Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Hagymás kenyér Makón

Január végétől Makón is lesz hagymás kenyér: Kiss Mihály pékmester fogja sütni saját recept alapján, itt termett hagymával. A nyáron még nem találtunk a városban olyan pékséget, ahol ismerték volna ezt a terméket, pedig sok helyen már népszerű.
Kiss Mihály saját recept alapján, makói hagymával süti a különleges kenyeret. Fotó: Szabó Imre
Makón, a „hagyma fővárosában" nem ismerik a hagymás kenyeret – írtuk a nyáron, amikor tudomásunkra jutott: a dunaharaszti központtal működő Dunakenyér Rt. tavasz óta gyártja pilisvörösvári üzemében a csemegét. Azért kezdték el sütni, mert több főváros környéki üzletből jelezték, hogy szükség lenne ilyen különleges termékre – hasonlókat, például szalonnás kenyeret már korábban is gyártottak. A méretre félkilós, ízre különleges kenyér tésztájába egyébként nem nyersen, hanem pirítva kerülnek a hagymadarabkák. A hagymát nem Makóról, még csak nem is Magyarországról, hanem Németországból szerzik be hozzá. A társaság marketinggel foglalkozó szakembere, Móczár Krisztián lapunknak a nyáron úgy nyilatkozott: a saját recept alapján készülő hagymás kenyérnek sikere van, a kereslet növekszik iránta.

Makón ugyanakkor nem találtunk olyan pékséget vagy sütödét, ahol hasonló készülne. A helyzet azonban rövidesen megváltozik: az egyik ismert makói pékmester, Kiss Mihály január végén megkezdi a hagymás kenyér sütését. Egyet egyébként már hónapokkal ezelőtt, a hagymafesztiválra megsütött – felkérésre. Minthogy a termék sikert aratott, úgy döntött, megpróbálkozik a rendszeres előállítással is. Az önkormányzati képviselőként is ismert vállalkozó, a helyi ipartestület elnöke lapunknak elmondta: korábban is foglalkoztatta a hagymás kenyér gondolata, amit más hasonló finomságokkal együtt néhány héten belül piacra dob, ugyancsak saját recept alapján. A makói térségben ismert sütöde készít majd fokhagymás és vöröshagymás kenyeret is – a közös az lesz a kettőben, hogy kizárólag helyben termett hagymát használnak hozzá.

Kiss Mihály úgy gondolja, bár a hagymás kenyeret inkább az ínyencek vásárolják majd, azért biztosan lesz kereslet iránta. A makói ember számára nem idegen ez az ízvilág: a hagymás szaftot például sokan szívesen tunkolják kenyérrel. A jó hagymás kenyér titka egyébként szerinte az, hogy meg kell találni a hagyma és a kenyér ízének harmóniáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli makói túra: 30, 60 vagy 90 kilométer

A híd túl messze van – ezzel a mottóval rendezték meg az év első teljesítménytúráját Makón,… Tovább olvasom