Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Gulyás Dénes : a zenének személyiségformáló ereje van

Tizenhét évesen géplakatos bizonyítványt szerzett, de egy évtized múlva már Yehudi Menuhinnal, Claudio Abbadoval dolgozott együtt Gulyás Dénes. A világot járt operaénekes a művészetek személyiségformáló hatásáról tartott előadást nemrégiben Makón. Saját tapasztalatait osztotta meg a pedagóguskonferencia hallgatóságával.
A Liszt Ferenc-díjas, Érdemes és Kiváló művész kádármester nagyapjától örökölte tehetségét. Élénken él emlékezetében az a délután, amikor nagyapa egy dongának való fa fűrészeléséhez segítségül hívta őt. Miközben dolgoztak, gyönyörű tenor hangján elénekelte a Megyen már a hajnalcsillag lefelé... kezdetű népdalt, amit az ötéves fiúcska hallás után azonnal megtanult. A nagypapa javaslatára kezdett aztán zongorázni, és tagja lett a Magyar Rádió Gyermekkórusának is. Ám hiába az adottság, az élet mégis úgy hozta, hogy először szakmát tanult. Ki gondolta volna akkor, amikor 17 évesen géplakatos bizonyítványt szerzett, hogy egy évtized múlva Yehudi Menuhinnal vagy éppen Claudio Abbadóval dolgozik együtt?

Előbb a Honvéd Művészegyüttes tagjaként leérettségizett, majd 19 évesen felvételt nyert a Zeneakadémiára. Gulyás Dénes azonban úgy véli, későbbi sikeres pályafutásához mindez kevés lett volna. Elmondása szerint akadémistaként kellett behoznia azt a lemaradást, amit korábban a kultúra, a művészetek terén nem tudott elsajátítani. Minden szabad idejében olvasott és tanult, a világ- és magyar irodalom jeles alkotóival és műveikkel ismerkedett, zenét hallgatott, és énekelt: így saját magán is megtapasztalta a kultúramorált, erkölcsi tartást közvetítő szerepét.
Bár ő maga is művész lett, mégsem gondolja azt, hogy mindenkinek azzá kell válnia. Azokkal ért egyet, akik szerint a művészet katalizátor, amely segít a saját képességeink kibontakoztatásában. A világhírű énekes szerint ebben a folyamatban a kultúrát közvetítő pedagógusok szerepe kulcsfontosságú. Kodály gondolatát, amely arra buzdít, hogy a zenére való nevelést az anyaméhben kell elkezdeni, Gulyás Dénes úgy folytatná, hogy a kultúrára, erkölcsre, értékre való neveléssel már bölcsődében foglalkozni kell.

Ő szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a családból hozott adottságot a zene világában nagyszerű mesterek formálták. Akadémiai évei alatt Pernye Andrástól, később munkája során a világ legnagyobb művészeitől, Ferencsik Jánostól Lamberto Gardelli-ig számos nagyszerű egyéniségtől tanulhatott. 1982-től, amikor megnyerte az első jelentős énekversenyt, kinyíltak előtte az operaházak és koncerttermek kapui, bejárta a világot, és végigénekelte az operairodalom szinte minden tenor szerepét. Ma is aktív, az Operaházban 16 előadást énekel évente, emellett külföldi és belföldi felkéréseknek tesz eleget. Egyik legfontosabb feladatának azonban egyetemi munkáját érzi: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakán tanít, és nagyon büszke arra, hogy olyan tenor hangú tanítványa van, aki az elmúlt ötven év legnagyobb tehetsége.

Ám művésztanárként mégis a kultúra mindenkire hatással bíró, a személyiséget jótékonyan formáló erejét hangsúlyozza. Példaként említi Nagykovácsit, ahol egy évig igazgatta a helyi művészeti iskolát. Munkatársai készítettek ott egy felmérést, amelyben összehasonlították a művészeti képzésben részesülő gyermekek tanulmányi eredményét azokéval, akiket nem írattak be ilyen foglalkozásokra. Kiderült, hogy a táncot, zenét, színjátszást, képzőművészetet tanuló gyermekek átlaga egy jeggyel jobbnak bizonyult társaikénál. A szakmában eltöltött több mint három évtized tapasztalatával felvértezve, alkotóként és tanárként most egyaránt azt tartja kiemelkedő feladatának, hogy a művészeti nevelésre, a kultúra fontosságára ráirányítsa a figyelmet.

A világhírű tenor pályáját, munkásságát nemrég újabb kitüntetéssel ismerték el. December 15-én a Károlyi Palotában nyolc művész társaságában vette át a Magyar Művészetért Díjat.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonosi: Nehéz agrárév lesz

Az agrártárca költségvetéséből kiindulva az idei év sem lesz kedvező a gazdálkodóknak, ami Makó… Tovább olvasom