Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Hagymakrém és majonéz Makóról?

Makó - Termelők szövetkeznek Makón és környékén azért, hogy létrehozzanak egy feldolgozóüzemet. A szervezés a végéhez közeledik. A résztvevők szerint a makói márkanévvel megjelenő hagymakrém keresett lenne a piacon.
Több száz makói és környékbeli termelő számára jelenthet biztos megélhetést egy új konzervgyár. Mágori Józsefné kereskedő lapunknak elárulta: a közel egymilliárdos beruházás szervezése a végéhez közeledik, az üzem szerencsés esetben akár már 2009-ben, legkésőbb 2010-ben megkezdhetné a termelést.

Megyei konkurens nélkül

Ha elindul, Csongrád megyében gyakorlatilag konkurens nélkül működhet a makói üzem. A konzerviparban dolgozó Szegedi Paprika profilja a húsfeldolgozás, korábban zöldséggel is foglalkozott a szegedi konzervgyár, ám jogutódját, a Szeko 2001 Rt.-t 2002 márciusától már csak a Szegedi Paprika Rt. telephelyének mondták, a termelést később leállították.

– Belföldi és külföldi felmérésekből kiderült, hogy növekszik a kereslet a jó minőségű, vörös- és fokhagymából, paprikából előállított krémek iránt. Másrészt a makói védjegy alatt megtermelt alapanyagok jó minőségűek, a helyi feldolgozással pedig költséghatékonyan előállíthatók a Nyugat-Európában is piacképes termékek – mondta az üzem megálmodója és szervezője.

A tulajdonosok a termelők lesznek. A saját erő mellett számítanak az önkormányzat és az unió támogatására is, várhatóan januárban jelennek majd meg olyan pályázati kiírások, melyeken sikerrel szerepelhetnek.

A zöldségkonzerválás egyik problémája, hogy az idényhez kötődik: az egész éves tervezett alapanyag-mennyiség gyakorlatilag áprilistól októberig feldolgozható, így pusztán egyetlen profillal fél évig kihasználatlanul állna az üzem. Éppen ezért más termékeket is tervez a szövetség, a téli hónapokban például majonézt gyártanának.

Olvasóink írták

 • 3. rusz peter 2007. november 16. 19:40
  „Nagyszerü ötletnek tartom és még a hely is adott volna makó-rákos
  határában a volt toll üzem helyén is fellehetne építeni.”
 • 2. rusz peter 2007. november 16. 19:40
  „Nagyszerü ötletnek tartom és még a hely is adott volna makó-rákos
  határában a volt toll üzem helyén is fellehetne építeni.”
 • 1. Katalin 2007. november 16. 11:10
  „Kiváncsi lennék hol lenne a feldolgozó üzem?!Makón,vagy máshol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyejáró: Maroslele már a szegedieket is érdekli

Maroslele - Egyformán közel van a megyeszékhelyhez, Hódmezővásárhelyhez és Makóhoz az egykori… Tovább olvasom