztaljuk: a zömmel idős, egyedülálló, beteg emberek immár bizalommal veszik a készülékek beszerelését, hiszen ez azt is jelenti: lakáskulcsot is adniuk kell az intézménynek – fogalmazott Rózsa Istvánné.

A rendszer legnagyobb előnye, hogy biztonságérzetet nyújt a rászorulóknak. Fölösleges riasztásra eddig még egyszer sem került sor. Minden jelzés mögött valódi rosszullét, vagy valóban súlyos betegség állt.
– Egyébként szinte nem is lehet visszaélni a riasztás lehetőségével, hiszen ugyanúgy indokolt a kivonulás egy pánikroham, vagy halálfélelem esetén, mintha mondjuk vérnyomás-ingadozás miatt lesz rosszul valaki.
Éppen ez a lényege a rendszernek: ne érezze magát egyedül a magára maradt beteg, vagy idős néni, bácsi – tette hozzá a vezetőnő.

A rendszer huszonnégy órás ügyeletben működik, és úgy tűnik, a most megnövelt készülékszám már elegendő lesz a valóban rászorulók ellátásához, hiszen a berendezéseket átszerelik egy új helyre, ha például az idősek úgy döntenek: beköltöznek az intézmény gondozóházába. Nemrég erre is volt példa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A strandolók bizakodnak, lesz még idén nyár

Az első igazán nyári hétvégén megtelt a makói strand. Míg a törzsvendégek a hűvösebb időben is… Tovább olvasom