Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Hajóra emlékeztet a nagylaki templom

Nagylak - Hajóra fog emlékeztetni a nagylaki Szentlélek templom, amelynek elkészültek a látványtervei. Az átadás jövő nyáron–ősszel várható.
50 férőhelyes lesz, 6 méter magas, liturgikus tere 70 négyzetméter, alakja pedig hajót formáz – ilyen lesz a most elkészült látványtervek szerint a nagylaki Szentlélek templom. Mint megírtuk, az 545 lelkes község az egyetlen a makói kistérségben, ahol nincs templom. Ennek az az oka, hogy a trianoni határt 1920-ban úgy húzták meg, hogy az egykor virágzó települést kettévágták, és a román oldalra került a lakosság nagyobb részével együtt a katolikus, a református és az ortodox közösség imahelye is. Most egy rossz állapotú imaházban tartanak istentiszteleteket a községben, az egyházmegye azonban szeretne méltó helyet adni. Szívügye ez a falu önkormányzatának is, amely jelképes, 1000 forintos áron adott át egy telket erre a célra idén kora tavasszal.

Az épület megálmodója, Gemán Géza lapunknak azt mondta, azért hajó alakú templomot tervezett, mert Nagylak a lassan száz éve a történelem tengerén hánykolódó, az identitását, a védett kikötőt kereső hajót juttatja az eszébe. Olyan építészeti megoldást keresett, amely az ősi szakrális térformálás és a mai tömegformálás között teremt helyes egyensúlyt. Egyszerű anyagokat és színeket használt: a falak fehérek lesznek, a formák letisztultak, áttekinthetők. Egyébként a bútorokat is megtervezte a templom számára. Lapunknak azt is elmondta, hogy ingyen vállalta az engedélyes tervek elkészítését. Abban bízik, hogy a felszentelésre már jövő nyáron sor kerülhet.

6 méter magas és 50 férőhelyes lesz a templom. Látványterv
6 méter magas és 50 férőhelyes lesz a templom.
Látványterv

Emődi Sándor, az egyházmegye gazdasági igazgatója erre azt mondta: inkább az őszi időpont a reális. Jövőre mindenképpen szeretnék felhúzni a templomot, de ahhoz, hogy ez már nyárra sikerüljön, sok mindennek szerencsésen kellene alakulnia – például az időjárásnak is. A beruházás költségvetése egyébként nagyjából 30 millió forint lesz.

Megmarad a harangláb is. A terveket már látta a falu polgármestere, Gyarmati András is. Azt mondta, tetszik neki, és azoknak a képviselőknek is, akiknek megmutatta. Érdekes, újszerű, hangulatos – ezekkel a jelzőkkel jellemezte lapunknak. Örül annak, hogy ha nem is az épületbe építve, de közvetlenül mellette lesz az a 18 méter magas harangláb is, amit a falu állított 3 esztendeje

Olvasóink írták

 • 4. makovaros 2011. október 21. 07:25
  „Szép lesz nagyon”
 • 3. palotai- 2011. október 21. 04:50
  „A mélyen vallásos lakosság utolsó kívánsága fog teljesülni ezzel.”
 • 2. deszkás 2011. október 20. 13:36
  „A gazdasági válságban ki épit, épithet?”
 • 1. papika56 2011. október 20. 12:37
  „Ha Makovec tervezte volna --még szebb is lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teret neveznek el Makoveczről Makón

Buzás Péter a következő ülésen azt javasolja a makói képviselő-testületnek, hogy a most még Marczibányi István nevét viselő, fürdő előtti tér Makovecz Imre emlékét őrizze. Tovább olvasom