Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Gönczy Gábort választották a makói idősotthon új vezetőjévé

Makó - Új vezetője van a makói idősotthonnak a fiatal szociális munkás, Gönczy Gábor személyében. Az otthon életében azonban nem ez az egyetlen változás...
A fenntartó megyei önkormányzat hozzácsatolta az óföldeáki szociális otthont és a szegedi vakok intézetét – az így létrejött új, makói székhelyű intézmény közel négyszáz ember ellátásáról gondoskodik.

Új vezetője van a makói idősotthonnak a harminchat esztendős, helybeli Gönczy Gábor személyében, akit a fenntartó megyei közgyűlés hét pályázó közül választott ki a nyugdíjba vonuló Kelemen Lajosné posztjára. Jól ismeri az intézményt, hiszen – azt követően, hogy korábban a város hajléktalanszállóján dolgozott szociális munkásként – eddig öt évet töltött itt, az időseknek szervezett foglalkozásokat, programokat vezette. A főiskolát Szegeden végezte el, diplomát pedig Pécsett szerzett. A hivatás iránt pedig néhány barátja hatására kezdett el érdeklődni az érettségi után, akik akkor már ezt tanulták. Gönczynek még nincs családja, hobbija a sport.

A harminchat éves Gönczy Gábor öt éve dolgozik a makói intézményben. Fotó: Szabó Imre
A harminchat éves Gönczy Gábor öt éve dolgozik a makói intézményben. Fotó: Szabó Imre

Lapunknak azt mondta: azért jelentkezett a felhívásra, mert öt év alatt sok ötlete támadt, és kiérlelődött benne, szerinte miként lenne érdemes vezetni az intézményt – amúgy nagy, nemes kihívásnak tekintette a feladatot. Céljai között, amelyek a fenntartó elképzeléseivel is egyeznek, többek között az szerepel, hogy hosszú távon pályázati források bevonásával bővíteni kell az épületegyüttest, hiszen erre az ellátásra nagy az igény. Szeretne ugyanakkor kialakítani egy helyileg is elkülönülő osztályt az időskori szellemi leépülésben szenvedő betegek számára. Jelenleg a gondozottak mintegy hetven százaléka teljesen önállóan el tudja látni magát, ez az arány azonban változni fog amiatt a központi előírás miatt, amely szerint a férőhelyek elosztásáról immár szakmai bizottság dönt többek között azt mérlegelve, a jelentkezőnek szüksége van-e napi legalább négyórányi gondoskodásra.

A makói otthon életében persze nem a vezetőváltás az egyetlen változás: a fenntartó megyei önkormányzat a gazdasági racionalitás jegyében hozzácsatolta az óföldeáki szociális otthont és a szegedi vakok intézetét, ezért immár a neve is más: Marosmenti Szociális Intézmény, amely három telephelyén összesen közel négyszáz embert lát el, és kétszáz dolgozót foglalkoztat, költségvetése pedig 600 millió forint. Az év eleji átszervezés után a három tagintézmény szorosabb együttműködésben ugyan, de megtartotta szakmai önállóságát, lényegében egységessé vált viszont a gazdasági irányítás – mondta Gönczy Gábor.

Nem elég az állami normatíva

A havi térítési díjak idén az inflációval lényegében megegyező mértékben nőttek a három tagintézményben: Makón 52 ezer 800 és 59 ezer 700, Óföldeákon 52 ezer 800 és 64 ezer 800 között, Szegeden pedig 52 ezer 800 forintot kell fizetni. Ez azonban a lakók teljes ellátásának biztosítására kevés, a fenntartó megyei önkormányzat a 294 millió forint állami normatívát még 89 millió forinttal egészíti ki.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. közalkalmazott 2008. április 10. 20:54
  „??????????????????????????”
 • 25. Zsiga István 2008. április 07. 09:56
  „Kedves Gábor!

