Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hatszázmilliós beruházás indult

Elkezdődött Magyarország első, növényi szénhidrogéneket biogázzá alakító üzemének építése Klárafalván, a Németh Toll Kft. ipari parkjában. A közel hatszázmillió forintos beruházás működtetéséhez 300 hektárnyi területen kell cukorcirkot termelni.
A tervek szerint jövő őszre már meg kell kezdődnie a termelésnek a klárafalvi biogázüzemben. Hosszas közbeszerzési eljárást követően az elmúlt napokban végre megkezdődhetett az 589 millió forintos költségvetésből megvalósuló gázüzem építése a Németh Toll Kft. ipari parkjának területén.

A jókora üzem fermentoraiban a cukorcirokból előállított iszap oxigéntől elzárt rothasztása mellett metán keletkezik, ami egy gázmotort hajtva elektromos áramot termel – teljes kapacitáson nem is keveset: 526 kilowattot, ami több mint kétszerese a tollüzem szükségletének, ám az emellett képződő hőenergiát is hasznosítani tudja a cég, a melléktermékként képződő iszap pedig gond nélkül használható trágyázásra.

– Évekkel ezelőtt már befejeződött a falu szennyvízkezelő rendszerének kiépítése, amibe cégünk is bekapcsolódott. Szakembereink tájékozódtak a biológiai energia előállításáról is, így született az ötlet, hogy mi is pályázzunk egy erőmű építésére – mondta Németh Sándor igazgató. – Az Interreg III A programban sikeres volt tavaly a pályázatunk. A próbaüzemet jövő márciusban szeretnénk elkezdeni, és ősszel már teljes kapacitással folyhatna a termelés.

Az eredetileg állatok takarmányozására szánt, eredetileg Dél-Amerikában honos cukorcirokból állítják majd elő a biogázt. Az üzem működtetéséhez 300 hektárnyi termőterületre van szükség, ez a környékbeli gazdáknak jó hír, hiszen amennyiben az elképzelések beválnak, a szerződő termelőknek 10-15 éven át biztos megélhetést jelent majd a klárafalvi gázüzem.

A pályázatot író cég, a Csanád Gazdaságfejlesztési Kht. igazgatója, Szász György azt mondta, ez kísérleti üzeme lesz a Szegedi Tudományegyetem élettudományi intézeteinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli üzemmódban a makói fürdő

Bár a gyártó cég nyolc év garanciát vállalt rá, a gondos nyári tárolásnak köszönhetően tizenkét év… Tovább olvasom