Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Hamarosan kész a kiszombori vendéglő

Nem biztos, hogy a felújítás után is a megszokott Gólyafészek névre fog hallgatni Kiszombor egyik vendéglője. A tavaly megkezdett munka a végéhez közeledik – az önkormányzat már az étterem majdani üzemeltetőjét is kiválasztotta.
Nemrég már az ajtókat-ablakokat festették az egykori Gólyafészek vendéglőben, ami a felújítás közelgő befejezésének előhírnöke. Készen vannak egyébként a belsőépítészeti tervek is, sőt már azt is tudni lehet, milyen függönyök és csillárok lesznek a nyitás után az étteremben – tudtuk meg Kiszombor polgármesterétől, Szegvári Ernőnétől.

Mint korábban megírtuk, a klasszicista stílusú, műemléképületként számon tartott egykori kúriánál a szegedi Cseh és Társa építőipari Kft. majdnem pontosan egy esztendeje kezdte meg a munkát. Az addigra kívül-belül lepusztult, ám valamikori szépségét még mindig őrző épület sorsa két éve vett fordulatot, amikor az önkormányzat a regionális fejlesztési tanács egyik műemlékfelújítási pályázatán száztizenötmillió forintot nyert – a pénzt a falu huszonnyolcmilliós önerővel toldotta meg. A kúriát egyébként a Rónay család építette 1783-tól 1800-ig. Az idősebbek többnyire vendéglőként emlékeznek rá, a fiatalabbak pedig úgy emlegetik, mint a valamikori Gólya diszkó épületét. Korábban a helyi ÁFÉSZ tulajdonában állt – az önkormányzathoz végül a kilencvenes években, hosszas pereskedést követően került.

Miközben a munka ütemesen haladt, az önkormányzat – pályázat révén – kiválasztotta az épület majdani bérlőjét is, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy korábbi funkciójának megfelelően vendéglőként működhessen. A jelentkezők közül a képviselő-testület választása a Fehér-tói halászcsárda tulajdonosára, Frank Sándorra esett, aki már a konyhatechnika kiválasztásában is részt vett. Szegvári Ernőné szerint a vendéglőnek lesz forgalma, hiszen másik jelenleg nem működik a műemlékekben gazdag, határhoz közeli, négyezerháromszáz lelkes faluban. Ha továbbra is az eredeti tempóban folytatódik a felújítás, e hónap végén sor kerülhet a műszaki átadásra, majd a szükséges engedélyek beszerzését követően, várhatóan május körül az első vendégek is megebédelhetnek itt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békés vasárnap a legkisebb faluban

A megye legkisebb falujában, a négyszáznyolcvan lelkes Kövegyen csendes kampány után, békésen… Tovább olvasom