  Négy évi szegedi főiskolai és kettő évi pécsi egyetemi évfolyam társként és pályázó társként is kivánok kitartást erőt és egészséget ehhez az embertprobáló munkakörhöz.
  Baráti üdvözlettel: Zsiga István”
 • 24. ápolónő 2008. április 03. 08:44
  „Nem volt szándékom senkit megsérteni,pusztán tényeket írtam le. Ha mégis annak vetted,akkor nézd el Nekem. Kezdünk elcsúszni a cikk témájától,így részemről lezárva ez a "vita". További szép napot!”
 • 23. egy, még itt dolgozó 2008. április 03. 07:25
  „Az ,hogy ki a bunkó azt ne firtassuk !
  Egy biztos Károly feleségének, több tudás van a körme alatti piszokban mint egynémelyik ápolónő fejében.
  És ebben nem is lesz változás.
  Azt sem kell elfelejteni ,hogy mindannyian hozzá szaladunk ha valamilyen segítségre van szükségünk. Mert valljuk meg nem értünk a papirok, nyomtatványok kitöltéséhez.
  Nekem eddig segített bármikor ,és a többieknek is .
  Neked köszönhetjük ha nem nyújt segítséget ,és megromlik a kapcsolat közöttünk.Mindig olyat bántotok akit nem kellene.
  Ápolónő és +1 ápolónő köszönöm nektek ezeket az aljas beírásokat.
  Remélem boldogok vagytok.”
 • 22. jsmeretlen 2008. április 02. 22:22
  „Nem ismerem a három összevont intzményt közvetlenül csak közvetetten!Azt gondolom, hogy három ekkora intézményt összevonni csak gazdasági megfontolásból elég nagy felelőtlenség! Azt meg főleg nagy felelőtlenségnek érzem, hogy olyan személyt neveztek ki vezetőnek, aki csak szociális végzettséggel és tapasztalattal rendelkezik! A vezetői munka nagy részét nem ez fogja kitenni, hanem a gazdasági, munkaügyi és egyéb irányítási feladatok ellátása! És hiába van gazdasági vezetö, munkaügyes stb. a felelősség akkor is az intézményvezetőé! Nem nagy falat ez egy kicsit ennyi tapasztalattal?
  Azért némi szerencsével hátha bejön kedves Gábor! Sok szerencsét!”
 • 21. +1 ápolónő 2008. április 02. 20:21
  „Ugyan-ugyan. Károly felesége olyan bunkó hogy köszönni sem tud. Erre büszke lehet.”
 • 20. volt dolgozó 2008. április 02. 20:08
  „Szomorúan olvasom,az eddigi hozzászólásoka cikk kapcsán.
  A cikk nem erről szól amit eddig írtatok.Főleg nem arról az ellentétről ami az ápolók és az irodai dolgozók között létezik.
  Milyen jogon írja le egy nevét sem vállaló ápolónő,hogy egy irodista
  mennyit bír el,mennyit dolgozik ténylegesen,hiszen nem lát bele a
  teljes munkájába,mint ahogyan az irodista sem pocskondiázza le az ápolók munkáját,hiszen nincsen ideje napról napra az ápolókat figyelni,többek között azt sem,hogy hányszor mennek ki "pöfékelni".Nekem csak jó tapasztalataim voltak az irodistákkal,mindenben segítettek,akkor amikor a legnagyobb szükségem volt rá.Utólag is köszönöm!
  Az ápoló személyzet munkája is nehéz,ezt mindenki tudja,de egy Intézmény csak úgy tud működni,ha mindenki összefog és nem ellenségeskedik!”
 • 19. Diós Károly 2008. április 02. 15:12
  „Elolvastam a hozzászólásokat , és felvállalva nevemet én is nyilatkozok!!!
  Undorító ,hogy bárki összefügést találjon a nejem és a felvetődött problémák és megnyílvánulások között.
  Igen , valóban a feleségem ott dolgozik, és mindennap látom hogy egyre nehezebben bírja. Egyre jobban belefárad a határidős munkákba.
  Lehet ércelődni , lehet ápolónő !!!! név nélkül írogatni ide ebbe a fórumba!!
  Annyit látok az egészből ,hogy a munkáját is haza hozza ,hogy nektek és minden dolgozónak időre kész legyen.
  Többször volt ,hogy napi 2-3 órát ült a gép előtt és csinálta azt amit bent nem tudott megcsinálni.
  Egyébként meg a pöfékeléshez annyit, tudtommal csak Ő dohányzik és ezt elég aljas fölemlíteni.
  Ugyanis abban a munkakörben mivel monitor előtt dolgozik jár 10 perc pihenő óránként!!! És ne mondja meg senki ,hogy a pihenőjét mivel tölti.
  Úgy gondolom mindenki megdolgozik rendesen azért a kicsi pénzért amit kaptok.
  Elismerem mindenki munkáját és tudom ,hogy nehéz. Kinek ezért kinek azért.
  Azt azért megjegyzem, a múlt szombaton az irodisták pluszban mentek be dolgozni!!
  Egyebekben nem érdekel mi folyik bent ,nem érdeklődök ,nem foglalkozok mások dolgaival -gondjaival, hiszen mindenki felnőtt és megtudja védeni magát ha kell.
  Egyébként elég sokat jártam a szociban, és olykor még járok is.
  Hiszen munkámmal jár -járt .
  Így azután mindenkinek aki ott dolgozik kitartást és szép napot!”
 • 18. ápolónő 2008. április 02. 14:40
  „Kedves Profi!
  Nem győztél meg személyedet illetően...Úgy látom elég érdekelt vagy ebben a témában(irodisták),akkor vajon miért is? Honnan ez a sok belső információ?
  Egyébként hogy az Én infóim honnan származnak,igazad van:mindegy.
  Félreértettél,nem a munkahely a laza,hanem egyes irodisták munkabeosztása. A nővéreknek pedig ezt figyelni sem kell:látják,miközben pl. az udvaron sétáltatják,gondozzák a lakókat,a fél iroda meg kint pöfékel.
  Kérlek,próbáld meg necsak egyoldalúan nézni a dolgokat.
  Gáborral meg azt etetnek meg,amit akar. De hamár így alakult ,akkor rázza meg magát,és tegye a dolgát rendesen. Ehhez sok sikert kívánok neki,és így nekünk is jó lesz.”
 • 17. profi 2008. április 02. 13:09
  „Nem hívhatsz Károlynak mert a keresztségben Attila nevet kaptam.
  Nincs Feleségem, így nem dolgozhat sehol.
  Az infók olyantól származnak ,aki nagyon ráér figyelni a történéseket .Többször láttam az említett személyt munkaidőben a városban.
  Vagy mindig szabadnapos volt akkor??
  Na mindegy.
  Egyébként meg ha, ennyire laza ez a munkahely hogy akadnak üres és ráérős órák akkor a nővérek is ráérnek azt figyelni ki mikor ér rá!!!

