Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ha testületi ülés Makón, akkor bombariadó?

Makó - A szerdai már a második alkalom volt Makón, hogy a képviselő-testület ülése közben egy betelefonáló robbantással fenyegette meg a városházát. Az előző városi rendőrkapitány – aki az első esetben épp beszélt a díszteremben – arra figyelmeztet, hogy ilyenkor egyáltalán nem reménytelen a nyomozás.
A makói képviselő-testület ülését nem először zavarta meg bombariadó: a mostani előtt legutóbb idén tavasszal kellett kiüríteni ilyen bejelentés miatt a városházát. Épp az akkori rendőrkapitány, Márton István tartott beszámolót. A város főrendőre azt mondta: nem fél, és kész a teremben maradni, folytatni a tájékoztatót, amíg kollégái dolgoznak, azt pedig presztízskérdésnek tekinti, hogy kiderüljön, ki tréfálkozott ilyen ízléstelen módon. Most lapunknak elmondta: az akkori nyomozás csak részben volt eredményes. Arra fény derült, hogy a hívás egy csongrádi nyilvános fülkéből érkezett, a tettest azonban az ott fellelt nyomokból sajnos nem sikerült beazonosítani.

Idétlen tréfák

A legutóbbi városházi bombariadóval kapcsolatban Molnár László önkormányzati képviselő, az MSZP frakcióvezetője és helyi elnöke emlékeztetett rá: néhány héttel ezelőtt az MSZP és a kormány közös, Nagy párbeszéd című, Koronában megrendezett fórumát is így fenyegették meg. Ezek az idétlen tréfák rengeteg pénzbe kerülnek, hiszen tucatnyi makói és szegedi rendőr munkáját kötötte le az akció feleslegesen – hangsúlyozta.

Hozzátette viszont, hogy ez egyáltalán nem olyan reménytelen dolog, mint azt általában képzelik: több esetre is emlékszik eddigi pályafutásából, amikor kézre került az illető. Szegeden egy időben például szinte divat volt a nagyáruházakat bombariadóval fenyegetni, de volt olyan is, hogy egy elbocsátott dolgozó bosszúból a volt munkahelyét – történetesen egy ipari üzemet – hívta fel hasonló szöveggel. Ő azért csak hat hónapot kapott felfüggesztve, mert sokgyermekes édesapa. Az ilyen betelefonálás egyébként a fenyegetés súlya szerint lehet közveszéllyel fenyegetés vagy terrorcselekmény, és vétségként tartja nyilván a büntető törvénykönyv. Leggyakrabban pénzbüntetéssel sújtják az elkövetőt, de börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A mostani, városházi fenyegetésről Molnár László önkormányzati képviselő azt mondta, miután ki kellett üríteni és át kellett vizsgálni a házat, az ülést csak este 7-kor tudták folytatni, és fél 11-kor fejeződött be. Késő este a képviselők már nem tudtak olyan intenzitással koncentrálni a munkára, mint tették volna azt délután. Nemcsak őket sújtotta, hogy éjjel mehettek haza, hanem azokat a városházi dolgozókat is, akiknek a munkája az ülés lefolytatásához nélkülözhetetlen. Véleménye szerint a demokráciát is csorbította az egyelőre ismeretlen telefonáló, hiszen a padsorokban helyet foglaló érdeklődők estére – érthető okokból – nem jöttek már vissza, nem tudták személyesen figyelemmel kísérni az ülést. – Nem tudom, milyen lelkivilága lehet annak, aki advent idején ezzel szórakozik? – vélekedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálvíz váltja a gázt a makói kórházban

Makó - Makón jó néhány intézmény működik energetikai szempontból pazarló épületben, korszerűtlen fűtőrendszerrel. A kórházban már folyik az átalakítás, a szakképző iskolai centrumban készülnek rá. Tovább olvasom