Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Hagymaház a világatlaszban

A makói Hagymaház is szerepel – három másik magyarországi épülettel együtt – az amerikai Phaidon Kiadó nemzetközi atlaszában, mely a világ közelmúltban született építészeti értékeit tárja a világ elé. A különleges, negyvenezer forintba kerülő könyv a nemzetközi építész szakma ajánlásai alapján született.
A makóiak büszkesége, a Hagymaház a világatlasz révén immár nemzetközi hírű. Fotó: Szabó Imre
Táskával együtt kapható, mert közel húszkilós az az óriási atlasz, amelyet az amerikai Phaidon Kiadó jelentetett meg az 1998 után született épületek legjaváról szerte a világban; a könyv a makóiak számára azért érdekes, mert bemutatja a Makovecz Imre által tervezett Hagymaházat is. A könyvritkaság Magyarországon nem kapható, ám az építész szakma mindenütt ismeri. Lapunknak a makói polgármesteri hivatal műszaki csoportvezetője, Mészáros György mutatta meg, aki ugyan nem építész, de szenvedélyesen érdeklődik a szakterület iránt. A könyv értéke nagyjából negyvenezer forint – Mészáros György egy ismerősétől kapta kölcsön.

A Kortárs világépítészet atlasza címet viselő, angol nyelvű kötet az építész szakma utóbb megrostált ajánlásai alapján mutatja be, melyek azok az épületek, amelyek csodálatra érdemesek az utóbbi évtizedből.
Hetvenöt ország összesen ezerötvenkét épületét említi meg színes fotókkal, rövid ismertetővel és tervrajzokkal – vannak köztük egészen egyszerű házak és stadionok, repülőterek is. A válogatás szempontjai az innovatív minőség, az esztétika és a technikai megvalósítás voltak.

Mészáros György az atlasszal
Hazánkból mindössze négy épületet tartottak említésre érdemesnek a szerkesztők: Budapestről a Matáv-székházat és a Liget irodaházat, Miskolcról az egyházi oktatási központot, Makóról pedig a Hagymaházat. A Kossuth-díjas Makovecz Imre által tervezett exkluzív épületet az atlasz négy színes fotóval, egy alaprajzzal és egy metszettel, valamint egy rövid ismertető szöveggel mutatja be – utóbbiban méltatva többek között a magyar hagyományokat tükröző templomformát, illetve a hagyományos alapanyagok praktikus alkalmazását.

A nyolcszázhuszonnégy oldalas könyvről a kiadó weboldalán, a www.phaidon.com címen olvashatnak bővebben azok, akik nem juthatnak hozzá a laikusok számára is érdekes atlaszhoz – angolul.


Bálint Márta örül

A Hagymaházban működő Közművelődési Kht. igazgatója, Bálint Márta lapunknak elmondta: nagyon büszke rá, hogy belekerültek az építészeti világatlaszba és örülnek neki, hogy – ezek szerint – az épület szakmai körökben nemzetközi elismertségnek örvend. Pontosan nem tudja, miként került be az albumba a makóiak büszkesége, azt azonban elmondta: emlékezete szerint nagyjából három éve járt náluk egy csoport, akik kívül-belül megnézték, lefotózták az épületet azzal, hogy majd bekerül egy amerikai építészeti szakkönyvbe – később azonban erről semmiféle értesítést nem kapott arról, hol, mikor, milyen kiadványban jelenik meg az ismertető. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenmillió – makói panelekre

Összesen több mint negyvenmillió forint támogatást vehetnek igénybe Makó két panelháztömbjének… Tovább olvasom