  Nem értem ,ha hozzászólás történik valaki részéről máris családi szálakat kell keresni.
  Butaság !”
 • 16. Amatőr 2008. április 02. 13:07
  „Profi!
  Naív vagy,ha azt hiszed Gábor kisöpri a középvezetőket. Ő azt csinálja,amit a Megyén mondanak neki.
  Üdvözlettel:Amatőr”
 • 15. Szövegértelmezés!! 2008. április 02. 13:03
  „Bár csak az irígykedés szólna a hozzászólókból.... Szerintem,aki dolgozott már Gönczy G-ral,az pontosan tudja,hogy nem azért került erre a posztra,mert rá termett. Ő 5 évig semmi mást nem csinált ,csak ült az asztalkájánál és tanult a főiskolára,egyetemre.Így amikor már a vezetőségnek is csípte a szemét,hogy nincs semmi felmutatható produktuma,és még a rábízott feladatokat sem látta el-megmutatták neki az ajtót.
  És ezt POLITIKÁTÓL FÜGGETLENÜL mertem leírni.
  Csókoltatok mindenkit!”
 • 14. ápolónő 2008. április 02. 12:53
  „Kedves Profi (vagy hívhatlak Károlynak?)!
  Sajnos nagyon elfogult vagy az irodával szembe-persze a nejed ott dolgozik,így ez azért érthető. De azért nem biztos,hogy minden pontosan úgy zajlik az irodán ,ahogy Neked azt elmeséli. Azért Neki is akadnak üres,ráérős órái,ezt,mi többiek nap,mint nap tapasztaljuk...
  Bár abban igazad van,hogy most több feladat hárul rá is,de ez még elbírható...A többi irodista miért nem panaszkodik?
  Az ápolónők viszont egyre jobban leterheltek! Naponta többször kell 80-100kg-os magatehetetlen embereket emelgetniük,megmosdatniuk,pelenkázniuk,stb...a maguk 50-60kg-jukkal!! És amihez most Gábor asszisztál(CSAK magatehetelen emberek felvétele az otthonba),nem könnyíti meg a helyzetünket.”
 • 13. jászsági ápolónő 2008. április 02. 11:37
  „Kedves profi!

