Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Gráf József a vöröshagyma reneszánszát várja

A nyugati és a hazai piacon csökken a kereslet a makói vöröshagyma iránt, a fogyasztók inkább a gyöngébb, kevésbé karakteres salátahagymákat keresik – összegeztük nemrég a kereskedők tapasztalatait. Gráf József agrárminiszter viszont lapunknak erre azt mondta, a keleti piacon még mindig van igény a szárított hagymára, s ezt csak makóiból lehet megfelelő minőségben előállítani.
A vöröshagyma erejét nyugaton nem respektálják – keleten talán még igen. Fotó: Karnok Csaba
A nyugati és a hazai piacon csökken a kereslet a makói vöröshagyma iránt, a fogyasztók inkább a gyöngébb, kevésbé karakteres salátahagymákat keresik – összegeztük nemrég a kereskedők tapasztalatait. Gráf József agrárminiszter viszont lapunknak erre azt mondta, a keleti piacon még mindig van igény a szárított hagymára, s ezt csak makóiból lehet megfelelő minőségben előállítani. A kormányközi megállapodás nyomán épülő moszkvai zöldségtároló tehát a makói termelők portékáit is várja.

Ma Makó körül és a közeli települések földjein alig több, mint 2900 hektáron termelnek vöröshagymát, ami töredéke az évtizedekkel ezelőtti termőterületeknek. Gráf József, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a Maros-mentén élő gazdák összefogásának eredményeképp növelni lehetne a hagyma-termőterületet, akár hétezer hektárig is.

– A jelenlegi keresletcsökkenésre nem válaszolhat a termelés visszafogásával az agrárszektor, hiszen lehetőség van új exportpiacok nyitására – érvelt a miniszter. – Néhány éven belül szeretnénk, ha a makói és a környékbeli gazdák legalább megdupláznák a dughagymáról termelt vöröshagyma mennyiségét.

Gráf József szerint hamarosan jelentősen megváltozik az étkezési divat. Fotó: Frank Yvette
Lapunk hasábjain néhány héttel ezelőtt megjelent a kereskedők tapasztalata, véleménye: a nyugati, sőt most már a hazai piacokon sincs kereslet a nagy szárazanyag-tartalommal rendelkező makói hagyma iránt, inkább a kevésbé erős salátahagymákat veszik a vásárlók, hiszen ezek a divatos, modern táplálkozási trendeknek inkább megfelelnek.

– Ez a folyamat meg fog változni – jósolta a miniszter. – A táplálkozási divat valóban mást mutat, ám tőlünk keletre, a makói hagyma hagyományos piacán, az orosz területeken még mindig kedvelt és alapvető élelmiszer-összetevő a szárított hagyma, amit megfelelő minőségben csak a makói hagymából lehet előállítani. Nemrég vendégül láttam az orosz kollégámat, a találkozó több eredménye közül az egyik: döntöttünk egy orosz–magyar tulajdonú moszkvai zöldség- és gyümölcstároló központ létesítéséről, ahová akár már egy év múlva is nagy mennyiségben várják a makói hagymaszállítmányokat is. Ez biztos piaci hátteret jelent a makói gazdáknak. Érdekes: a hazánkba fokhagymát exportáló Kína piacán is hiány van fokhagymából, már tárgyalásokat kezdtünk az ázsiai piaca jutásról is.

A tárca vezetője még kitért rá: hiszi, hogy hamarosan a táplálkozási divat is változni fog. Vallja, hogy a hagyományos magyar konyha nem egészségtelen, és hamarosan ismét reneszánszát éli ez a zöldség, hiszen az igazi magyar ízhatás nélkülözhetetlen alapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazíliában tűnt el a fiú

Két éve nem adott életjelt magáról egy földeáki fiatalember, a huszonhat esztendős Szarvas Ferenc.… Tovább olvasom