Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Harcban a droggal

Miközben látványosan csökken a bűncselekmények száma Makón, komoly problémát jelent a közlekedési balesetek számának növekedése és a kábítószer-fogyasztás – hangzott el a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Impozáns adatokat sorolt a makói közbiztonság helyzetéről a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a városi rendőrkapitány, Palicz András. Elhangzott például, hogy a regisztrált bűncselekmények száma 2010 óta 2377-ről 1055-re csökkent, a 100 ezer lakosra jutó bűncselekményszám pedig 2014-re 233-ra fogyatkozott 5088-ról.

A statisztikákon végignézve azt lehet látni, hogy a rablás és az orgazdaság kivételével minden törvényszegési kategóriában látványos a visszaesés. A városi kapitány, illetve az ülésen ugyancsak szót kapott megyei főkapitány, Lukács János szerint ez több tényezőnek köszönhető. Fontos, hogy Makó a térfigyelő kamerákkal legjobban ellátott város, hogy sikeres a rendőrség, a polgárőrség és az önkormányzat együttműködése, de az is, hogy a helyi kapitányság állománya összeszokott, stabil. Nőtt a rendőri jelenlét is a közterületeken, többet látni gyalogos járőröket az utcákon, tereken, aminek komoly visszatartó ereje van.

Ugyanakkor vannak problémás területek is. Palicz András is értetlenül áll például az előtt a tény előtt, hogy egy év alatt 70-ről 138-ra nőtt a közlekedési balesetek száma. A képviselők pedig, így például Sánta Sándor és Hadik György – mindkettő a fideszes polgármesteri többséghez tartozik – a droggal, illetve a kábítószernek hivatalosan nem minősülő pszichotikus anyagokkal kapcsolatos gondokra hívták fel a figyelmet.

Palicz András szerint ez utóbbiakkal valóságos szélmalomharcot vívnak, hiszen a jogalkotók és a vegyészek között valóságos versenyfutás zajlik: amint tilalmi listára kerül valami, nyomban előállnak az új anyaggal. Palicz András úgy fogalmazott, a kérdést nem szabad csupán rendészeti ügyként kezelni, komoly összefogásra van szükség a rend-
őrség, az iskola és a család között. Sánta Sándor városi drogstratégiát is javasolt, Hadik pedig drogellenes műsort a helyi tévében. Ami már most biztos: szeptemberben kábítószer- ellenes hét lesz Makón, többek között felvilágosító előadásokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ultimátum a makói szemetelőnek

Vasárnapig szabott határidőt az elszállításra a makói Dudás István annak, aki újvárosi telkére a napokban nagy mennyiségű szemetet és építési törmeléket hordott be. Tovább olvasom