Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Három hete tisztítják a strandot a Maros-parton

Évek óta nem fordult elő Makón, hogy a Maros-parti strand ne nyitott volna ki május elején – most a folyó elhúzódó áradása miatt még mindig tisztítják a területet. Az itt maradt iszapot gyógyászati célokra szeretné felhasználni a városi fürdő.
A strand területét a városi fürdő alkalmazottai teszik rendbe. Fotó: Karnok Csaba
Három hete dolgoznak a Maros-parti strandot üzemeltető városi termál- és gyógyfürdő emberei a folyóparti üdülőterületen: most, hogy a folyó nagyjából visszahúzódott, igyekeznek pihenésre, kikapcsolódásra alkalmassá tenni a területet. Öten-tízen vannak itt mindennap attól függően, hogy éppen hány dolgos kézre van szükség – mondta el lapunknak az igazgató, Pőcze Lászlóné. Makón június közepén ez szokatlan, a partfürdő az elmúlt néhány évben ugyanis mindig kinyitott május elején – igaz, éppen tavaly esett meg, hogy utóbb egy időre be kellett zárni a folyó ismételt áradása miatt. Most viszont a Maros még épp csak visszahúzódóban van: a strand folyóhoz közeli része, ahol például a tusoló van, még mindig víz alatt áll.

A területről – miközben folyik a fertőtlenítés és az épületek meszelése is – folyamatosan szállítják el a hordalékot, szemetet, faágakat – mindent, amit a folyó idehozott, sőt az időközben kidőlt fák maradványait is. Eddig hat teherautónyit vittek el, de van még belőle bőven. Van más elszállítanivaló is, méghozzá az iszap. Pőcze Lászlóné szerint ez akár hasznára is válhat a fürdőnek, hiszen mint köztudomású, jótékony hatása van – ezért azt szeretnék, ha gyógyászati célra tudnák hasznosítani. A víz alól eddig felszabadult terület mintegy háromláncnyi nagyságú; Pőcze Lászlóné úgy becsüli, mivel bő tíz centi vastagon áll rajta az iszap, lehet belőle húsz-harminc teherautóra való is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A strandolók bizakodnak, lesz még idén nyár

Az első igazán nyári hétvégén megtelt a makói strand. Míg a törzsvendégek a hűvösebb időben is… Tovább olvasom