Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Háromezer méter ösvény hat hektár kukoricásban

Harmadik alkalommal hívja Ferencszállástól nem messze, a kukutyini területen egy kukoricatáblába vágott útvesztő a kalandvágyókat három héten át. A hathektáros területet elfoglaló labirintus különlegesebb, mint a korábbiak: a levegőből nézve csodaszarvast formál.
Légi felvétel egy korábbi kukutyini labirintusról. Fotó: www.utveszto.hu
Háromszáz méter széles, azaz nagyobb, mint a Nazca-fennsík legnagyobb ábrája – mondta büszkén az idei kukutyini útvesztőről az egyik ötletgazda, a kiszombori Balázs Zoltán. Az összevetés nem véletlen, a labirintus ugyanis ezúttal – először – a levegőből látható rajzot formáz: a zöldhalompusztai szkíta aranyszarvast, az ősmagyar legendák csodaszarvasát. Természetesen most is egy kukoricatáblában alakították ki a számítógép segítségével megtervezett alakzatot, mégpedig kézi erővel, kapával, néhány nap alatt.

A növények akkor derékig értek, most viszont ember nagyságúak, kétméteresek, ezért a feladat tényleg izgalmas és szórakoztató. Az útvesztő teljes hossza háromezer méter. Aki ráérez, merre kell haladnia, egy félórás, kényelmes sétával juthat el a kijáratig. Tavaly ez mindössze a jelentkezők felének sikerült – a többiek feladták, visszafordultak. A hathektáros területet egyébként könnyű megtalálni: Ferencszállás bármelyik buszmegállójától húszpercnyire van gyalog, az eligazítást tájékoztató táblák segítik.

Az első útvesztőt három évvel ezelőtt készítette az ugyancsak kiszombori Tokai Ferenccel együtt. Az ihletet a különleges vállalkozáshoz az internetet böngészve kapták, és ugyanígy jutott eszükbe most, hogy valamilyen alakzatba foglalják a kanyargós ösvényeket – Amerikában ez nagy divat mostanában. Ami pedig magát Kukutyint illeti, egy Kiszombor és Ferencszállás közötti, jelenleg határ menti mezőgazdasági területet jelöl, ahol egyszer, amikor víz öntötte el, csónakról, sarlóval kellett aratni. Ennek emlékét őrzi a vesződséges munkára utaló szólás: Kukutyinba megy zabot hegyezni.

A tavalyi kukutyini útvesztőhöz már programokat is szerveztek, és egy hét alatt öt-hatszázan keresték fel a látványosságot – az idei viszont három héten át, augusztus 5-étől, azaz szombattól 27-éig fogadja az érdeklődőket naponta délelőtt tíztől este nyolc óráig, ezért még több látogatóra számítanak. Szombaton este vetélkedő is lesz, értékes díjakkal. Aki még többet szeretne megtudni az útvesztőről, Kukutyinról és a kukoricáról, no meg a várható programokról, az az interneten, a www.utveszto.hu címen lelhet információra és képekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegenben is buzdítanak a makóiak

A múlt év ősze óta szervezett formában is szurkolnak a Makó FC NB II-es labdarúgócsapatának. A Makói… Tovább olvasom