Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Hajnal kettőkor kel Délvilágos Éva

Makó - Raffai Józsefné korán kezdi a napot: reggeli tornaként áttekeri a várost. A makói újságkihordó gondoskodik arról, hogy a reggeli kávénk mellé a Délvilágot olvassuk.
Minden nap 20 órakor fekszik, hajnali kettőkor pedig már kel az a makói hölgy, aki nap mint nap a postaládákba teszi a Délvilágot. Raffai Józsefné tíz éve újságkihordó, az élete részévé vált ez az életforma. – Minden hajnalban 3 óra körül indulok kézbesíteni, hiszen a lapnak reggel hétre a postaládákban kell lennie – magyarázza Éva. Reggelenként az első útja az Úri utcai raktárba vezet: ott veszi fel az aznapi újságadagját. 

Így dolgozik a makói újságkihordó - GALÉRIA

Közel 300 lapot kézbesít, de ehhez még heti egy-két alkalommal szóróanyag is társul, ezzel együtt akár 1400 címet is fel kell keresnie. Raffainé a Vertán-telepen él, ám nem itt dolgozik, ugyanis a Szegedi utcától a Lonovics sugárúton át egészen Lesi szőlő városrészig terjed a körzete. – Úgy 30 kilométert kell megtennem naponta kerékpáron, szóval ez még sportnak is megfelel – meséli mosolyogva a kézbesítő.

A nagy hidegben kávéval, teával várták

A kézbesítőnek a férje olvassa fel a híreket - főzés közben

A kézbesítő úgy gondolja: ez egy tipikusan női szakma, Makón 7-4 arányban oszlik meg a gyengébbik nem javára a kihordók száma. Arra a kérdésünkre, hogy vajon kézbesítőként mikor olvassa a Délvilágot, azt felelte, hogy általában nem ő, hanem férje olvassa fel neki a híreket ebédfőzés közben. 

 
Úgy véli, a körzetében már jobban ismeri az embereket, mint lakóhelyén, sok kedves személlyel találkozott már a munkája során. Az idei nagy hóban nem egyszer fordult elő, hogy kénytelen volt leszállni a bicikliről, és ilyenkor a kézbesítés is lassabban haladt. – Szerencsére az emberek megértőek voltak és elfogadták, hogy nem a szokásos időpontban értem oda az újsággal. Sőt, a -20 Celsius fokban még meleg kávéval, teával is vártak – mesélt az egyik legkedvesebb élményéről a városban csak „Délvilágos Éva"-ként ismert kézbesítő.

Az újságkihordás egy életforma - vallja. – Korán végzek, de a munka után mindig tartok egy kis pihenőt. Azért az otthoni teendőimre is bőven jut idő – folytatja Éva, aki a családi növénytermesztésbe is besegít.

Az újságkihordó ellensége: a zivatar és a harapós kutya

Mint minden foglalkozásnak, ennek is megvannak a maga hátrányai, mint mondja a szélsőséges időjárás a legnagyobb ellensége. Az újságkihordó szerint tavasszal és nyáron lehet a legjobban dolgozni, ám ilyenkor is adódhat egy-egy zápor, ami hátráltatja a munkáját. – Esőben jól véd a cégtől kapott esőkabát, de ha nagyon szakad, akkor abban is elázom, ráadásul hiába takarom le a lapokat, vizesek lesznek, így azokat is nehezebb a postaládákba helyezni – mondja Éva.

Így dolgozik a makói újságkihordó - GALÉRIA

A kézbesítők legfőbb ellenségének a kutyákat tartja, korábban már őt is megharapta egy kóbor eb. Raffainé szerint egy újságkihordónál - az esőkabát mellett - mindig kell lennie innivalónak és némi csokoládénak is. Nem feledkezhet meg a biciklipumpáról sem, hiszen bármikor előfordulhat, hogy a kereke leereszt.

Olvasóink írták

 • 6. makovaros 2012. március 14. 07:38
  „1. egyetértek tényleg minden tisztelet.”
 • 5. Takavaka 2012. március 13. 21:28
  „Minden tiszteletem azé, aki hajnalban kezdi a munkáját, hogy időben megkapjuk az újságot a friss hírekkel. Senkit nem akarok megbántani, de a tény, az tény. Amikor hajnal háromkor a kézbesítő bekanyarodik az utcánkba, akkor a létező összes kutya rákezdi az ugatást. Főleg a nyári hónapokban, amikor a meleg miatt nyitva vannak az ablakok a legtöbb helyen, lehetetlen aludni. Dicséretes a törekvés, hogy reggel, amikor ébredünk, ott legyenek a friss hírek, de ki olvas hajnal háromkor újságot? Én azt is megértem, hogy a legtöbb terjesztő, másodállásban végzi a munkáját, ezért korán kezd, hogy a lap kihordásával végezzen, mire a másik munkahelyére menni kell. Már előre köszönöm, a hasznos tanácsokat, hogy aludjak altatóval, esetleg költözzek tanyára, de nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás.”
 • 4. Favre 2012. március 13. 13:59
  „Nem rossz szöveg, de akkor lett volna az igazi, ha a szerző is hajnali kettőkor kel, és végigbiciklizi Délvilágos Évával a penzumát.”
 • 3. kvendi 2012. március 13. 11:09
  „Missis "The Postman"...a film jutott eszembe, Kevin Kostner-rel (A Jövő hírnöke:The Postman):

  http://port.hu/a_jovo_hirnoke_the_postman/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=1244&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=2

  GRATULA, a kemény munkához...!”
 • 2. igazságkereső 2012. március 13. 10:53
  „Postás, újságkihordó, számlakézbesítő mind-mind tiszteletet érdemel, de jó lenne, ha Ők ezt anyagilag is éreznék a munkáltató részéről!”
 • 1. Hagyman 2012. március 13. 10:27
  „Minden tiszteletem az övé, a leírtakkal ellentétben nagyon kemény munka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a gyűjtés az erdélyi gyerekeknek

A Hagymaházban hétfőtől lehet leadni azokat az adományokat, amiket erdélyi magyar óvodásoknak, kisiskolásoknak szánnak a makóiak. Tovább olvasom