Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Ha kevés az életjáradék

Felajánlotta földjét életjáradékért egy klárafalvi férfi, de a megállapított összeg alatta maradt elképzeléseinek. A nyugdíjasok ilyenkor két dolgot tehetnek: megtartják a földet vagy felülbírálatot kérnek.
Két éve ajánlotta fel 70 aranykorona értékű földjét a Nemzeti Földalapnak életjáradékért a Klárafalván élő Molnár Imre. A felajánlás óta csupán levélváltás történt, a föld nem cserélt gazdát.

– A makói földhivatalban érdeklődtem először, ahol az ügyintéző biztatott: használjam ki a lehetőséget. Felajánlottam ezért földemet a Nemzeti Földalapnak, ahonnan azt a választ kaptam, elfogadják és rövidesen értesítenek. Az értesítésben az állt, hogy 10 ezer 900 forint a járadék – mondta Molnár Imre, aki előzetes tájékozódás után az összeg duplájára számított, ezért nem fogadta el az ajánlatot. Felülvizsgálatot kért, de a válasz azóta is késik.

A nyugdíjas férfi szerint tízezer forint járadékért nem éri meg átadni a területet, annyit az jelenleg is hoz, ráadásul így örökölhető. Nyári Károlytól, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megyei irodájának vezetőjétől megtudtuk, az életjáradékot egységes séma alapján állapítják meg, több adatot figyelembe véve: az ügyfél által kért ár, a település önkormányzatának adó - és értékbizonyítványa, illetve 500 ezer forint érték fölött egy független értékbecslő által megállapított összeg. Ha a járadék mértéke nem felel meg a földtulajdonosnak, két dolgot tehet: felülvizsgálatot kérhet, vagy eláll szándékától és megtartja a földet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyanúsított családja mellett egész Nagylak

Immár négy gyermeket nevel az a nagylaki édesanya, akinek férjét a tavalyi, makói kettős gyilkosság… Tovább olvasom