Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Hatvannégy évesen indul az atlétikai vb-n

Makó - A hatvannégy esztendős makói Sebők Árpád kétszer edz naponta. A nyugdíjas önkormányzati dolgozó negyvennyolc évesen kezdett el futni. Néha még a felesége is furcsán néz rá, nem érti, miért nem tud kihagyni egy edzést. A férfi a szeptemberi olaszországi veterán atlétikai világbajnokságra készül.
Fiatalabb korában sohasem sportolt, most viszont a szeptemberi olaszországi veterán atlétikai világbajnokságra készül a 64 éves makói Sebők Árpád. A korábban a polgármesteri hivatal városüzemeltetési csoportján koordinátorként dolgozó férfi szó szerint a kollégái hatására kezdett el futni: negyvennyolc évesen észrevette, hogy a hozzá hasonló korúak kezdik elveszíteni régi testtartásukat, ő pedig nem akarta ugyanezt megélni. Bár korábban sosem sportolt semmit, akkor elhatározta, futni fog. Le is futott hétszáz métert – azóta már a hét kilométer sem kottyan meg neki.

Furcsán néznek rá

Különös szenvedélye miatt sokan néznek furcsán Makón Sebők Árpádra. Volt, hogy valaki az utcán letekerte a kocsi ablakát és kikiabált neki: ne egyél annyit, akkor nem kell futnod! Néha a felesége is csodálkozik, nem érti, miért nem tud kihagyni egy napot. Sebők azt mondja: bár korábban annyit betegeskedett, mint bárki más, amióta fut, még a nátha is elkerüli. Csak egy sportbalesete volt, idén májusban – a lábát Lipták Attila makói sebészorvos hozta helyre a világbajnoki edzésidényre. 
Mindennap edz. Ez alól a hétvégék és az ünnepnapok sem jelentenek kivételt – szögezi le ellentmondást nem tűrően. Naponta kétszer fut, emellett másfél órát úszik is. A legnagyobb kánikulában sem maradt otthon. A vb-t amúgy is a mediterrán Olaszországban rendezik, érdemes hozzászokni a meleghez – mondja. Kimondottan a világbajnokságra tavasz óta edz, felkészülését pedig helybeli testnevelő tanárok segítik. Érdekes, hogy most száz- méteres síkfutásban indul, pedig korábban az ötezres távot választotta. A váltás a vele foglalkozó szakemberek ötlete volt. Megtudtuk: a nevezések alapján úgy tűnik, hogy a megyéből egyedül ő indul a világbajnokságon.

Világversenyen a két évvel ezelőtti, San Sebastian-i veterán világbajnokságon érte el eddigi legjobb eredményét – negyvennyolcadik lett. Ám arra a legbüszkébb, hogy itthon senki sem tudja megverni. Elmondta: a veterán sportolóknak összesen három egyesületük van az országban, ő a szombathelyihez igazolt, ahol szívesen fogadták. Az, hogy kevés az egyesület, nyilván nem könnyíti meg a nyugdíjas korú sportolók dolgát – Sebők Árpád mégsem érti, miért sportolnak ilyen kevesen
az idősebbek közül.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operagála operacsillagokkal

Makó - Még kaphatók jegyek a ma este nyolckor kezdődő operacsillagok gálaműsorára. A Makói Muzsika… Tovább olvasom