  Gondolod eddig az ápolónők nem voltak terheltek?
  Mi annyira terheltek vagyunk,hogy senkinek nincs ideje munkaidő alatt fodrászhoz járni és vásárolni.Egyébként is egyenes út a kirúgásig ,és ez így is van jól.És nehogy azt hidd,hogy nekem nem kell naponta többb órát dokumentálnom,emelett felelek mindenért ,műszakvezetőként még a konyhai munkásért is.”
 • 12. profi 2008. április 02. 10:46
  „Kedves Ápolónő!
  Eddig is leterhelek voltak az irodán.
  Most gondolj bele abba hogy az eddigi munka helyett háromszor annyit kel teljesíteni ugyanazon időn belül.
  Persze most is volt az irodások között olyan aki a nagy leterheltsége mellett ,kijutott fodrászhoz ,kozmetikushoz és vásárolni is amikor kedve szottyant.
  A többi meg hülyére dolgozta magát.
  Több ismerősöm panaszkodott a vezetés hozzáállására.
  Gábor kikell szűrnöd azokat akik visszaélnek pozíciójukkal, és a semmittevés közepette osztják az észt.
  Nem beszélve arról a hangnemről amit megenged magának a gazdaságveztő a többiekkel szemben.
  Nem lesz jó vége Gábor , egy helyen dolgozók válnak ellenségekké!
  Így pedig nem lehet normális és hatékony munkát végezni”
 • 11. jászsági ápolónő 2008. április 02. 10:28
  „Kedves profi!

  Nem hinném,hogy az ápoló személyzet munkálya nem változik.Egy kis idő után tele lesz az intézmény 4 órát meghaladó ápolást igánylő ellátottal.Nem tudom,hogy az ápolónők hogy fogják őket rendben tartani.Azt hiszem akkor a sötét és levegőtlen iroda lesz a legkellemesebb hely az intézményben.Ahol Én dolgozom 50 ellátott van.Ha mindegyik 4 óra gondozást igényel,akkor hány ápolónő szükséges a napi ellátáshoz?Könnyű kiszámolni.De csak ketten vagyunk egy műszakban és nem is leszünk többen.....”
 • 10. Nagyokos 2008. április 01. 21:17
  „Igaza van Szasanak. Tényleg pártemberekkel van tele Makó. Pl a Makói Okt. Közp.-ban: Weszely, Farkas Éva, Horváth Zoli.
  Ki is rakta őket polcra?
  A politika!!!”
 • 9. Pirike 2008. április 01. 20:42
  „Az a baj, hogy tele van az ország irígyekkel! Szánalmas emberek, akiknek csak az irígykedés okoz örömet! Sajnálom őket!
  Sajnos ezt a világot éljük!
  Az pedig, hogy ki kit rak be melyik munkahelyre, már nem ügy, hiszem ebben a gyönyörű országban csak úgy boldogul az ember, ha segítik kicsit! Már ha tudják!
  Hál´ Istennek, hogy Gábornak volt olyan, ha volt, aki segített neki!”
 • 8. Sid Vicious 2008. április 01. 19:12
  „Hajrá Gábor!
  A rosszidalatu irásokat sz.. le,Te nem buzás embere vagy nekik
  ez fáj,de látjuk a szoci káderek hova juttaták ezt az egykori
  várost. K.G. egykori szegfűsnek igaza van fiatal szakembereknek
  meg kell adni a lehetőséget. Ezt a megye felérte ésszel.”
 • 7. Carlos 2008. április 01. 14:10
  „Sajnos igaza van SzaSanak,tényleg a politika döntötte el,hogy Gönczy legyen a góré. Egyénbként a cikk pontatlan: 2006-ban kitessékelték(kitették) a szociból,mert jegyzőkönyvek garmadája készült Róla,és az alkalmatlanságáról...
  Így sajnos nem a tehetsége döntötte el,hogy elnyerje a pályázatot,hanem a makói FIDESZ és azon belül is Gilicze papa. Komolyan mondom vicc az egész...”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejött az angol óvoda Makón

Makó - Ősszel nyilvános fórumon is vita kerekedett Makón: hasznos-e, ha az általános iskolai tanulmányokat megelőzően, már az óvodában megkezdik az idegen nyelvek oktatását. Tovább olvasom