Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hazánk első autószalonjának egyike most szőnyegáruház

Makó - A ,,Ford-falat" rekonstruálnák, majd múzeum is kialakítható lenne Galamb József egykori makói műhelyéből, amely valaha az első autószalonok egyike volt Magyarországon.
Valaha az első autószalonok egyike volt Magyarországon, ma szőnyegáruház Galamb József makói műhelyének épülete.

- A közelmúltban két pályázattal próbálkoztunk – kezdte mondandóját a várostörténettel is foglalkozó makói múzeumigazgató, Dr. Halmágyi Pál. - 2003-ban a Ford Motor Company Természeti és Kulturális Örökségért Díj program keretében szerettünk volna forrásokhoz jutni, ám a 3,5 millió forintos díj semmire sem lett volna elég.

Hazánk első autószalonjának egyike most szőnyegáruház - GALÉRIA

A legutóbbi kísérletre 2009-ben került sor, a tervek el is készültek, azonban nem volt támogató, így abba is maradt. Akkori árak szerint nagyjából 10 millió forintra lett volna szükség. - Ha sikerülne a rendbetétel, akkor talán szóba kerülhetne egy múzeum létrehozása – tette hozzá végül.

Jelenleg szőnyegházként működik az épület, ottjártunkkor kívülről és belülről is megvizsgáltuk a létesítményt. Az eladó, Túri László készséggel körbevezetett minket.  Az utca felől - mint a képeken is látható - szörnyű állapotban van a fal. A vakolat a legtöbb helyen leesett már, a homlokzati feliratot hosszas gondolkodás és olvasgatás után azért sikerült elolvasni: Galamb Ferenc Műszaki Vállalata Lincoln Ford és Fordson.

Hazánk első autószalonjának egyike most szőnyegáruház - GALÉRIA

A terembe belépve azonban nyoma sincs a külső falnál látottaknak. A belső teret igényesen kialakították, ahogy egy üzlethez illik. Az utókornak mindössze néhány nyom maradt a múltból: két eredeti oszlop, egy szerelőakna, - ami természetesen el van fedve-, illetve a két garázsbejárat, ami az idők folyamán szűkebbre építettek.

Galamb József

1881-ben született Makón, tanulmányait Szegeden, majd Budapesten fejezte be. A katonai szolgálat után – ahol a későbbi kormányzót Horty Miklóst is megismerte – német és magyar gépgyárakban dolgozott. Leghőbb vágya volt, hogy eljusson egy autó-világkiállításra, ez 1903-ban sikerült is neki, az amerikai St. Louisba utazott. Az ott látottak annyira lenyűgözték, hogy a végleges a maradás mellett döntött és két évvel később belépett a detroiti Ford céghez.

Hazánk első autószalonjának egyike most szőnyegáruház - GALÉRIA

Tehetségét hamar felismerték és 1907-ben már Henry Ford legközelebbi munkatársa lett. Ittléte alatt döntő szerepe volt az ,,Évszázad autójának", a Ford T-modellnek a megtervezésében, valamint a Fordson traktorok konstrukciójának kialakításában.

Legelőször 1911-ben tért haza, sőt tizenegy évvel később már testvéreivel megnyitották a Ford makói telephelyét. A növekvő kereslet hatására Békéscsabán is létrehoztak egy műhelyt. Élete alatt több alkalommal visszajárt a Maros-parti városban, utoljára 1932-ben.
Nyugdíjazását 1944-ben kérte egészségügyi állapota miatt, 1955-ben pedig Detroitban hunyt el.

Olvasóink írták

 • 3. csakegyhsz 2012. március 19. 11:53
  „Amennyiben - bármilyen forrásból - megmenekül a "Ford-fal", én máris felajánlom fizikai munka segítségem (ha igényt tartanának rá). Sőt, egy kisebb összeget is adományoznék a cél érdekében.
  Akciót lenne jó erre szervezni.”
 • 2. Francois 2012. március 18. 11:14
  „Tulajdonképpen , minden évben olvasunk itt rekonstruálásról, tavaly előtt, tavaly a T-Model kapcsán, gondolom az idén a fürdővel hozzák majd össze! :D Lényegében annyi történt évek alatt, hogy már csak egy tenyérnyi látszik az egykori cég darabjából!”
 • 1. igazságkereső 2012. március 17. 07:55
  „A bankok indexálási trükkjei miatt ellehetetlenült autóvásárlás helyett most szőnyegeket lehet vásárolni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionsor Nagylaknál - 15 órára megszűnt a várakozás

– Több órás várakozási idő alakult ki a Nagylaki Határátkelőhely előtt a teherforgalomban - 15 óra körül megszűnt a sor. Tovább olvasom