Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Gyógyulóban van a makói kórház

A makói kórház immár nem tartozik a beszállítóknak, ráadásul a betegek elégedettsége és az intézmény szakmai tekintélye is növekvőben van – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc megyei tiszti főorvos, illetve Móra József, a működtető megyei közgyűlés képviselője.
A korábban anyagi gondokkal küszködő makói kórház helyzete stabilizálódni látszik – nyilatkozta lapunknak a szakmai felügyeletet ellátó tisztiorvosi szolgálat megyei vezetője, Kovács Ferenc, illetve a működtető megyei közgyűlés képviselője, Móra József – a napokban tartott főorvosi értekezlet keretében értékelték a vezetés által készített önkormányzati beszámolót. Erről – ahogy tegnapi lapunkban megírtuk – a városi képviselő-testület is tárgyalt.

A képviselő pozitív előjelnek tekinti a betegelégedettségi mutatók javulását éppúgy, mint a pénzügyi helyzet rendeződését. A kórháznak például már nincs hatvan napon túli tartozása szállítója felé, ami a gazdálkodás egyik fontos jellemzője – hangsúlyozta Móra József. Hozzátette ugyanakkor, hogy a finanszírozási körülmények továbbra sem kedveznek a makóihoz hasonló kis kórházaknak. A tiszti főorvos az előremutató lépések között az eddig megtörtént összevonásokat és a főorvosi kar korábbinál jobb együttműködését hangsúlyozta. Úgy vélte, a kórház elindult azon az úton, amely a korábbi presztízs visszanyeréséhez, a térségi egészségügyi centrum szerepének maradéktalan betöltéséhez vezethet.

– Az intézmény iránti bizalom a mi tapasztalataink szerint is növekszik – mondta el az értékelésre reagálva a kórház orvos-igazgatója, Bakos Gáborné szemész főorvos. Úgy vélte, figyelemre méltó, hogy az új menedzsment működése óta eltelt első kilenc hónapban annyi páciens jelentkezett a járó-, illetve a fekvőbeteg-ellátáson, mint amennyi a megelőző időszakban tíz és fél hónap alatt. Az ezerötszáz fővel növekedett beteglétszám azonban önmagában nem javított a kórház helyzetén – a pénzügyi ellátórendszer ezt nem honorálja. A gazdasági helyzet javulása, tudtuk meg, inkább a működés racionalizálásának köszönhető. Az orvosigazgató szerint erre jó példa az, hogy a sebészet és a rokon szakmák immár mátrixrendszerű osztály keretében működnek, ami egyrészt kevesebb vezetőt, másrészt magasabb finanszírozást jelent az ellátási színvonal csökkenése nélkül. Mindeközben még fejlesztésekre is jut pénz: az új szakmai vezető főorvos irányítása alatt működő fül-orr-gégészet éppen a közelmúltban kapott egy korszerű operációs mikroszkópot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégymilliárdot költenek a makói szennyvíz elvezetésére

Kedvezményekkel szeretné meggyőzni a vállalkozásokat a Makó és Térsége Víziközmű Társulat arról,… Tovább olvasom