Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Hamarosan Erdei János nevét viselheti a makói sportcsarnok

Makó - Egyelőre városinak hívják a makói sportcsarnokot, Molnár László önkormányzati képviselő, sporttanácsnok azonban azt szeretné, ha lenne neve – ötlete is van: a csarnok viselhetné Erdei János makói olimpikon ökölvívó nevét. A család örül, ifjabb Erdei János támogatja az ötletet.
Nyolc évvel ezelőtti avatása óta egyszerűen városinak hívják a makói sportcsarnokot. A látványosságként is számon tartott, Makovecz-stílusjegyeket magán viselő épületegyüttest nem csak helyi sportolók használják: már országos versenyeknek, nemzetközi mérkőzéseknek is otthont adott – egyébként a József Attila Gimnázium felújításakor épült és a Közművelődési Kht. üzemelteti. Molnár László önkormányzati képviselő, sporttanácsnok azt mondja, az idei, olimpiai év jó alkalom lenne arra, hogy végre nevet találjanak a létesítménynek. Ötlete is volna.

Bár úgy véli, Makó a magyar élsportnak is sok kiválóságot adott, közülük talán az egykori ökölvívó olimpikon, Erdei János lenne a legméltóbb arra, hogy a sportcsarnok névadója legyen. Az elképzelést az elmúlt hetekben több neves makói sportvezetővel is megosztotta – valamennyien támogatták az ötletet. Az MSZP-s képviselő mindenesetre örülne annak, ha legalább párbeszéd indulna a városban arról, legyen-e névadója a csarnoknak, s ha igen, kinek az emlékét örökítsék meg. Molnár Lászlónak nem ez az első névadási ötlete: ő találta ki, hogy az egykori sajtócézár nevét viselje a város középiskolai kollégiuma.

Ifj. Erdei János a csarnok előtt. A névadás egyfajta elégtétel is lenne nagyapjának. Fotó: Szabó Imre
Ifj. Erdei János a csarnok előtt. A névadás egyfajta elégtétel is lenne nagyapjának. Fotó: Szabó Imre

Az elképzelést szívesen fogadta a család is. A néhai bokszoló három unokája közül a legidősebb, a főtéren üzletet működtető vállalkozó, ifj. Erdei János lapunknak azt mondta: a névadás egyfajta elégtétel is lenne nagyapjának, aki bár örökös magyar bajnok volt, az élet úgy hozta, hogy – rajta kívülálló okok miatt – egyszer az Európa-bajnoki, egyszer pedig az olimpiai aranyéremtől is elesett. Ez egész életében nyomasztotta. 1997-ben halt meg, Makón a református temetőben nyugszik; ravatalánál eljátszották a Himnuszt és olimpiai mezben helyezték örök nyugalomra. Neve a sportcsarnokban az olimpikonok emléktábláján is olvasható.

Ifj. Erdei János azt mondta: sok makói ért el feljegyzésre érdemes sportsikereket, de talán nem túlzás azt állítani, hogy azok közül, akik már elmentek, és így névadói lehetnek egy sportlétesítménynek, talán a nagyapja szolgált rá leginkább erre a megtiszteltetésre.

Erdei János címeres mezben.
Erdei János címeres mezben.

Erdei az Eb-n és az olimpián

Az 1919-ben Makón gazdálkodók fiaként született Erdei Jánost a pontozóbírók Milánóban azért ütötték el az Eb-aranyéremtől, hogy egy hazai ökölvívónak kedvezzenek, a Helsinkiben rendezett olimpián pedig az úgynevezett baráti országok részéről született politikai döntés: mivel Magyarországnak Papp László személyében már van olimpiai bajnok ökölvívója, Erdei nem juthat a dobogó közelébe. Így is történt: a makói bokszoló már a negyeddöntőbe sem kerülhetett be, ötödik lett, miután a későbbi csehszlovák aranyérmestől pontozással kikapott.

Olvasóink írták

 • 12. angie 2010. január 02. 09:57
  „Még vannak Makón akik az Erdei családnevet viselik?
  Engem szuletesem szerint Erdei Anikónak hivnak, őseim Makóról települtek Nagybodófalvára több mint 100 éve.(Románia, Temes megye)
  Az utóbbi időben a két település közötti kapcsolat sajnos meggyengult, a faluban is már alig vannak a makói telepesek leszármazottaiból. Sokan elmentek, elrománosodtak.
  A nagyapám (Erdei Pál )az utolsó Erdei a faluban, ő most 86 éves.
  A rokonság körében is ki fog halni a név, fiúgyermekek hiányában.”
 • 11. internetező 2008. május 08. 12:12
  „Más családban is sportoltak eredményesen , és még sportolnak is .Azok nem verik a mellüket!!!”
 • 10. Erdei Gábor 2008. április 12. 22:10
  „Nos itt az én dédapámról van szó és a családban nem kevesen sportolak és sportolnak erdeményesen! Teljesen eggyetértek hogy az ő nevét kapja!”
 • 9. bori67 2008. március 31. 11:12
  „ELTÉRTETEK A TÉMÁTÓL KEDVESKÉIM !

  Nem mondom, hogy nem tetszene egy külön oldal bólint mártáról- de őt úgy bebetonozták a művelődés aortájába, hogy csak a "rekviem" viszi ki onnan !!

  Jó viszont Molnár László tanácsnok tanácsa. Erdei János érdemei megdönthetetlenek ! Makóhoz való kötődése bizonyított, leszármazottai élnek ma is a városban. Egyébiránt épp itt az ideje, hogy büszkék legyetek rá !!”
 • 8. névadó 2008. március 28. 19:01
  „A teljes neve hivatalosan: bólint márta kultúrális nagyasszony”
 • 7. mónikasó 2008. március 27. 19:40
  „Egy majjom”
 • 6. rigoletto 2008. március 27. 14:17
  „Ki nem állom én se!”
 • 5. ÉN" 2008. március 27. 14:14
  „Erdei János...biztos tudott valamit....marta accony" is biztos....?”
 • 4. Tedi 2008. március 26. 19:33
  „Annyira bírom, hogy nemcsak nekem annyira ellenszenves bálint naccsasszony. hogy mozdítaná ki valaki a bársonyszékéből.....
  bólintmárta ... ez nagyon tetcik!!!”
 • 3. mónikasó 2008. március 26. 10:50
  „Amikor megépült a sp.cs. eltakarították a gimi tornatermét, mondván majd a csarnokot használhatják úgy is. Csakhogy jó lóvét kell ám fizetniük, hogy használhassák a gyerekek tesi órán (télen alig van fűtés...) és amikor rendezvény volna, a káháté mindenható úrnője bólintmárta inkább kiadja egy külsősnek, mint a gimnáziumnak, ha a két időpont egybeesik.”
 • 2. fáskerti 2008. március 26. 10:43
  „Én sem hallottam róla, de ez persze nem az ő bűne. Csak az lenne a furcsa, hogy itt ennyi Erdei van, volt... össze is lehet őket keverni.”
 • 1. ?D?D 2008. március 26. 07:06
  „Minden elismerésem Erdei Jánosé, de előtte sosem hallottam róla. Át kellene szerintem gondolni ezt a névadást. Kell-e, és , hogy Ő e a legjobb döntés. Sportban amúgy is csehül áll a város. Kivéve talán a focit”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazás szemtanúit keresik Makón

Makó - Életveszélyt okozó testi sértés és kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat… Tovább olvasom