Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Hagymaszezon - kérdőjelekkel

Makó - A makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács elnöke, Pásztor Vilmos szerint, bár egyelőre sok a kérdőjel, megvan az esélye annak, hogy idén jó évük lesz a hagymásoknak. Ehhez mindenekelőtt jó idő kell – hosszú távon pedig a tárolókapacitás bővítése.

Makó környékén, amely még mindig jelentős részét adja a magyar hagymatermesztésnek, a múlt évhez képest nem csökkent érzékelhetően a termesztési kedv – mondja Pásztor Vilmos, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke. Mindezt az érdeklődők a napokban maguk is láthatták a makói határban, ugyanis szakmai előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott a terméktanács. Fokhagymából egyébként idén 1100 hektár az országos termőterület, ennek negyede tartozik Makóhoz és környékéhez. A vörös termőterülete sem csökkent komolyan – ez hazánkban jelenleg 1500 hektár.

Nem csak a strandra vágyók várják a napsütést. Fotó: DM/DV
Nem csak a strandra vágyók várják a napsütést.
Fotó: DM/DV

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A vöröshagyma betakarítása a nyár végére várható, azaz a rendkívüli időjárás miatt később, mint általában. A terméskilátásokról, a minőségről most még korai volna beszélni; az jó volt, hogy sok eső esett, de most már egyre inkább kellene a napsütés, a meleg is. A majdani árak tekintetében biztató, hogy a behozott óhagyma ára eléri a 90–110 forintot, a liláé pedig még a 200-at is. Ugyanakkor a fokhagymaszezon nyomott árakkal kezdődött, kilónként most nettó 430–450 forintot adnak a terményért; tavaly ennél egy picit jobb volt az indulás, 500 forint körüli volt a felvásárlási ár.
Pásztor Vilmos szerint mivel a német hagymatermesztőknek nagyjából ugyanannyi gondot okoz az időjárás, mint nekünk, van esélyünk arra, hogy idén hosszabb távon is elfogadható bevételhez jussanak a hagymások. Ehhez persze az is kell – hívja fel a figyelmet –, hogy aki csak teheti, ne azonnal a betakarítás után, ahogy mondani szokás, a föld széléről adja el a termést, mert ez leszorítja az árakat. Ez persze nem csak szemlélet kérdése: továbbra is nagyon hiányzik a tárolókapacitás, amelynek a bővítése a terméktanács szerint kulcskérdés.

A hagymások is felmentést kérnek

A Hagyma Terméktanács a napokban levelet küld az illetékes minisztériumnak a júliusban bevezetendő útdíjjal kapcsolatban. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a makói termőterületen megtermő, hungarikumként számon tartott hagyma teljes mennyiségét helyben eladni lehetetlen, a szállítás viszont már így is óriási kiadást jelent, lévén szó nagy súlyú áruról. A pluszteher egy kis családi gazdaságnak is 2–10 milliós többletkiadást jelenthetne – érvel Pásztor Vilmos. Bár a híradásokban már hallani olyan elképzelésről, amely az agrártermékek szállítóit mentesítené a használatarányos útdíj alól, illetve különböző kedvezményekkel kompenzálná azt, döntés még nincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi kiállítás Makón

25 éves a makói magángyűjtő, Börcsök Attila néprajzi kollekciója, amelyből most a József Attila Múzeum látogatói is ízelítőt kaphatnak. Tovább olvasom